potpuno iskrena

Mirna Berend: 'Nema recepta za zaustavljanje godina. Ne osvrćem se, ne gledam stare slike čeznutljivo i s nostalgijom'

22.03.2021 u 09:28

Bionic
Reading

Nekadašnja HRT-ova voditeljica Mirna Berend nakon dugogodišnjeg života u Zagrebu prije tri godine odlučila se vratiti u rodni grad Petrinju u potrazi za mirom, bježeći od buke od koje nije čula ni druge, ni sebe. Obnovila je kuću koja joj je stradala u Domovinskom ratu, međutim razoran potres koji je krajem prosinca zadesio njezin grad i okolicu uništio joj je kuću te se ponovno morala iseliti. Otkrila je kako se nosi sa životnim nedaćama, televizijskoj karijeri i popularnosti te beauty trikovima

'Čini mi se da je teret raspoređen baš u skladu s osobnošću i sposobnošću. Vjerujem bezrezervno kako je svaki teret izmjeren u milimetre i dat nekoj duši da ga nosi. Nema greške u toj božanskoj raspodjeli i ona nema neke veze s hrabrošću. Osim toga, ne uči li nas život da uljuljkani u vlastitoj samodopadnosti, lakoći i egu ništa ne učimo. Učenje ipak dolazi s vremenom padova i teškoća koje tek nakon što prođu vidimo kao vlastite ispite', kazala je Mirna Berend za Novi list na temu toga kako se hrabro nosi sa svakim teretom koji joj dođe.

  • +3
Mirna Berend Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Dodaje kako je sve vidjela kao priliku da raste i da 'ništa nije normalnije nego pasti i ništa nije gluplje nego ostati ležati'. Prije je, kaže bila puno nemilosrdnija prema sebi i drugima dok nije 'spoznala da je sve to samo Put', radila je najbolje što je tog trenutka znala.

Prvo je Petrinja stradala u ratu,a sad opet u potresu, no ona se ne predaje. Sadi cvijeće oko svoje kuće i raduje se proljeću. 'Zapitate se kako i zašto, isti grad, isti ljudi, isti gubitci i to sve u jednoj ili dvije generacije. Teško je to racionalno objasniti. Odlučila sam ovaj put da su to samo stvari, njih kupujemo, gubimo, lomimo, zapuštamo, život je nezamjenjiv i neponovljiv, i cvijeće u mom vrtu je procvjetalo i sve je olistalo… Razmišljala sam, zašto i ja ne bih bila sretna?! Besmisleno je žaliti za nečim slomljenim i za nečim što je popravljivo. Možete uvijek plakati nad “prolivenim mlijekom”, ali ono je i dalje proliveno. To je stvar odluke', naglašava.

Uspješna voditeljska karijeru prekinuta je na njenom vrhuncu. Kaže da je to bila odluka 'nekoga tko se zaigrao u ulozi Boga igrajući se tuđom sudbinom' no, ona se zahvaljuje onome tko god on bio.

'Tih dvadeset godina koliko je prošlo, daju mi za pravo reći kako se u ovom novom načinu amaterizma sigurno ne bih dobro snašla. U vrijeme kad sam radila voditeljski posao to je bio zanat. Danas je to prečesto omalovažavanje publike i otimanje pretplate nizašto, uz čast rijetkim iznimkama', ističe Mirna. Smatra da je popularnost odgovornost.

'Imate mogućnost govoriti da vas mnogi čuju. Imate mogućnost mijenjati mišljenje i percepciju javnosti, zauzeti se za one koji su 'nevidljivi'. Glupo je potratiti takvu mogućnost na vlastiti ego i taštinu i lupetati o sebi, svojim cipelicama i brendiranim krpicama. Publiku nikada ne možete prevariti, njima ne trebaju vaše haljine, njima treba vaša osobnost i vaš glas koji će govoriti za njih', poručila je.

U Petrinji je, ispričala je, našla tišinu i mir, dodir sa Zemljom i čudom prirode. S njom je i njezin partner a pored njega i tri psa i tri mačke… ''Imam svoj mali svijet i oko njega kineski zid'. Za to nije potrebna atraktivnost, već samo ljubav, poštovanje i odanost', tvrdi. Kad je riječ o beauty trikovima 'kojima krade godine', rekla je:

'Neće vam se svidjeti odgovor. Jednostavno je: operem zube, umijem se hladnom vodom, istuširam, skupim kosu u rep i napadnem kosilicom dvorište. Nema recepta za nikakvo zaustavljanje godina, ni vremena. Jedino što možemo je biti ovdje i sada. Ne osvrćem se, ne gledam stare slike čeznutljivo s nostalgijom. Već odavno me ne zanima ni vlastita 'ambalaža', napomenula je Mirna Berend.