PRIKOVAT ĆE VAS ZA EKRAN

Mads Mikkelsen stiže u Sarajevo – otkrivamo vam jedan podcijenjen, a fantastičan film ovog glumačkog velikana

31.08.2022 u 13:15

Bionic
Reading

Skandinavske zemlje imaju dugu tradiciju kvalitetnih filmskih ostvarenja, kao i sijaset fantastičnih kreativnih imena. Jedno takvo glumačke ime koje već godinama plijeni pažnju uvjerljivim izvedbama u različitim filmovima je bez sumnje Mads Mikkelsen, danski glumac koji stiže u Sarajevo

Sarajevo film festival počeo je u petak, 12. kolovoza, a po svoje Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dolazi Mads Mikkelsen. Karizmatičan, ali nenametljiv kopenhaški glumac svoju karijeru započeo je još devedesetih, a mainstream publika u njegove se glumačke sposobnosti ponajviše zaljubila nakona bondovskog filma Casino Royale. Kasnije je odigrao brojne upečatljive uloge, a nedavno je privukao pažnju utjelovivši protagonista filma Još jedna runda (Another Round) koji je nagrađen Oscarom za najbolji međunarodni film.

Arktik – film koji ste možda propustili, a neće vas ostaviti ravnodušnima

Ipak, Mikkelsen je u svojoj karijeri snimio brojne filmove koje je kritika nahvalila, ali masovnoj publici možda nisu ‘zapeli’ za oko kao što su prethodno navedeni naslovi. Pickbox NOW streaming servis poznat je po tome što ima pravu riznicu takvih naslova, a trenutno Mikkelsena možemo gledati u dva fantastična filma – Coco Chanel i Igor Stravinski (Coco Chanel and Igor Stravinsky) te Arktik (Arctic).

Upravo je Arktik nedavno stigao u ponudu Pickbox NOW i oduševio mnoge gledatelje koji su propustili ovo filmsko ostvarenje vrijedno pažnje.

Emotivno nabijena drama o preživljavanju predstavlja nam Mikkelsena u ulozi muškarca Overgårda 'zaglavljenog' u snijegu i ledu koji preživljava u olupini aviona. Njegovu rutinu prekida još jedan pad helikoptera, a iako i sam traži pomoć, uspijev smognuti snage i spasiti mladu ženu koja je ranjena u nesreća. Ta epizoda pokreće teško pitanje koje si Mikkelsenov lik postavlja: ima li smisla još uvijek čekati pomoć ili je vrijeme, da skupa s novom suputnicom, krene po spas u nepoznato?

Arktik će vas osvojiti svojom estetikom, prizorima jezive prirode s kojom se čovjek bori. Međutim, upravo je Mikkelsenovo utjelovljenje čovjeka u borbi za opstanak razlog zašto nećete maknuti pogled s ekrana. Film je premijeru imao na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu, a u slučaju da ga niste pogledali, pronađite ga u filmskoj ponudi Pickbox NOW servisa.