42 GODINE LJUBIO JE SAMU NJU

Ljubavna priča Đorđa Balaševića i njegove Olivere: Ona je, baš kao u mojoj pjesmi, došla tiho, nezvana, sama… i ostala u meni zauvijek

19.02.2021 u 19:45

Bionic
Reading

Vijest o smrti Đorđa Balaševića sve je rastužila. Kako njegovu obitelj, tako i čitavu javnu scenu, jer su se svi nadali da će uspjeti ozdraviti kad je prije nekoliko dana primljen je na liječenje na Infektivnu kliniku u Beogradu zbog obostrane upale pluća. Njegov život osim emotivnih stihova obilježila je i velika ljubav sa suprugom Oliverom. Njegovu priču mnogi opisivali kao filmsku, a ona mu je bila vječna inspiracija u stvaranju najljepših ljubavnih pjesama uz koje su odrastale generacije

Upoznali su se krajem sedamdesetih u Novom Sadu, dok je Olivera još bila studentica, a Đorđe je iza sebe već imao dva albuma s grupama 'Žetva' i 'Rani mraz'. Od prvog se susreta nisu razdvajali duže od nekoliko dana. Olivera (djevojačkog prezimena Savić) se u to vrijeme bavila sportom - bila je jugoslavenska reprezentativka gimnastike i trebala je otići na Olimpijske igre 1980. godine u Moskvi, no ostala je u drugom stanju.

'Jednom prilikom gledali smo zajedno utakmicu Hajduk - Hamburg. Najednom mi je Olivera prebacila ruku preko ramena i rekla da je Zlatko Vujović opasan nogometaš. Tada sam pomislio da sam našao pravu osobu, prijatelja koji se razumije i u druge stvari. Ženim je odmah - gotovo je', ispričao je svojevremeno legendarni umjetnik.

Glazbeniku je potpuno pomutila razum pa joj je već tada počeo pisati pjesme. Tako je nastala 'Provincijalka' u kojoj Đorđe opisuje kako se zaljubio u djevojku iz Zrenjanina. Premda je bio buntovnik i 'vjetropir' brzo je shvatio da je Olivera sve što je ikada sanjao. Jedne godine otišao sam na ljetovanje u Umag, jako mu je nedostajala te je tada odlučio da je želi oženiti. Nazvao ju je s recepcije hotela i pitao hoće li se udati za njega. Olivera nije stigla odgovoriti, a on je sjeo u Golf i vozio do Zrenjanina.

  • +4
Đorđe Balašević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Vjenčali su se u Novom Sadu kada se Đorđe vratio iz vojske, šest mjeseci nakon što se njihova starija kći Jovana rodila u Budimpešti jer je u Novom Sadu vladao meningitis. Zbog toga je Đorđe Oliveru i kći vidio tek nakon mjesec dana. Osim Jovane, dobili su i kći Jelenu i sina Aleksa. Jednom prilikom su otkrili kako su zakasnili na vjenčanje. Kantautor je na vjenčanje stigao u trapericama i prsluku, tenisicama i bedžem Muppeta. Svadba je bila skromna i održana sedmog dana svibnja 1981. godine. Kada su se otvorila vrata kod matičara i začuli se zvuci 'Svadbenog marša', dočekali su ih matičar i njegova asistentica s lentama, a glazbenik je to prokomentirao u svom stilu: 'Oho, vidi Miss i prva pratilja'.

Đorđe i Olivera Balašević Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas / CROPIX

Olivera je bila njegova najveća inspiracija i podrška. Voljenoj supruzi posvetio je svoje najljepše pjesme i cijeli album 'Dnevnik starog momka', a kada se pročitaju prva slova imena pjesama dobije se rečenica 'Olja je najbolja'. Prošli su skupa brojne uspone i poneke padove, dijelili najljepše životne trenutke, ali i velike bitke. No nažalost, onu posljednju su izgubili.

IMPRESIVNA KARIJERA

Odlazak Panonskog mornara: Ovo su samo neke od pjesama po kojima ćemo pamtiti Đorđa Balaševića

Pogledaj galeriju