ODJEVNA

Kraljičina odluka da za vjenčanja bira plavu boju za više je brakova bila pogubna

14.08.2023 u 15:38

Bionic
Reading

Iako, po tradiciji mlada za vjenčanje, između ostalog, nosi i nešto plavo, ta boja pokazala se lošom u slučaju britanske kraljevske obitelji. No, nije riječ o mladenkama koje su nosile nešto plavo, već o samoj kraljici Elizabeti II koja je upravo tu boju birala za odlaske na vjenčanje

'Nešto plavo' nije uvijek bila dobra odluka za kraljevska vjenčanja, osobito ako bi sama kraljica Elizabeta II odabrala odjeću u toj boji.

Najdugovječniji europski monarh, kraljica Elizabeta II preminula je u rujnu prošle godine sa 96 godina, i tijekom godina vladanja Velikom Britanijom bila je poznata upravo po koloritnoj odjeći koju je rado nosila. To je bila njezina osobna odluka kako bi se uvijek isticala u masi, a plava boja bila joj je omiljena kada bi odlazila na vjenčanja bliskih članova kraljevske obitelji, iako je to bila poprilično loša odluka.

SVE IDE PO REDU

Tko će naslijediti kraljicu na tronu: Nakon rođenja još jednog princa ovako izgleda službeni poredak

Pogledaj galeriju

Naime, većina vjenčanja na koja je stigla odjevena u plavo, završila su razvodima. Tako je u plavom bila na vjenčanju svoje sestre princeze Margaret kada se 1960. udavala za Antonyja Armstronga-Jonesa, poznatog i kao grof Snowdon. Za kreaciju u plavom je tada bio zaslužan Norman Hartnell, koji je kreirao odjeću za razne svečane prilike na koje je kraljica išla. Dizajnirao je i vjenčanicu princeze Margaret, kao i za još neke kraljevske uzvanice.

Princeza Margaret u braku je dobila dvoje djece, no od grofa se razvela 1978. godine.

VAŽNO JE ZVATI SE...

Imena članova kraljevske obitelji pomno se biraju, a sada znamo i zašto

Pogledaj galeriju

I za vjenčanje princeze Anne, koja se u studenom 1973. udavala za Marka Phillipsa, kraljica je odabrala plavu haljinu, a njih dvoje, koji su u braku dobili sina Petera i kći Zaru, papire za razvod potpisali su 19 godina kasnije.

Drugu boju nije odabrala ni za vjenčanje stoljeća, održano u srpnju 1981., kada se princ Charles vjenčao s princezom Dianom. Kraljica je tada i šešir uskladila uz odjeću, a imala je i ogrlicu od bisera kao i rukavice. I njihovom je braku došao kraj 1992., kada su krenuli svatko svojim putem i službeno se razveli četiri godine kasnije.

svi pod maskama

Ožalošćeni članovi kraljevske obitelji stižu u Windsor na posljedni ispraćaj princa Philipa; među prvima pristigli Kate Middleton i princ William

Pogledaj galeriju

Plavu boju nosila je i 1986. na vjenčanju omiljenog sina, princa Andrewa i Sarah Ferguson, koji su dobili u braku dvije kćeri, princezu Beatrice i princezu Eugenie, no razveli su se 1996., ostavši i dalje dobri prijatelji pa i danas žive u istoj kući.

Očito shvativši da bi možda mogao u njoj biti problem, za vjenčanje najmlađeg sina, princa Edwarda i vojvotkinje Sophie odjenula je ljubičastu kombinaciju, na vjenčanju princa Williama i Kate Middleton 2011. odlučila za žutu boju, a za ono princa Harryja i Meghan Markle zelenu.

MISA ZA OMILJENU BAKU

Ujedinjeni u tuzi: Djeca i unuci kraljice Elizabete okupili se u Balmoralu, nisu skrivali suze dok su pozdravljali okupljene

Pogledaj galeriju

Ipak, za vjenčanja Andrewovih kćeri, Beatrice i Eugenie kraljica je ponovno odabrala plavu boju, no, barem za sada, njihovi brakovi još uvijek traju.