TV LJETO

Ljetna televizijska shema – zabava ili samoubojstvo

07.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Televizijske kuće u Hrvatskoj i ovog su se ljeta potrudile pripremiti što bogatiji program da bi privukle što više gledatelja, ponajviše izbjegavajući riječ repriza, koju su zamijenili riječima ponovo ćemo gledati hvaljenu…

Istini za volju, neki su se urednici osim repriziranja vrlo gledanih serija odlučili i za poneku premijernu seriju ili emisiju, ne bi li ipak koliko-toliko obogatili sezonu repriza, međutim takvih je stvarno malo, no krenimo redom.


Na Novoj TV u ljetnoj shemi većina emisija domaće produkcije ne ulazi u pauzu, što je za svaku pohvalu jer izgleda da su shvatili da ne provode svi građani Hrvatske sve svoje ljetne praznike na moru i ludim partyjima, već i pred televizorom, što je ipak daleko jeftinije te iz dana u dan sve popularnije. Business magazin Novac nastavlja s novim voditeljem Sašom Ćeramilcem i s obzirom na situaciju u državi mogli bi ostvariti iznimnu gledanost. Barem da ljudi gledaju, ako već nemaju novaca. I Automotiv ide cijelo ljeto, kao i pretenciozno nazvani IN magazin koji nastavlja svoj dnevni ritam. I ekipa Red Carpeta se nastavlja naslađivati privatnim nevoljama i bizarnim dogodovštinama slavnih i manje slavnih Hrvata i ostalih građana države i svijeta. Ne zaboravi stihove i Kod Ane gledat ćete da bi utvrdili gradivo ako vam je nešto drugo bilo važnije tijekom godine. Navodni svjetski hit Pazi zid! ide cijelo ljeto, a urednici s Nove tv potrudili su se suprotstaviti što ekstremnije i zanimljivije protivnike pa tako najavljuju sučeljavanje stilista i glumaca, stanovnika sela i grada, padobranaca i ronioca, a posebno su ponosni na izazivanje mogućih sukoba pripadnika Bad Blue Boysa i Torcide. Mi im sugeriramo da sučele svoje urednike s urednicima drugih televizija, svećenike i opatice, HDZ i SDP, a i gradonačelnici protiv građana ili policija protiv naroda mogli bi ostvariti veliku gledanost.


Posebno su i s pravom ponosni što su sklopili ugovor s Uefom, kojim su osigurali televizijska prava na prijenose dijela Lige prvaka u sezonama 2009 - 2012. Nova TV će tako od naredne sezone imati ekskluzivna prava na prijenos utakmice utorkom, kao i na sažetke svih odigranih utakmica koje se igraju tim danom. Tjedni Uefin magazin Lige prvaka s pregledom vijesti i tjednih događaja također će se moći pratiti u programu Nove TV. Kako su voditelji odjela za odnose s javnošću tijekom godine pohađali razne seminare televizijske samopomoći, tako su njihovi dopisi mala remek djela farbanja očiju ostalim medijima koje informiraju o svom fantastičnom programu, pa ostaje nejasno hoćemo li tijekom ljeta gledati reprize ili nove sezone serija Heroji, Lost, Navy CIS, Zakon brojeva, Privatna praksa, Televizijska posla i Lud, zbunjen, normalan. Sigurno je da ćemo gledati reprize serija Život na sjeveru, Seinfeld, Kralj Queensa, Lude 70-e, Cosby show, Mr. Bean, Rebelde, Smallville, Čarobnice, Otvori svoje srce, Lanac sudbine, a i Baywatch će nas podsjetiti zašto volimo tračanje Pamele Anderson po pješčanim plažama.



RTL televizija se nedavno pohvalila da je ostvarila u prvih šest mjeseci primarnu poziciju i najbolje rezultate gledanosti u udarnom terminu u Hrvatskoj u prvoj polovici 2009. godine, pa da vidimo kako će tijekom ljeta zadržati taj fantastičan uspjeh.


