miljenica publike i kritike

Mia Dimšić: 'Moj lijek za negativne misli je zahvalnost. Što god se oko nas događalo, moramo znati reći 'hvala' za sve što imamo'

26.08.2020 u 06:39

Bionic
Reading

Unatoč pandemiji, radi punom parom. Nedavno je izbacila novi singl i spot 'Sretan put', u lipnju singl na engleskom, potpisala je ugovor na pet godina s Croatia Recordsom, a sprema se i na CMC festival. Sa svima dragom Osječankom koja svojim pjesmama širi pozitivnu energiju za tportal razgovarali smo o tome što joj najviše nedostaje u ovom 'novom normalnom' osim koncerata i vjerne publike te kakav će trag pandemija ostaviti na glazbenu scenu

'Jako mi nedostaju izlasci i spontana druženja te susreti na velikim okupljanjima. Imala sam prekrasno ljeto koje je zbog izostanaka događanja bilo pravo punjenje baterija i zahvalna sam na tome, ali taj dio mi je definitivno falio. Ove godine sam više nego ikad spoznala koliko sam društvena i koliko mi treba dinamika na koju me i posao naučio. Ipak, ne damo se, radimo koliko god se može u novonastalim uvjetima. Ovih dana me čekaju četiri koncerta s grupom The Frajle i sretna sam, nekad bi to za jedno ljeto bilo izuzetno malo, a sada smo svi presretni što se uopće i to događa', rekla nam je Mia Dimšić.

U karanteni se prisjetila španjolskog, koji je učila online putem na fakultetu, vježbala digitalni pianino, virtualno se družila s kolegama, svirala i stvarala. Pitamo je što misli kakav će trag pandemija ostaviti na glazbenike i na glazbenu industriju?

'Trudila sam se biti što aktivnija u karanteni da se bolje osjećam i da mi lakše padne tako nagla promjena životnog stila. Nije lako auto i kombi, mnogobrojne destinacije i svaki dan nova događanja i ljude zamijeniti jednim stanom ili kućom u kojoj po cijele dane nemaš nijednu aktivnost osim onoga što si sam nametneš. Moram priznati da je za mene to bilo stresnije i gore od potresa i pandemije zajedno. Pandemija će sigurno ostaviti velik trag na kreativnu industriju. Puno njezinih djelatnika, bili to izvođači, bilo netko iza scene, nažalost neće moći preživjeti ovo opsadno stanje u kojem se nalazimo. Nikako nisam pesimist, ali moramo se pokrenuti ili će problemi prvo biti financijski, a onda tek oni najgori, mentalni, emotivni, fizički i sve što obuhvaćaju', smatra kantautorica.

Izvor: Društvene mreže

Novonastali uvjeti u svima su pobudili određene strahove i strepnje, a Mia je otkrila što je njezin najveći strah u ovoj situaciji.

'Mene u cijeloj situaciji najviše muči što nitko ne zna dokad ovako. Da mi netko može zajamčiti da će u 2021. biti koncerata na kakve smo navikli, odmah bih potpisala da do kraja ove godine ne bude nijedan. Grozno je to što nitko ne može napraviti nikakav plan, a godinu dana je u našem poslu jako dugo. Ako smo uopće optimistični pa govorimo o samo godinu dana. Ako želiš opstati na sceni, i dalje moraš jednako ulagati u svoju karijeru, trošiti ogromne svote na produkciju svojih pjesama, spotove, pa na kraju krajeva i samoga sebe i svoju prezentaciju, a nitko ti ne jamči da će od toga do daljnjega biti ikakvih dostatnih prihoda. Glazbenici su velikim dijelom osuđeni sami na sebe, a i dalje se odazivaju na sve moguće humanitarne akcije, kojih će sad biti još više jer su apsolutno svi slojevi društva pogođeni. Zapravo me vjerojatno najviše ražalostio stav o umjetnosti i umjetnicima, a koji je bio vrlo jasan kod mnogih kad su krenule kampanje za jasne mjere o koncertima. Umjetnost se bez problema besplatno konzumira i svi smatraju da je to potpuno u redu samo zato što u većini slučajeva nije opipljiva, a kad se cijelom društvu dogodi nešto loše, upravo je ona zadnja rupa na svirali. Ako išta možemo naučiti iz cijele ove situacije, to je da se kolektivna svijest o tome i još puno srodnih stvari mora mijenjati', poručuje Mia.

Ponekad čovjek ne može protiv prirode i okolnosti koje nisu u našoj moći. Zanimalo nas je kako se vječno pozitivna i nasmijana glazbenica rješava negativnih misli, kako uopće racionalno razmišljati u ovakvoj situaciji.

'Kao i uvijek, moj lijek za negativne misli je zahvalnost. Što god se oko nas događalo, moramo znati reći 'hvala' za sve što imamo. To je najljepši osjećaj koji poznajem i najbolji alat primjenjiv na apsolutno svaki segment života. Čim se prebacim u to stanje svijesti, jasno mi je da je sve u redu. Zdrava sam, ljudi koje volim su zdravi, tu smo si, imamo krov nad glavom, nismo gladni, nismo žedni. Sve ostalo, koliko god bilo momentalno frustrirajuće, proći će. Doći će opet neke nove situacije koje će nas živcirati, i tako unedogled, ali to malo mjesto gdje je sve dobro uvijek je tu, kad god ga želimo', kaže Mia.

Izvor: Društvene mreže

Ovo ljeto je, kaže, bila jedinstvena prilika da ode na dugačko ljetovanje i samo puni baterije. 'Moram priznati da mi je falio bend, s kojim bih inače provela barem dvije trećine ljeta, ali nije bilo loše ni malo predahnuti. Obišla sam puno destinacija na obali, sve pomalo od Pule do Korčule, prvi put vidjela neka nova mjesta, malo ljenčarila na kopnu, malo na otocima, pročitala nekoliko knjiga, pogledala koju novu seriju na Netflixu... Sve u svemu, spremna sam za nove akcije!' govori nam. Unatoč tome što je trenutno nemoguće bilo što planirati, no s nadom da će ubrzo sve biti kao nekada, doznali smo od Mije kakve su joj želje kad je riječ o privatnom dijelu života.

'Jedva čekam otići nekamo izvan Hrvatske. Netom prije pandemije dogovorila sam se s najboljom prijateljicom da ćemo otići u Japan jer nam je to objema bio jako fleksibilan period u životu, u kojem smo to doslovno mogle dogovoriti u deset minuta. Sad se zafrkavamo da je očito morao nastupiti smak svijeta čim su se dvije žene tako brzo dogovorile o nečemu. Sigurna sam da ćemo to kad-tad realizirati', otkrila je. I dok publika još uvijek uživa u njezinom aktualnom albumu, ona već, rekla je, dosta razmišlja o novom albumu, ali joj se nimalo ne žuri.

'Još dosta kockica mora sjesti na svoje mjesto i treba im dati vremena. U međuvremenu, još uvijek imam nekoliko favorita s albuma 'Sretan put' koji bi iduće godine mogli dobiti svoje videoizdanje. Ono što jedva čekam je album na engleskom koji bih voljela snimiti negdje u Americi pa i zbog toga držim fige da nam se životi što prije vrate u normalu', iskrena je Mia.

  • +7
Mia Dimšić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL