U UTRCI ZA ZLATNI KIPIĆ

Krenula su predviđanja za Oscar 2021: Netflix bi ponovno mogao srušiti rekorde dok bi posthumne nominacije za Chadwicka Bosemana mogle biti presedan

16.10.2020 u 06:47

Bionic
Reading

Kada je Američka filmska akademija u lipnju najavila da ove godine zbog pandemije koronavirusa pomiče datum dodjele Oscara 2021. godine s kraja veljače na 25. travnja, malo je reći da su reakcije članova bile podijeljene, što i ne treba čuditi. No ta je odluka sasvim opravdana jer će tako filmski čelnici dobiti dovoljno vremena kako bi završili, ali i prikazali svoje filmove

Ono čemu se svi nadaju je da će do 25. travnja 2021. godine, za kada je službeno najavljeno održavanje dodjele Oscara, kinodvorane napokon početi normalno raditi te da će se gledatelji vratiti u njih, iako su za cijelo vrijeme trajanja pandemije koronavirusa već navikli gledati filmove kod kuće.

Upravo zato da bi stigli biti u konkurenciji filmaši svoje filmove puštaju na streaming servisima. Tako je Pixarov novi hit, animirani film 'Soul' najavljen na Disneyju+ za blagdane dok film Roberta Zemeckisa 'The Witches' stiže 22. listopada na HBO.

Na HBO Max 17. listopada dolazi 'American Utopia' dok će od 20. studenog na Amazon Prime Videu svakog tjedna biti premijerno prikazana po jedna od pet snimljenih serija 'Small Axe' o Steveu McQueenu.

Pixar - 'Soul' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kinodvorane su na izdisaju, a umjetnička kina vjerojatno više nikada neće oživjeti, filmski festivali diljem svijeta više nisu ono što su bili, osobito jer se većina filmova prikazuje virtualno, pa će, prema pisanju LA Timesa, članovi Akademije morati tražiti najbolje na drugim mjestima, točnije na malim ekranima.

Iako je do dodjele ostalo još nešto više od šest mjeseci, neka predviđanja toga tko bi uopće mogao biti nominiran već su postavljena, a mnogi tvrde kako bi nedavno preminuli glumac Chadwick Boseman za ulogu u filmu 'Ma Rainey’s Black Bottom' trebao biti posthumno nagrađen u kategoriji za najboljeg muškog glumca, ali i za ulogu u 'Da 5 Bloods'. To bi zapravo bio presedan da jedan glumac dobije čak dvije nominacije - i to posthumno.

A koji su filmovi u igri za prestižne nominacije? Listu bi, prema pisanju Varietyja, mogao predvoditi 'Nomadland', redateljice Chloé Zhao, s neponovljivom Frances McDormand kao glavnom zvijezdom, a odmah iza njega je i režiserski debi Regine King 'One Night in Miami'. Tu je i 'News of the World' s Tomom Hanksom, kao i Netflixov 'The Trial of the Chicago 7' Aarona Sorkina te 'Mank' Davida Finchera.

Nomadland Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Od glumaca u igri bi mogli biti Chadwick Boseman za 'Ma Rainey's Black Bottom' (Netflix), Anthony Hopkins za 'The Father' (Sony Pictures Classics), Delroy Lindo za 'Da 5 Bloods' (Netflix), Stanley Tucci za 'Supernovu' (Bleecker Street) te Riz Ahmed za 'Sound of Metal' (Amazon Studios).

U utrci za zlatni kipić mogla bi se naći i dobro znana imena Hollywooda - Gary Oldman za 'Mank' (Netflix), Tom Hanks za 'News of the World' (Universal Pictures), Tom Holland za 'Cherry' (Apple TV Plus), Ben Affleck za 'The Way Back' (Warner Bros.), George Clooney za 'The Midnight Sky' (Netflix), Colin Firth za 'Supernovu' (Bleecker Street), kao i Denzel Washington za 'The Little Things' (Warner Bros.).

Kad je riječ o glumicama, nominacije za Oscara smiješe se Frances McDormand za 'Nomadland' (Searchlight Pictures), Vanessi Kirby za 'Pieces of a Woman' (Netflix), Viola Davis za 'Ma Rainey's Black Bottom' (Netflix), Carey Mulligan za 'Promising Young Woman' (Focus Features), kao i Jennifer Hudson za 'Respect' (United Artists Releasing). No to ne znači da pozivnice ne bi mogle dobiti i Michelle Pfeiffer za 'French Exit' (Sony Pictures Classics), Meryl Streep za 'The Prom' (Netflix), Rashida Jones za 'On the Rocks' (Apple TV Plus), Kate Winslet za 'Ammonite' (Neon), ali i Sophia Loren za 'The Life Ahead' (Netflix).

One Night in Miami Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Među režiserima koji bi mogli trljati ruke zbog toga što su ušli u žestoku konkurenciju najboljih mogli bi se naći i Chloé Zhao ('Nomadland', Searchlight Pictures), Aaron Sorkin ('The Trial of the Chicago 7', Netflix), Regina King ('One Night in Miami', Amazon Studios), David Fincher ('Mank', Netflix), Paul Greengrass ('News of the World', Universal Pictures), kao i Spike Lee ('Da 5 Bloods', Netflix), Sofia Coppola ('On the Rocks', A24/Apple TV Plus) i Christopher Nolan ('Tenet', Warner Bros.).

Ovo su tek predviđanja, a tko će doista imati razloga za slavlje, vidjet ćemo tek 25. travnja 2021., kada će, nadamo se, sve se vratiti u normalu te ćemo, umjesto o pandemiji koronavirusa, moći govoriti o toaletama najljepših holivudskih glumica, gafovima s pozornice, ali i opravdanim nominacijama.