Ponosni na nove nastavke televizijskih umotvorina Roberta Knjaza sa kojima kreću na jesen u novom serijalu Najveći hrvatski misteriji, tijekom ljeta će reprizirati Mjenjačnicu, kao i Nadreality show sjajne bosanske ekipe, ali bez najave novih epizoda za jesen. I njihovi su PR-ovi pohađali iste seminare kao i oni s Nove TV pa nije jasno hoće li Sanja Doležal raditi cijelo ljeto u svojoj emisiji Sanja ostvaruje snove (što je teško povjerovati) ili će to reprizirati (što je još teže povjerovati). U svakom slučaju, Sanju ćemo gledati u programu RTL-a. Nakon velike gledanosti showa Hrvatska traži zvijezdu,Tony Cetinski postao je heroj masa u Hrvata pa će snimka njegovog koncertnog spektakla održanog u Areni biti emitirana tijekom ljeta, što će nesumnjivo pogledati mnogi koji nisu uspjeli prisustvovati njegovim rasprodanim i vrlo hvaljenim koncertima. Pun pogodak RTL-a.


CSI ekipa iz Miamia i New Yorka bit će uz nas i naše najmračnije strahove i gnušanja tijekom cijelog ljeta, iako ćemo svako toliko osjećati deja vu, budući da više nitko ne može pratiti jesu li u pitanju nove epizode, repriza prve sezone ili smo to možda već gledali na nekoj drugoj televiziji. Da ne bi mislili da je RTL pripremio samo mračnu stranu života prikazujući forenzičarske slučajeve, gledat ćemo i seriju Kosti, kao i Zaboravljeni slučaj. Kako se svi trude izbjeći tu prokletu riječ repriza, tako RTL kroz rečenicu 'Na programu će se ponovno naći…' smisleno najavljuje serije Heroji iz strasti, Bibin svijet (kao najavu nove sezone koja bi navodno trebala krenuti na jesen), Magnum, Reba, U dobru i zlu, Kako sam upoznao vašu majku… i Odred za čistoću ide preko ljeta. U kolovozu kreću s novom sezonom prenošenja susreta engleske Premier lige, za što im je zahvalan veliki broj gledatelja koji će uz ohlađen vitaminski napitak uz obitelj pratiti napete drame ove atraktivne nogometne lige. Najzanimljivije događaje iz života poznatih, iz svijeta i iz Hrvatske, pratit će uporna ekipa Exkluziva koja će vrijedno raditi tijekom cijelog ljeta.

HTV se ne srami naglasiti da nešto repriziraju jer imaju i što za reprizirati pa ne treba sumnjati da će ponovo biti poprilično gledano, budući da su u pitanju neke od najgledanijih emisija HTV-a. Iako u krajnje začudnom terminu, radnim danom na prvom programu od 13:15, HTV reprizira putopise Gorana Milića, i to prvih šest epizoda putešestvija po Rusiji. Istim tim radnim danima, u popodnevnim satima, reprizirat će prvu i drugu sezonu humoristične serije Naši i vaši. Da ipak nisu pripremili samo reprize govori podatak da će u udarnom terminu, nakon Dnevnika, svakoga dana od ponedjeljka do petka, emitirati novih 80 epizoda desete sezone popularne talijanske serije Čarolija. Pitanje je samo kome je to popularno, no možemo samo nagađati. I TV Bingo se preselio u termin subotom nakon Dnevnika - važan podatak zbog potencijalnog izvora prihoda. Subotom oko 16 sati emitirat će hvaljeni BBC-jev dokumentarni serijal Orangutanski dnevnici, što nikako nemojte zamijeniti s Dnevnikom koji ostaje u 19.30 svakoga dana, iako neke sličnosti postoje. I jedna i druga emisija prati svakodnevicu živih bića, iako su ovi iz BBC-jeva dokumentarca zaštićenija vrsta.

