NA SVE JE MISLILA

Majku Kate Middleton nazivaju britanskom Kris Jenner, a cilj joj je bio kako ih što bolje udati

25.12.2023 u 15:07

Bionic
Reading

Zahvaljujući posljednjoj, šestoj sezoni ‘Krune’, u središte zbivanja stigla je i majka Kate Middleton, Carole Middleton. Ipak, čini se kako je ova uspješna poslovna žena i majka troje djece od prvog trenutka kada je s Michaelom Middletonom zasnovala obitelj i rodila dvije kćeri i sina na umu imala samo jedno - kako ih što bolje udati i osigurati im budućnost

I konačno su na Netflix stigle i posljednje epizode posljednje sezone hit serije ‘Kruna’, koja je današnjim generacijama puno bliža jer se radnja odvija od unazad nekoliko godina prema danas. U središtu zbivanja, osim smrti princeze Diane, našla se i ljubavna priča Kate Middleton i princa Williama, a sukladno s time ‘svojih pet minuta slave’ dobila je i majka princeze od Walesa, Carole Middleton.

Upravo nju smatraju glavnom i odgovornom za to što će njezina kćer jednoga dana postati britanskom kraljicom. Ona je, kažu, nagovorila Kate da krene na Sveučilište St. Andrews i to nakon što se doznalo kako na isti kreće princ William.

No, tko je zapravo Carole Middleton, koja je, osim kao majka Kate Middleton i baka budućeg kralja, princa Georgea, ali i princeze Charlotte i princa Louisa. Žena koja je udajom svoje kćeri za britanskog princa postala nezaobilazna na okupljanjima kraljevske obitelji, kraljevskim vjenčanjima i krstitkama, kraljevoj krunidbi…

Inače, iz Kensingtonske palače odbili su komentirati išta u vezi Netflixove ‘Krune’, unatoč tome što su prikazane scene zapravo potvrdile ono o čemu javnost odavno šuška - da Carole nije onakva kakvom se predstavlja. Da je njezina pozadinska priča o stjuardesi iz radničke klase i njezino promicanje u više slojeve brtanske više klase zahvaljujući udaji za Michaela Middletona zapravo najbolje objašnjenje za tu njezinu silnu želju da barem jedno njezino dijete postigne još i više i na kraju jednoga dana postane britanska kraljica.

Otkako se Kate udala za princa Williama, uz ime Carole Middleton redovito se spominju pridjevi koji je zapravo najbolje opisuju, odnosno opisuju njezin karakter - očajna, nametljiva, koja svoje prste mora uplesti u apsolutno sve, a njezina samoouvjerenost najbolje se iščitava iz riječi koje je uputila svojoj najstarijoj kćeri:

  • +11
Carole Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Avalon / Avalon / Profimedia

‘Kad sam prvi put upoznala tvog oca, on je bio daleko izvan mog dosega. Ja sam bila tek stjuardersa. Osjećala sam se kao najsretnija žena na svijetu… A onda sam shvatila da je možda bilo obrnuto, da je on sretnik što me ima. Ono što ti želim reći da se nikada ne smiješ podcjenjivati niti misliti da postoji nešto na ovom svijetu za što nisi dovoljno dobra.’

Carole Middleton rođena je u skromnoj obitelji te je odrastala u londonskoj četvrti Ealing. Još je 2018. u intervjuu koji je dala za The Telegraph otkrila da je neko vrijeme provela u nekoj vrsti dječjeg doma, koji je vlada izgradila za radničku klasu, jer njezini roditelji nisu mogli priuštiti si poslati je na fakultet.

Dok je njezin otac Ron radio kao soboslikar i dekorater, a majka Dorothy radila honorarno kao prodavačica, Carole je pohađala državne škole, jer za drugo nisu imali.

Nakon što je sa samo 16 godina napustila školu zaposlila se u zrakoplovnoj tvrtki BOAC, koju je poslije kupio British Airways, te je radila kao stjuardesa. U to doba to je uistinu bio glamurozan posao, poput supermodela ili glumica današnjice, a ona je odlučila iskoristiti to da bi uspjela. Već tada je shvatila da ima crtu za poduzetništvo pa se počela razvijati u tom smjeru.

Kako je kasnije otkriveno, upravo zbog majčinog posla stjuardese Kate je na sveučilištu bila predmet sprdnje.

Bilo kako bilo, upravo je kao stjuardesa upoznala svog današnjeg supruga Michaela, koji je nakon diplome na koledžu Clifton, počeo raditi kao dispečer British Airwaysa. Michael Middleton bio je šest godina stariji i potjecao je iz ugledne obitelji Lupton iz Yorkshirea, koja je zapravo bila dijelom britanske aristokracije. Naime, njegov pradjed Francis Martineau Lupton bio je bogati vlasnik mlina koji je bio favoriziran od strane kralja Henryja VII, a potom i Henryja VIII.

Kada su se upoznali, Michael je navodno bio jako sramežljiv, a vezu su već 1980. godine ozakonili brakom u Buckinghamshireu nakon čega su preselili u viktorijansku kuću u Berkhireu i dobili troje djece - Catherine/Kate, Philippu/Pippu i Jamesa.

