IZA ZATVORENIH VRATA

Kraljevska obitelj na mukama: Hoće li pristati na zahtjeve i otkriti što se uistinu događa s Kate Middleton?

06.03.2024 u 14:31

Bionic
Reading

Detalji o dijagnozi karcinom kralja Charlesa III, kao i operaciji abdomena Kate Middleton i dalje se skrivaju od javnosti, zbog čega pristiže sve više zahtijeva u kojima se od kraljevske obitelji traži transparentnost

'Zbog neizvjesnosti, koja trenutno okružuje monarhiju, svi se osjećaju uznemireno', riječi su kraljevske biografkinje Sally Bedell Smith, koja je time zapravo potvrdila ono što drugi misle.

Naime, iako je javnost doznala da je kralju Charlesu dijagnosticiran karcinom, kao i da je Kate Middleton podvrgnuta operaciji abdomena, budući da novih detalja oko svega nema, ne čudi da zabrinuta javnost od kraljevske obitelji transparentnost.

Kako kaže Sally Bedell Smith, Charles bi trebao raditi ono što je njegova majka radila: 'Kraljica Elizabeta uvijek je govorila: 'Moram biti viđena da bi mi vjerovali'. Za Charlesa i njegovu vladavinu važno je da javnost dozna nešto više.'

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Samo 19 mjeseci od smrti kraljice Elizabete II, u rujnu 2022., stabilnost koju je kraljevska obitelj pružala naciji, zamijenjena je ranjivošću pojedinih članova kraljevske obitelji. Ne samo da su se princ Harry i Meghan Markle povukli sa službenih dužnosti, iako 2020. godine, nedavni zdravstveni problemi 75-godišnjeg kralja i 42-godišnje princeze od Walesa udaljili su ih od javnih dužnosti, ali i unijeli strah među narod.

'U vremenima kao što su ova, monarhija treba biti sidro, a svaki osjećaj nestabilnosti, koji je neizbježan kada su dva ključna igrača izvan igre, razumljiv je', smatra Bedell Smith, dok Catherine Mayer, autorica biografije 'Charles: The Heart of a King' dodaje: 'Ovo zapravo pokazuje kako je kraljevska obitelj u kratkom roku od previše ljudi ima njih premalo.'

SA CAMILLOM NA MISI

Kralj Charles III prvi puta u javnosti nakon još jednog Harryjevog istupa

Pogledaj galeriju

Podsjetimo, palača je 5. veljače otkrila kako je kralju Charlesu dijagnosticiran karcinom kao i da će zbog liječenja morati odstupiti s mnogih angažmana, koje će preuzeti ostali radni članovi kraljevske obitelji. Javnost ga ima tek prilike vidjeti prilikom nedjeljnih misa, prilikom susreta s premijerom Rishijem Sunakom, ali i u video poruci u kojoj je čitao pisma obožavatelja koji mu žele brzo ozdravljenje.

Ipak, sve to nije dovoljno da se javnost smiri. Dapače, javnost traži od kralja da bude transparentniji oko svog zdravstvenog stanja.

  • +3
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

'Iako je otkrio da mu je dijagnosticiran karcinom u niti jednom trenutku nije napravio ništa kako bi ušutkao nagađanja koliko je ozbiljno bolestan i kakvu dijagnozu zapravo ima. To ne ide u prilog monarhiji. On je na čelu države i postoje ustavne implikacije', govori Bedell Smith

Kada se na to doda tajnovitost oko bolesti zbog koje je Kate Middleton podvrgnuta operaciji abdomena, ne čudi da se pojavilo toliki broj teorija zavjere, osobito vezanih uz njezino zdravlje, ali i nepojavljivanje u javnosti. Iako je odmah najavljeno kako se princeza od Walesa neće pojavljivati sve do Usrksa, iz palače su bili prisiljeni reagirati na neke od suludih glasina vezanih uz njezin oporavak.