Nedjeljom u istom terminu planiraju reprizirati hvaljenu osmodijelnu seriju Narodna medicina u osam polusatnih epizoda, a tijekom tjedna u jutarnjem terminu nastavljaju emitirati najbolje dokumentarce iz serijala BBC Wild. Nakon Antičkog Rima, utorkom iza 22 sata pripremaju visokobudžetne dokumentarne filmove kao što su dvodijelni dokumentarac o oktobarskoj revoluciji te Colour of War in Europe, koji donosi snimke Drugog svjetskog rata snimljene u boji. Nedjeljom ujutro pripremaju reprizu HTV-ove dokumentarne serije Ludi rimski carevi, što možda objasni aktualne poteze donedavnog premijera, nakon čega slijedi ciklus filmova prema djelima Agathe Christie, što je ipak manje atraktivno od aktualnih afera koje svakodnevno pratimo u Hrvatskoj. Svakako valja izdvojiti reprizu dramske serije iz 1973. Ča smo na ovom svitu koja će se emitirati nedjeljom u 15.55, a riječ je o seriji u režiji nedavno preminulog Daniela Marušića po scenariju Marka Uvodića, koja u svojim 'štorijama' opisuje stari Split. Hrvatska uživo se tijekom ljeta emitira u ljetu prilagođenom izdanju – produljena i s više javljanja s mora.

Za razliku od konkurencije, nacionalna TV kuća uvodi i par novih emisija. Ponedjeljkom u 21.20 tijekom ljeta će emitirati novu emisiju U korneru voditelja i urednika Miroslava Zadre. U Korneru kroz tri glavne teme na različite novinarske načine namjerava analizirati i raščlanjivati globalne i lokalne fenomene. Četvrtkom u 21 na prvom programu se emitira U objektivu s voditeljem Ivanom Jabukom. Još jedna 30-minutna mozaično informativna emisija koja će, kako oni vole reći, u modernom brzom ritmu obrađivati zanimljive priče. Vidjet ćemo i sa zadovoljstvom komentirati! Utorkom u 21.10 nastavljaju emitirati i popularne kronike hrvatske turističke ponude u emisiji Bojeturizma, ali ove sezone s novim voditeljskim parom, šarmantnim damama Nevenom Rendeli i Martinom Validžić.


Na drugom će programu reprizirati jednu od najgledanijih i najpopularnijih domaćih serija posljednjih godina, nastalu kreativnošću obitelji Tribuson, Odmori se, zaslužio si. Planiraju reprizirati cijelu prvu sezonu, i to radnim danom oko 21 sat na drugom programu, nakon što od 20 sati svakodnevno premijerno prikažu prvu sezonu američke odvjetničke serije Velemajstor s odličnim Jamesom Woodsom u ulozi Sebastiana Starka. U planu je i repriza šeste sezone serije 24, čija je prošla sezona osvojila najviše nominacija za nagradu Emmy, dok je u prvih pet sezona nominirana za čak 51 Emmyja. Možda se tajna krije u brutalnosti i nasilju kojima ova serija obiljuje, ali i u odličnom Kieferu Sutherlandu koji je utjelovio glavnog junaka Jacka Bauera. Nakon odgledane šeste sezone, gledat ćemo ponovo odličnu ekipu u seriji Med Men (Momci s Madisona).



Tijekom ljeta će nam prikazati i filmske cikluse Alfreda Hitchcocka (četvrtkom popodne), Angeline Jolie, Morgana Freemana, Jamesa Cagneya (nedjeljom navečer), Patricka Swayzea i Joaquina Phoenixa, dok su za subotu ujutro ostavili klasični western. Na drugom programu se repriziraju Prijatelji, Dragi John, Zovem se Earl, Bez oduševljenja molim i Fawlty Towers, a HTV će, kao i do sada, tradicionalno prenositi otvaranja svih važnijih hrvatskih ljetnih festivala.


Pa vi sad vidite hoćete li gledati televiziju, čitati knjigu, družiti se s prijateljima ili pomisliti na najgore.