složni su

Madonna, Sting i druge pop zvijezde osudile rusku invaziju: 'U mislima smo s Ukrajincima i drugima koji se protive ovom nasilju i žele mir'

17.03.2022 u 08:47

Bionic
Reading

Madonnina osuda, otkazivanje ruske turneje Iggyja Popa, povlačenje Pink Floyda sa streaming servisa - zapadne glazbene zvijezde stale su na stranu Ukrajine

Sting je prilkupio 2,2 milijuna pogleda na Instagramu videom akustične izvedbe pjesme 'Russia' koju je objavio 1985. pozivajući na mir i deeskalaciju sukoba.

'Nisam mislio da će ova pjesma opet biti relevantna, ali zbog krvožedne odluke jednog čovjeka da napadne mirnu susjednu državu, ponovno je postala poziv na mir', poručio je. Britanska zvijezda pjesmu je posvetila 'hrabrim Ukrajincima koji se bore protiv te brutalne tiranije, ali i Rusima koji prosvjeduju unatoč prijetnjama uhićenjem i pritvorom'.

  • +4
Sting Izvor: EPA / Autor: SEBASTIEN NOGIER

The Cure, Još jedna kultna grupa iz 1980-ih, u prodaju je stavila majice sa svojim imenom u plavo-žutoj boji ukrajinske zastave u svrhu prikupljanja novca za UN-ovu agenciju za izbjeglice UNHCR. Frontmen benda Robert Smith prosljeđuje tvitove Alekseja Navaljnog, zatvorenog vođe ruske opozicije koji poziva na prosvjede protiv Putina.

Brojne pop i rock zvijezde otkazale su turneje u Rusiji. 'U mislima smo s Ukrajincima i drugima koji se protive ovom nasilju i žele mir', napisao je Iggy Pop povodom otkazivanja koncerta u Moskvi predviđenog za lipanj.

Među onima koji otkazuju nastupe u Rusiji su i Nick Cave i Gorillaz. 'Naše misli i ljubav usmjerene su prema hrabrim ljudima u Ukrajini, njihovom herojskom vođi i drugima koji su žrtve ovog besmislenog rata', stoji u Caveovoj izjavi.

Volimo Rusiju

Članovi škotskog benda Franz Ferdinand također su otkazali turneju u Rusiji i naglasili da treba razlikovati rusku vlast od naroda. 'Volimo Rusiju. Ova velika zemlja inspirirala nas je svojom umjetnošću i književnošću, od našeg prvog nastupa ondje prije 17 godina s ruskim smo fanovima razvili bogatu i duboku povezanost'. 'Znamo da vidite luđačke poteze vodstva vaše zemlje. Znamo da ne želite rat', dodali su.

Neki su bili kritičniji

'Hitler se vratio da nas proganja', napisala je pjevačica Fleetwood Maca Stevie Nicks na Instagramu. Madonna je na Instagramu objavila post u kojem uz slike uništenja u Ukrajini svira njena pjesma 'Sorry' (tekst: 'Nisi ni upola muškarac koji misliš da jesi'.)

Dave Gilmour, bubnjar Pink Floyda kojemu je snaha Ukrajinka, uklonio je svu svoju glazbu s ruskih i bjeloruskih streaming stranica. 'Putin mora otići', napisao je na Instagramu. Svoj šok na društvenim medijima izrazile su i mlađe zvijezde.

Reperica Nicki Minaj na Twitteru je objavila: 'Ne mogu zamisliti koliko se uplašeno i usamljeno osjećaju majke koje bježe s djecom i opraštaju se od svojih supruga'.

  • +8
Nicki Minaj Izvor: Profimedia / Autor: N.N.