PROBLEM ZA PROBLEMOM

Michael J. Fox o tsunamiju nesreće koji ga je zadesio

04.11.2023 u 22:53

Bionic
Reading

Michael J. Fox kaže da je Parkinsonova bolest bila 'tsunami nesreće' za njega i njegovu obitelj te je u najnovijem intervjuu za Town&Country progovorio i o drugim zdravstvenim problemima koji ga muče

Zvijezda filma 'Povratak u budućnost' Michael J. Fox otvoreno je progovorio o svojim zdravstvenim problemima koji su započeli s Parkinsonovom bolešću, a otkrio je da je imao operaciju kralježnice 2018. kojom je uklonjen tumor koji bi ga inače paralizirao. Progovorio je i o padu u kojem je zadobio prijelom nadlaktice.

'Ruka mi se inficirala, a tada sam je skoro izgubio. Bio je to tsunami nesreće', priznao je Fox i dodao da je to samo jedan od problema s kojima se suočava već godinama te da je slomio dvije ruke, rame, jabučnu kost i jedan dlan.

Međutim, popularni glumac sebe je nazvao "tvrdim ku..inim sinom", dok je opisivao kako je pretrpio brojne ozljede uzrokovane čestim padovima povezanima s Parkinsonovom bolešću. Lijekovi koje uzima za pomoć u borbi protiv paralize lica kako bi mogao govoriti također uzrokuju ozbiljne posljedice, uključujući tikove.

'Jednog dana ću ostati bez goriva. Jednog dana ću samo reći: ‘To se neće dogoditi. Danas neću izaći.’ Ako do toga dođe, dopustit ću si to', otvoreno je rekao glumac koji se proslavio filmskim serijalom 'Povratak u budućnost'.

U razgovoru za Town & Country istaknuo je da ima 62 godine, pa ako bi 'sutra preminuo, bilo bi prerano'. 'Ali to ne bi bilo nečuveno. I tako, ne, ne bojim se toga.'

Glumcu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest 1991., što je javno priznao sedam godina kasnije. U svojoj knjizi 'Lucky Man' iz 2002. dijagnozu je opisao kao 'račun koji je stavljen na neuredan stol nakon nezasluženog i nedovoljno cijenjenog banketa', i to nakon što je priznao da mu filmska karijera nije išla najbolje nakon što je franšiza 'Povratak u budućnost' objavila svoj treći i posljednji film 1990.

Sada svoju dijagnozu vidi kao 'dar', a 2000. je osnovao Zakladu Michaela J. Foxa za istraživanje Parkinsonove bolesti i od tada je financirao gotovo 2 milijarde dolara istraživanja. Osim toga, u travnju ove godine objavljena je desetljeće duga studija koju je financirala njegova zaklada, a rezultati sugeriraju da se Parkinsonova bolest sada može detektirati lociranjem specifičnog proteina u tijelu, što ima revolucionarni potencijal u smislu odgađanja ili čak uklanjanja simptoma bolesti.

'Kad mi je postavljena dijagnoza, bilo je kao da si na ispitu za vožnju u pijanom stanju. Sada možemo reći: ‘Imate ovaj protein pa znamo da imate Parkinsonovu bolest.’ To otvara vrata farmaceutskim tvrtkama da uđu i kažu: 'Imamo cilj i uložit ćemo novac u njega', a kada ulože novac, dogode se dobre stvari', kaže glumac.

Iako je Fox poznat po svom pozitivnom stavu, on nikada ne uljepšava stvarnost. Govoreći za CBS ranije ove godine, priznao je da život s Parkinsonovom bolešću s godinama postaje primjetno teži.

'Neću lagati. Postaje teško, postaje sve teže. Svakim danom je sve teže', rekao je ranije u emisiji 'CBS Sunday Morning'.

Također je prije dvije godine rekao da je svjestan toga da se Parkinsonova bolest neće izliječiti za njegova života.

'Stvarno sam otvoren prema ljudima u vezi s lijekovima. Kad me pitaju hoću li se za života osloboditi Parkinsonove bolesti, kažem: 'Imam 60 godina, a znanost nije laka. Dakle, ne. Ja sam istinski sretan čovjek. Nemam morbidnu misao u glavi - ne bojim se smrti. Uopće', rekao je za časopis AARP.