tetovirani kralj

Kralj Frederik u mladosti je bio buntovnik: Njegove tetovaže imaju zanimljivo značenje

01.02.2024 u 17:41

Bionic
Reading

Osim ruskog cara Nikole II, novija europska povijest ne pamti tetoviranog kralja. Danski je kralj otkrio da je on 'dijete današnjice', a o tome svjedoče i njegove tetovaže koje skriva na službenim angažmanima

Otkrivajući povijest danske kraljevske obitelji, došli smo do saznanja da je riječ o obitelji o kojoj bi se mogao snimiti spin-off serije 'Kruna'. Život kraljice Margrethe itekako je zanimljiv otkako je kao tridesetogodišnjakinja postala kraljica Danske te je tijekom godina vladanja odbijala suprugu dati titulu kralja. Titule se odrekla tek zbog starijeg sina Frederika i on je početkom 2024. postao novi kralj.

Uživajući potporu više od 80 posto Danaca, prema nedavnoj anketi, kralj Frederik pokazao je da buntovništvo mladosti izrasta u mudrost zrelijih godina.

55-godišnjak je kao mladić bio obožavatelj brzih automobila i žestokog partijanja, no to ga nije spriječilo da 1995. diplomira na Sveučilištu Aarhus te postane prvi član danske kraljevske obitelji koji je fakultet priveo kraju. Također, pod pseudonimom Frederik Henriksen dio je studentskih dana proveo i na Harvardu u SAD-u.

Tako je Frederik, koji je u devedesetima bio doživljavan kao razmaženi partijaner, stekao vrijedno obrazovanje.

Slobodoumni Danci svome kralju vjeruju iako ima tetovaže, što bi u manje liberalnim dijelovima Europe teško prošlo...

Iako su tetovaže često simbol buntovništva te svakako odudaraju od kraljevske tradicije, u njegovom slučaju nisu izraz pukog buntovništva, već odraz interesa.

Tetovaža vodene životinje na desnoj nozi simbol je danskog elitnog korpusa, a vidljiva je tek kada kralj svoja odijela zamijeni kraćim hlačama tijekom ljetnog odmora. Drugu je tetovažu smjestio na ruku, tik ispod ramena, a predstavlja štit kao podsjetnik na oružane snage njegove zemlje.

Naime u mladosti je služio u danskom mornaričkom korpusu Frogman, gdje je dobio nadimak Pingo (pingvin), i jedan je od samo četiri među 300 regruta koji su 1995. godine položili sve ispite. Godine 2000. sudjelovao je i u četveromjesečnoj, 3500 kilometara dugoj skijaškoj ekspediciji preko Grenlanda.

Novi danski kralj Frederik Izvor: Profimedia / Autor: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia