nova danska kraljica

Ljubav joj je promijenila život: Zbog budućeg supruga, ali i trona, odrekla se svega

31.12.2023 u 20:10

Bionic
Reading

Da ju je netko kao djevojčicu pitao želi li, baš poput najdražih likova iz bajki, postati i sama princezom, a potom i kraljicom, Mary Donaldson vjerojatno bi odgovorila da takvo što ne postoji i da ona jedino želi postati veterinarkom. Uspješna sportašica i glazbenica, s fakultetskom diplomom u rukama, tijekom izlaska s prijateljima upoznala je ljubav svog života. Da je on doista princ, nije imala pojma, a zbog njega se u konačnici odrekla svega, pa čak i državljanstva i vjere u kojoj je odgajana

Kada su svijetu objavljene zaruke danskog prijestolonasljednika, princa Frederika i Australke Mary Donaldson, ova marketinška stručnjakinja prisjetila se svog najranijeg sjećanja vezanog uz neku kraljevsku obitelj. Naravno, riječ je bila o vjenčanju Lady Diane i princa Charlesa 1981. godine, a koje je i Mary Donaldson pratila na malim ekranima.

Iako je većina djevojčica, koje su odrastale uz bajke, maštala o princu na bijelom konju, kao i da postanu princeze, njoj to nije bilo ni na kraj pameti. Ipak, nakon današnje abdikacije kraljice Margrethe, tron će pripasti upravo njoj.

‘Još se živo sjećam Diane kako hoda niz dugački crveni tepih dok se iza nje vuče dugačak veo. No ne sjećam se da sam željela i sama jednog dana postati princeza. Uvijek sam sanjala o tome da postanem veterinarka.’

Mary Elizabeth Donaldson rođena je 5. veljače 1972. godine u Hobartu u Australiji, kao najmlađe od četvero djece škotskog profesora matematike Johna Donaldsona i tajnice na fakultetu Henriette Clark Donaldson. Njezini roditelji emigrirali su iz Edinburga početkom 60-ih, a australsko su državljanstvo dobili već 1975.

  • +7
Danska princeza Mary Izvor: EPA / Autor: VALDA KALNINA

Kao iznimna sportašica bila je jedna od najpoznatijih učenica svoje generacije u srednjoj školi Taroona, bila je čak i kapetanica ženske hokejaške momčadi, kao i plivačkog tima, a odlično joj je išlo i jahanje. Uz to bavila se glazbom, pa danas svira klavir, flautu i klarinet.

Svoje obrazovanje nastavila je na fakultetu Hobart Matriculation, na kojem je igrala za košarkašku momčad, a potom je na Sveučilištu Tasmanije 1994. diplomirala trgovinu i pravo.

Netom nakon diplome za nju je počeo novi život preseljenjem u Melbourne, u kojem je prihvatila posao internacionalne agencije za oglašavanje, nakon čega je njezina karijera doživjela zaokret u odnose s javnošću, da bi na kraju postala konzultantica za Microsoft Business Solutions u Danskoj.

A prije negoli je otputovala u Dansku i prihvatila novi posao njezin se život promijenio kada je u hotelskom kafiću u Sydneyju, tijekom Olimpijskih igara u listopadu 2000., upoznala mladića koji joj se predstavio kao - Fred. U kafić su stigli svaki sa svojim društvom, a upoznao ih je nećak španjolskog kralja Bruno Gomez-Acebo. Do kraja večeri Mary i Frederik bili su toliko uživljeni u razgovor da nisu ni primjećivali druge oko sebe.

‘Naš prvi susret bio je jednostavan. Nisam imala pojma da je on danski princ. Pola sata kasnije netko mi je prišao i pitao znam li uopće tko su ti ljudi?’ prisjetila se danska princeza Mary.

U iduće tri godine često ih se moglo vidjeti zajedno, bilo u Australiji, bilo u Danskoj, no tek su u travnju 2003. i službeno priznali vezu. ‘Frederik je jedan od onih ljudi u čijem se društvu osjećam sretnom. Njegova pamet, dobrota, kao i duhovitost bili su presudni.’

Njihovu ljubavnu vezu javnosti je potvrdila danska kraljica Margareta, a sve to pojačalo je naklapanja o njihovim mogućim zarukama. Šest mjeseci kasnije palača je najavila da će se kraljevsko vjenčanje održati idućeg proljeća. Frederik je svojoj odabranici darovao zaručnički prsten s dijamantom i rubinima, a koji bojom odgovaraju bojama danske zastave.

Unatoč tome što je morala ispuniti mnoge zahtjeve kako bi pristupila danskoj kraljevskoj obitelji, Mary nije ni trenutka razmišljala. Prije udaje morala se odreći australskog državljanstva, ostaviti prezbeterijansku vjeru i pristupiti danskoj evangeličkoj luteranskoj crkvi, naučiti danski jezik, kao i unaprijed se odreći, u slučaju razvoda, skrbništva nad njihovom djecom.

‘Danas je moj prvi dan u novoj životnoj ulozi. To je nešto što će zahtijevati puno vremena, a ja ću morati puno toga naučiti i iskusiti’, izjavila je kada se prvi put kao Frederikova zaručnica pojavila na balkonu kraljevske palače.

Lijepa brineta je 14. svibnja 2004. sa osmijehom na licu krenula prema oltaru i svom princu, a njezina vjenčanica bila je spoj australskog naslijeđa, kao i povijesti obitelji čiji je postala član. Dizajnirala ju je danska kreatorica Uffe Frank te je uz nju kombinirala veo koji je na svom vjenčanju davne 1905. nosila švedska princeza Margret.

Prvo dijete, princa Christiana Valdemara Henrija Johna, dobili su 2005., a dvije godine kasnije i princezu Isabellu Henriettu Ingrid Margrethe. Tri godine kasnije palača je potvrdila još sretnih vijesti, otkrivši da je Mary ponovno trudna i da ovoga puta čeka blizance, djevojčicu Josephine Sophiju Ivalo Mathildu i dječaka Vincenta Frederika Minika Alexandera, a oni su na svijet stigli u siječnju 2011. godine.

Otkako je postala princezom, a uskoro i kraljicom Danske (14. siječnja), Mary se posvetila humanitarnom radu, a postala je i glasnogovornica organizacije Save the Children, promovirajući programe protiv vršnjačkog zlostavljanja. U rujnu 2007. pokrenula je i svoju fondaciju jednostavno nazvanu Mary Foundation, a u koju pristiže i novac javnih, ali i privatnih donatora. Zbog svega toga, čemu nije odmogla njezina ljepota te šarm, danska princeza Mary stekla je nevjerojatnu popularnost, a stanovnici Danske ne mogu dočekati dan da upravo ona postane novom kraljicom.

Novinske stupce, osim zbog humanitarnog rada i službenih putovanja, najčešće puni zahvaljujući svojim odjevnim kombinacijama, zbog kojih se već našla na prestižnim listama najbolje odjevenih žena svijeta.