VOLJENA MONARHINJA

Kraljica Elizabeta II krenula na svoje zadnje putovanje iz škotskog Balmorala

11.09.2022 u 11:23

Bionic
Reading

Kraljica Elizabeta II koja je preminula u dobi od 96 godina, danas je krenula na jedno od svojih posljednjih putovanja iz Balmorala u Škotskoj gdje je i preminula

Kraljičin lijes, prekriven škotskom kraljevskom zastavom i cvjetnim vijencem, čuvao se u plesnoj dvorani u Balmoralu, a do mrtvačkih kola nosilo ga je šest lovočuvara imanja, a zatim će biti prevezen cestom do palače Holyroodhouse u Edinburghu.

Posljednje kraljičino putovanje trajat će šest sati, a u drugom automobilu pratit će je njezina kćer, princeza Anne sa svojim suprugom.

Iako se radi udaljenosti od 280 kilometara (170 milja), putovanje će, kako se procjenjuje, potrajati oko šest sati jer će se vozilo s njezinim lijesom kretati vrlo sporo kako bi se ljudima koji joj žele odati počast na prvoj dionici njezinog posljednjeg putovanja, omogućilo da se okupe uz cestu kojom će prolaziti i oproste se od najdugovječnije vladarice koja je 70 godina bila na engleskom tronu.

  • +18
Lijes s tijelom kraljice Elizabete putuje u Edinburgh Izvor: Profimedia / Autor: Owen Humphreys / PA Images / Profimedia

Tisuće građana okupili su se uz cestu kako bi odali počast kraljici.

Oglasila se i kraljevska obitelj na službenom Facebook profilu:

'Lijes Njezinog Visočanstva napustio je Balmoral. Uz pratnju princeze Anne i Sir Tim Laurencea, pogrebna kola putovat će do palače Holyroodhouse. Vijenac koji je na lijesu sastoji se od biljki Dhalias, Phlox, slatkog graška, bijelog vrijesa i bora s imanja Balmoral', poručili su.

S obzirom na to da je preminula u Balmoralu, lijes Elizabete II. stavljen je u plesnu dvoranu unutar dvorca. Visoki dužnosnik palače u subotu poslijepodne to je opisao kao 'scenu mirnog dostojanstva'.

Nakon što lijes stigne u Edinburgh, bit će smješten u palaču Holyroodhouse, službenu rezidenciju britanskog monarha u glavnom gradu Škotske. Kraljica će se tijekom noći biti u Prijestolnoj dvorani obloženoj hrastovinom.

  • +23
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Archivo / Alamy / Alamy / Profimedia

Već u ponedjeljak 12. rujna kraljičin lijes premjestit će u katedralu St. Giles', u pratnji novog britanskog kralja Charlesa III. i članova kraljevske obitelji. Vrata katedrale u Edinburghu trebala bi na jedan dan biti otvorena za javnost te će posjetitelji i građani moći proći pokraj njega i oprostiti se.

Kraljičino posljednje putovanje na kraju će završiti u kapelici Svetog Jurja u dvorcu Windsor, gdje će biti pokopana uz svog voljenog supruga, princa Philipa, uz svog oca, Georgea VI, kraljicu majku, i kraljičinu sestru, princezu Margaret.

Inače, jučer je kraljičin najstariji sin Charles i službeno proglašen kraljem.