LIJEPE ŽENE I DVA MUŠKARCA

Loto slavi 30. rođendan: Sjećate li se tko je sve Hrvatima donosio sreću

07.08.2017 u 13:18

Bionic
Reading

Na području nekadašnje države, najpoznatija voditeljica igara na sreću bila je i ostala Suzana Mančić. Povodom skorašnje tridesete godišnjice izvlačenja lota u Hrvatskoj, na HRT-u su se prisjetili svih domaćih zvijezda, koje su igračima najpoznatije igre na svijetu, donosile sreću

Slijedeće godine obilježava se trideseta godišnjica izvlačenja lota, a tim povodom su se neke od voditeljica, jedne od najpopularnijih igara na sreću, prisjetile svojih angažmana.

Prvo televizijsko izvlačenje lota 6/45, na tadašnjoj Radioteleviziji Zagreb, održano je 1988. godine, a čast da prva donese sreću, dobila je Dinka Hrstić, koja je u to doba, zajedno s Mirnom Berend, bila novo televizijsko lice. Sve do početka Domovinskog rata, izvlačenje se prenosilo iz studija Televizije Beograd.

  • +9
30 godina Lota Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT

Prigodu je tada dobila studentica logopedije Doris Vučković. 'Išla sam posvuda s Hrvatskom lutrijom. Radili smo mnogo i vrijedno. Stvarali smo nešto novo. Predložila sam ekipi Hrvatske lutrije promidžbu u obliku anketiranja građana. Pitali smo ih što bi učinili kad bi osvojili milijun kuna. Time smo apstraktne brojke učinili stvarnima. Kampanja se prokazala uspješnom i provodila se donedavno', prisjetila se Doris Vučković te dodala kako su se ljudi hvatali za gumb na odjeći kada bi je ugledali. 'Valjda su vjerovali da im donosim sreću.'

I ona je sama s ekipom iz režije znala zaigrati ovu popularnu igru na sreću. 'Ako ne kupiš listić, ne možeš ni osvojiti dobitak.'

Nakon Doris, priliku za izvlačenje kuglica dobila su i dva muškarca - Mirko Fodor i Mario Sedmak. Sam Fodor, priznaje, nikada nije odigrao dobitnu kombinaciju, ali mu je pogađanje brojeva dobro išlo. 'Znao sam u emisiji uživo reći: 'A sad će broj 13.' I zaista bi bio izvučen taj broj. Predstavnici povjerenstva za izvlačenje bi me pogledali s neodobravanjem jer bi ispalo kao da sam unaprijed znao koji će broj biti izvučen. Zapravo sam se samo šalio.'

Nakon njih dvojice, na ekrane su stigle dame: Suzana Pardačer, Paola Poljak i Karmen Vukov-Colić. Upravo je Karmen 1993. godine, tjedan dana nakon poroda autobusom putovala kako bi izvukla kuglice, dok je Doris Vučković bila na godišnjem odmoru.

Izvlačenje lota Autor: Youtube

Da je bilo i zabavnih trenutaka, prisjetili su se s HRT-a. Tako je primjerice Paola Poljak, zbog treme, promijenila ime emisije u 'Loto sedam od trideset deset', dok je Suzana Pardačer imala problema s brojevima 6 i 9, kao i strahom da ne izgovori pogrešan broj.

Izmijenjivale su se tu još i Mirna Berend, Aleksandra Mindoljević, Vanja Halilović, Mirna Maras Batinić...'Kad osvojiš na lotu, javi ti se sigurno jako mnogo rodbine koju nisi odavno čuo, mnogo prijatelja, pa i potpunih stranaca. Čovjeka zasigurno promijeni velika količina novca. Da osvojim veći iznos novca, mislim da se ipak ne bi dogodila znatnija promjena', izjavila je Mirna Maras Batinić.

Danas najpopularnije izvlačenje vode Dunja Mutevelić i Jelena Glišić, koje su ujedno i zaštitna lica, a hoće li se uskoro pojaviti neko novo lice, znat će se na vrijeme.