120 TISUĆA MINUTA PROGRAMA

Mali div od 10 minuta, 'TV kalendar' slavi 35. rođendan

28.12.2010 u 14:48

Bionic
Reading

'TV kalendar', jedan od zaštitnih znakova i jedna od najdugovječnijih emisija na Hrvatskoj televiziji, 3. siječnja 2011. godine slavi 35. godišnjicu

Svima dragi i bliski 'TV kalendar' prvi put je emitiran na Radio televiziji Zagreb u subotu, 3. siječnja 1976. u 15.30, a svih tih godina uređivali su ga Vladimir Fučijaš i Obrad Kosovac.

Prvi suradnici bili su dobar poznavalac zagrebačke povijesti Pavao Cindrić i svestrani stručnjak za likovnu umjetnost Matko Peić. Poslije se postupno širio krug autora, ali je jezgru redakcije uvijek činilo samo nekoliko ljudi. Od početka osnovni kriterij uređivanja bile su važnije obljetnice iz hrvatske i svjetske povijesti pod geslom: 'Podsjetnik onima koji znaju, a putokaz onima koji žele znati više'.

TV kalendar često je istraživao i otkrivao zatajene događaje i prvi prikazao mnoge malo poznate filmske dokumente. Primjerice, ekipa 'TV kalendara' u Švedskoj je snimila najstarije sačuvane hrvatske zastave, one iz Tridesetogodišnjeg rata. Predstavila je i prve hrvatske pilote Viktora Kovačića i Dragutina Novaka te pronašla podatak da je prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru održan 1809, a ne 1832, kako se dotad tvrdilo.

S ekrana se mogao čuti glas znamenitog hrvatskog pjevača Josipa Kašmana iz 1895. godine i vidjeti najstariji film snimljen u Hrvatskoj još potkraj 19. stoljeća 'Manevri austro-ugarske mornarice'. Emisija je također podsjetila na neobičan susret francuskoga cara Napoleona i malog Josipa Jelačića, budućeg hrvatskoga bana.

'TV kalendar' dobio je nagradu Društva novinara Hrvatske 'Zlatno pero' 1979. godine, ali i mnoge komplimente pa su ga često nazivali 'Mali div od 10 minuta' ili 'Najdraži profesor povijesti'. Danas u 'TV kalendaru' rade i oni koji se, kada se počeo emitirati, još nisu ni rodili, a trenutni novinarski tim čine Vladimir Brnardić, Vedran Kursar, Nada Prkačin, Renata Prugovečki, Leon Rizmaul i Marijeta Stipić-Miočić

S prvim siječnjem 2011. godine urednik Obrad Kosovac odlazi u mirovinu, a na uredničkom mjestu naslijedit će ga dugogodišnji novinar Vladimir Brnardić.

Na dan velike obljetnice emitirat će se 12.005. emisija. To znači da je u 35 godina emitirano ukupno više od 120.000 minuta, odnosno 2.000 sati programa. Da se sve to pogleda, trebalo bi pred malim ekranima provesti više od 83 dana.

Sve špice 'TV Kalendara'