Obitelj je zbog Michaelovog posla 1984. preselila u Jordan, da bi se dvije godine kasnije vratili u Berkshire. 1987. Carole je iz vlastitog doma pokrenula obiteljsku tvrtku Party Pieces s potrepštinama za sve vrste zabave. Toga se dosjetila tako što za peti rođendan najstarije Kate nije mogla pronaći željene papirnate tanjure, pa je odluka zapravo bila laka.

Biznis, koji je obitelji na kraju donio milijune, započeo je prodajom potrepština za zabave i dekoracija putem pošte, a onda su 1989. odlučili kako je vrijeme da joj se Michael pridruži kao poslovni partner, zbog čega je dao otkaz u British Airwaysu. ‘Mike i ja smo često razgovarali o poslu navečer ili na odmoru, no uživali smo u tome. Nikada se zapravo nisam osjećala zaposlenom majkom iako sam to bila. Ni djeca to nisu osjećala, iako su odrastala s tim’, izjavila je svojedobno Carole otkrivši kako su i najmlađi sudjelovali u svemu te da je Kate čak bila na naslovnici jednog od kataloga.

Da je tvrtka bila itekako uspješna govorili su i poslovni podaci - u jednom trenutku bilo je zaposleno 30 ljudi, a 2011. tvrtka je procjenjena na 30 milijuna funti. Unatoč svemu, 2023. su istu ipak prodali ponajviše zbog lošeg poslovanja nakon pandemije koronavirusa.

Ubrzo im je bio potreban veći dom, pa su Carole i Michael 1995. kupili kuću. Sedam godina kasnije, zahvaljujući uspješnom poslovanju kupili su za 780 tisuća funti stan u Chelsei, kako bi Kate i Pippa imale gdje živjeti tijekom studija.

No, važno je napomenuti kako u trenucima kada je Kate krenula na sveučilište u St. Andrewsu, Middletonovi i nisu bili poznati javnosti, iako su, zahvaljujući obiteljskom biznisu već bili milijunaši te su, zbog toga, mogli djeci priuštiti školovanje u vrhunskim školama. Činjenica da su oduvijek bili poprilično zatvoreni prema drugima, posebno se svidjela princu Williamu koji se zahvaljujući tome mogao slobodno viđati s Kate, znajući da njezina obitelj o tome neće progovoriti za medije.

Koliko su bili uspješni u zavaravanju medija, nakon što se počelo šuškati u njihovoj vezi, govori i izjava Michaela Middletonea kada su ga novinari upitali o Kate i princu Williamu.

‘Jako nas zabavlja što svi misle da smo bliski s princom Williamom, no mislim da se takvo što neće dogoditi.’ Kasnije je zapravo potvrđeno kako je par doista bio u vezi, ali i da je Carole držala sve konce u rukama.

A prema pisanju Daily Maila navodno je upravo ona bila glavni krivac kada je došlo do kratkog prekida veze njezine kćeri i britanskog princa. Mnogi su smatrali da je ona ‘previše napadna za kraljevsku obitelj’, budući da je kroz vrijeme stekla reputaciju agresivne osobe, a sugeriralo se i da je ona odigrala karte kojima je svoju kćer navodila da ‘uđe u Williamovu orbitu’.

S Kateinom udajom obitelj je još jednom preselila, ovoga puta u luksuzni Bucklebury Manor, kuću sa sedam spavaćih soba. Imanje Oak Acre u Buckleburyju, gdje su do tada živjeli, nije im više pružalo dovoljno privatnosti.

Zbog svega gore napisanog, javnost se još uvijek ne može odlučiti je li Carole Middleton ‘moderna gospođa Bennet’ koja želi biti dijelom najviše klase ili tek ambiciozna majka iz srednje klase. Njezinog života u svojoj se posljednjoj knjizi ‘Endgame’ dotaknuo i Omid Scobie koji je napisao:

‘Kao dvoje brižnih roditelja koji su marljivo radli i penjali se na društvenoj ljestvici, Middletonovi, odnosno uglavnom Carole, vidjeli su da je lijepa Kate, koja je stajala čvrsto na zemlji, spremna nositi obiteljsko prezime do samog vrha. Zbog toga su i počeli orkestrirati njezin život, radeći sve i osiguravajući da uvijek bude na pravom mjestu u pravo vrijeme i da govori na pravi način. Kensingtonska palača nikada nije zanijekala da je Kate odlazila na govorne vježbe i učila pravila govora u trenucima kada je veza s Williamom postajala sve ozbiljnija, a Carole je proračunato smjestila Kate točno u samo središte Williamovog svijeta.’

Ono što je sigurno je da nikada nećemo saznati kakvu je zapravo ulogu odigrala Carole Middleton, no mora joj se skinuti kapa za to što je financijski uspješno izvukla obitelj Middleton, zahvaljujući čemu je i Kate uživala u svim obilježjima života više klase, očito cijelo se vrijeme nesvjesno pripremajući za ulogu buduće britanske kraljice.

Bilo kako bilo, Middletonovima je najzahvalniji princ William jer ne samo da su mu ‘podarili’ buduću suprugu, već su mu pružili normalan život koji bi zasigurno njegova majka, pokojna princeza Diana, željela da ima.