SASVIM ISKRENO

Marko Tolja bez zadrške progovorio o glazbi, ali i o sinu i supruzi: 'Samo mi je jedna stvar bitna, a to je da se njih dvoje uvijek smiju'

05.07.2020 u 12:43

Bionic
Reading

I dok nekima izolacija teško pada, riječkom pjevaču Marku Tolji dobro je 'sjela' jer je, kako je rekao, u jednom dahu napisao svoju novu pjesmu 'O tebi ovisan'. Riječ je o ljetnom hitu, koji na prvu ulazi u uho i svojom pozitivnošću osvojit će sve. A kako je točno pjesma nastala, kako se snalazi tijekom pandemije koronavirusa te na koga se uvrgao njegov sinčić Maro, otkrio je za tportal

Već na prvo slušanje, pjesma 'O tebi ovisan' ući će vam u uho i nećete je moći 'izbaciti iz glave'. Pozitivnost, koja nam je u ovim trenucima toliko potrebna, 'izašla' je iz Marka Tolje, koji je napisao ovaj ljetni hit i nedavno predstavio spot za istu.

Izvor: Društvene mreže

Iako je na glazbenoj sceni prisutan već 15 godina, čini se kao da je posljednja godina upravo u njegovom znaku, jer svaka pjesma koju je 'izbacio' na tržište postala je hit te tjednima nije silazila s vrhova top lista, a za iste je i nagrađen glazbenim nagradama. O poslovnom, ali i privatnom životu, progovorio je i u intervjuu kojeg je dao za tportal.

Svjetlo dana ugledala je pjesma 'O tebi ovisan', pravi ljetni hit... Kada ste ju pisali, što vam je bilo u glavi? Kome ste je pisali?

-Napisao sam je za vrijeme izolacije. I iako sam mislio da ću za to vrijeme napisati barem 50 pjesama, jednostavno mi je cijela ta situacija bila jako neinspirativna. U trenutku kada sam se već pomirio da neću napisati ništa novo, dogodila se u jednom dahu 'O tebi ovisan'. Nešto najpozitivnije i najveselije što sam ikada napisao. Valjda je moj obrambeni mehanizam odlučio da ću u jednom tako depresivnom razdobolju napisati nešto sasvim drugačije.

U posljednje vrijeme, upravo vaše pjesme vladaju top listama. Koja je i postoji li uopće dobitna formula za to, ili je to nemoguće znati?

-Mislim da u nekoj kvalitetnijoj pop glazbi recepta nema. Jednostavno se moraju zvijezde posložiti, ali i trud i konstantni predani rad učine svoje. Ja sam u glazbi profesionalno već 15 godina i nikada mi se nigdje nije žurilo. Nikada nisam ganjao top liste. Uvijek sam radio iskreno i od srca. Jednostavno je, očito, sada došlo sve skupa na naplatu.

Ove vas godine ne zaobilaze ni nagrade, novi Porini su na polici... Imaju li uopće nagrade više takvo značenje za izvođače kakvo su imale prije?

-Dobiti Porina meni je uvijek drago. To je ipak naša najprestižnija glazbena nagrada, što god tko o njoj mislio. Činjenica da je struka u datom trenutku odlučila da si ti u određenoj kategoriji bio najbolji, nije mala stvar. Naravno, publika je uvijek najvažniji sud, ali nagrade su dobar vjetar u leđa.

Marko Tolja Izvor: Promo fotografije / Autor: Matej Pašalić

Imate li neko posebno mjesto za sve te nagrade?

-Polica u dnevnom boravku. Nije ništa posebno.

Zahvaljujući Instagramu, javnost je napokon dobila mali uvid u vaš privatni život. Tijekom izolacije često ste svirali iz svoje 'glazbene' sobe, no, koliko ste zapravo u toj sobi sami? Ostavljaju li vas supruga Ana i sin Maro na miru kada uđete i zatvorite vrata?

-Najviše radim noću, kada svi spavaju. Tada mi je mir i koncentracija mi je 100 posto u tome što radim. Iako, možeš ti biti koncentriran koliko hoćeš ako te gospođa inspiracija tu večer nije dotakla. Sa malim djetetom je praktički nemoguće išta napraviti preko dana, a kamoli napisati pjesmu.

Koliko vam je potrebno da napišete pjesmu? Kome je prvo odsvirate?

-Ni tu nema pravila. Neke 'izlete' u dahu, a neke vučeš za sobom danima, ponekad i mjesecima. Supruga je uvijek među prvima koja čuje nove stvari i moram priznati da je vrlo direktna i ponekad i preiskrena za moj gušt!

S Anom ste se vjenčali nakon godina veze i ove godine slavite dvije godine braka. Kakav ste kao suprug, a kakav kao otac sinu Maru?

-U oba slučaja pokušavam dati sve od sebe. Te stvari se ne uče i nema te knjige koju možeš pročitati da ti pomogne. Jednostavno se sve desi samo od sebe. Plivaš kako znaš. Uvijek mi je samo jedna stvar bitna, a to je da se njih dvoje uvijek smiju. To mi je jedna od životnih misija.

Kakav je Maro? Kome je više fizički, a kome karakterno sličan?

-Mislim da je karakterno sve bliži bitangi poput mene, a fizički za sada od mene ima samo plave oči. Sve drugo je nasreću pokupio od Ane.

Jeste li se već uhvatili, sada kada ste i sam otac, da ponavljate neke radnje ili riječi svojih roditelja?

-Uh, iskreno, nemam pojma jer ne stignem o tome razmišljati. Vidiš, sad ću se malo zamisliti...

Bi li voljeli da Maro krene vašim stopama? Kako reagira na glazbu?

-Ne bih imao ništa protiv. Znam kako je meni bilo bitno da me moji roditelji podrže u mojim snovima. Podržat ću ga u bilo čemu što će njega činiti sretnim. Za sada pokazuje veliki interes za glazbom. Odmah krene plesati čim čuje prve taktove i fascinantno mi je kako već prepoznaje moj glas i pjesme kada ih čuje na radiju.

Kako ste proveli vrijeme u karanteni zbog pandemije koronavirusa?

-Kao i većina građana: odrađivali smo neke kućanske poslove koje prije nikako nismo stizali.

Koji su vam planovi za ljeto i neku bližu budućnost?

-Nažalost, teško je išta planirati u ovakvoj situaciji. O budućnosti trenutno ne razmišljam puno jer mi prvenstveno fali sadašnjost. Ovo nije realnost koju poznajem i koju želim živjeti. Što se tiče korone, jako mi teško pada ova situacija u kojoj se ne možemo baviti svojim poslom. Čak mi nije tolika frka radi egzistencije, već radi tog lifestylea na koji smo mi glazbenici navikli. Niti jedan like ni share ne može zamijeniti live publiku i tu emociju. To mi strahovito nedostaje i nadam se da ćemo se što prije vratiti u 'staro normalno'.