ida prester

'Matanić je najglasnije osuđivao seksualne predatore - tim je ovo sve još gore'

06.04.2024 u 09:42

Bionic
Reading

Glazbenica i voditeljica Ida Prester žestoko je osudila Dalibora Matanića za seksualno uznemiravanje tijekom godina u kojima je glasno govorio o važnosti #metoo pokreta

Dalibor Matanić godinama se prikazivao kao borac za prava žena pa su brojna priznanja o seksualnom uznemiravanju na setu i van njega tim više šokirala javnost i njegove kolege.

Jučer se saznalo kako je poznati redatelj godinama ženama slao neprimjerene poruke seksualnih aluzija te stvarao neugodnu atmosferu na snimanjima.

Zbog svega se ispričao u dugačkoj poruci na društvenim mrežama, a ubrzo potom i ugasio profil na Facebooku.

Tijekom čitavog jučerašnjeg dana redom su stizale obavijesti o prekidu suradnje, pa je ubrzo postalo jasno da je Matanić u svega par sati ostao bez svih angažmana - od rada na velikoj europskoj seriji preko kampanje za jedan ženski časopis do predizbornog angažmana za vodeću hrvatsku političku stranku.

Čak i više od toga, odzvanjaju užasnuti komentari kolega i kolegica, koji izražavaju nevjericu istinom koja se saznala o redatelju.

'Potresena sam i užasnuta. Osobno radeći s Dadom nikad, ali baš nikad nisam imala bilo nikakvo neugodno iskustvo, nego, dapače, vrlo profesionalnu suradnju, s puno poštovanja i obostranog povjerenja. Bilo kakav oblik nasilja ili zloupotrebe moći ne podržavam i osuđujem, a javno se treba progovarati o tome, prvenstveno da žrtve znaju da nisu same', rekla je glumica Areta Ćurković za Jutarnji list.

Oglasila se i Ida Prester, glazbenica i voditeljica, koja je s Matanićem nedavno osvanula na naslovnici Glorije.

  • +3
Ida Prester Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'Nisam iz filmskog svijeta, s Matanićem nisam nikad poslovno surađivala. U zadnje vrijeme sam ga najviše sretala s Helenom, fenomenalnom, duhovitom i dragom ženom. Naslovnicu sam snimila na poziv redakcije jer sam u to vrijeme pripremala kampanju Štit. Matanić je također bio odabir redakcije - znamo ga kao borca za prava žena, uvijek je najglasnije osuđivao seksualne predatore i davao podršku #metoo pokretu. I u svojem radu se rado doticao tih tema. Tim je ovo sve još gore. Svako nasilje se treba istražiti i osuditi. Pružam apsolutnu podršku svim žrtvama! A moje misli su i uz Helenu i klince, ovo je baš teška situacija i za njih', rekla je Prester za Jutarnji list.

Podsjetimo, jučer je Mataniću otkazana i suradnja na velikoj europskoj koprodukciji 'Greater Adria' čije je snimanje trebalo početi na jesen.