'tri, dva, jedan - kuhaj!'

Mate Janković: 'Kome se ne sviđa moj profil, ne mora ga pratiti'

19.08.2017 u 13:22

Bionic
Reading

Nakon što je mjesto člana žirija, u RTL-ovom kulinarskom showu 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' napustio Ivan Pažanin, simpatični Tomislav Špiček dobio je novog kolegu s kojim će komentirati pripremljena jela natjecatelja. Riječ je o chefu, poduzetniku, savjetniku i promotoru domaće gastronomije, Mati Jankoviću, koji će ovim projektom označiti svoj povratak na TV. U intervjuu za tportal otkrio je zašto se vratio na male ekrane, ali i neke privatne detalje

Matu Jankovića televizijski su gledatelji već imali prilike upoznati na konkurentskoj televiziji, gdje je bio član žirija 'Masterchefa', a iako ga duži period nije bilo na malim ekranima, Janković je bio itekako aktivan na nekim drugim poljima. Samo za tportal, Mate Janković je otkrio gdje je bio u posljednje vrijeme, ali i neke privatne detalje.

Što gledatelji mogu očekivati od vas u novoj sezoni 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'? Hoćete li biti oštri? Zbog čega ćete nekome progledati kroz prste?

Mogu očekivati, prije svega, izvjesnu i edukativnu zabavu. Naravno da će biti progledavanja kroz prste, nismo od kamena. Oštar neću biti, u ovom formatu bit ću bliži svojoj osobnosti, a ne ulozi koje su inače dodijeljene u bavljenju ovakvim formatima.

Izjavili ste kako ste posljednjih godina zazirali od televizijskih projekata zato što smatrate da televizija može biti samo odskočna daska za bavljenje biznisom, kako to da ste pristali na RTL-ov show? Koliko se on razlikuje od 'Masterchefa'?

Zazirao sam od bavljenja televizijskim projektima jer je došlo do svojevrsnog zasićenja bavljenja time, ali i činjenica da se nije ponudilo nešto što bi me zaintrigiralo. 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' je izuzetno gledan format i zbog toga mi je bilo interesantno biti dio njega. Motivi bavljenja televizijom oduvijek su mi bili poslovni. Od činjenice da ste poznat se ne živi, ali ako se ona spoji sa poslovnim svijetom, te se koristi adekvatno, može biti vrlo dobra. 'Masterchef' je kao format bio ozbiljniji, strukovno određeniji i licenciran, dok je tu situacija opuštenija, RTL je vlasnik formata, a strukovna komponenta nije toliko stroga.

Nakon 'Masterchefa', izdali ste i kuharicu, a onda ste 'lagano' nestali iz javnog života. Gdje ste bili i što ste radili? Gdje danas radite?

Nisam izdao kuharicu ja, već Lidl, s kojim sam imao dugoročnu suradnju. Ne bih rekao da sam nestao iz javnog života, već sam se posvetio poslovnom aspektu, a ne televizijskim formatima. Radio sam niz zanimljivih projekata, a neki tek trebaju vidjeti svjetlo dana. Radim za sebe, u svojoj firmi.

Zbog svojih komentara na društvenim su vas mrežama često prozivali. Utječu li na vas uopće takve stvari? Obazirete li se na kritike?

Profil na društvenim mrežama, na kojem dajem komentare, je moj. Kome se ne sviđa, ne mora ga pratiti. Ja ne gledam sapunice jer ih smatram dosadnima. Svi imamo izbor.

U svojim postovima, bez zadrške i dlake na jeziku, 'opletete' po turizmu. Osvrnuli ste se na cijene kave u Dubrovniku, rekli svoje mišljenje o splitskim konobarima...

Dajem svoje mišljenje o struci od koje živi ova zemlja, ali i ja se trudim ostati pribran i realan, a na ljudima, koji to čitaju, je da procjene jesam li.

Je li vam 'slava' donijela što, bilo pozitivno bilo negativno?

Uglavnom samo pozitivne stvari. Ljepši i ugodniji život, niz novih prijatelja i lijepih poslovnih suradnji. Slava mi je donijela slobodu da kažem - ne - kada mi nešto ne odgovara.

U jednom intervjuu osvrnuli ste se na hranu i aditive i što se sve ljudima podvaljuje i poslužuje. Mislite li da ljudi mogu stati tome na kraj? Kažete treba čitati deklaracija, kupovati svježe povrće, voće, ribu, meso... ali to isto vam se može podvaliti, zar ne?

Sve se može podvaliti, nadležna nas ministarstva ne štite i to je svima jasno. Moramo sami paziti na sebe. Moramo se educirati i znati što je najbolje za nas.

  • +23
Mate Janković Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Kao dječak rekli ste da ste sanjali da postanete pilot. Zašto nikada niste ostvarili taj san? Je li kuhača bila 'jača'?

Zato što sam bio dječak. Svi želimo postati piloti, astronauti, neki čak i dimnjačari, što se u životu dogodi je nešto drugo.

Izjavili ste i kako dječak, kakav ste nekada bili, još uvijek živi u vama. Imate li pomalo sindrom Petra Pana?

Ne, nemam sindrom Petra Pana. Znatiželjan sam, željan novih iskustava i učenja. Promatram život zaigrano i kroz humor, ali daleko od toga da nisam ozbiljan.

Koliko vas je roditeljska uloga promijenila? Kakav ste kao otac? Čemu učite sina?

Promijenila me u činjenici da sada imam nekoga tko se mora osloniti na mene dok ne stane na svoje noge. Kao otac se trudim biti najbolji što mogu i učim ga bontonu, ljubavi prema glazbi, ljubavi prema usvajanju raznih vještina. On sada ima sedam godina, ali izazovi su tek pred njime kako sada kreće u školu.

Što je s vašim privatnim životom?

Privatan je.