VIŠE NE OPRAŠTA

Kralj Charles potezima je jasno dao do znanja što u budućnosti čeka Harryja i Andrewa

19.09.2022 u 10:09

Bionic
Reading

Čini se da je Charles jedva dočekao da zasjedne na britanski tron i uvede reda u monarhiju, a među prvim zadacima mu je smanjivanje radnih članova obitelji

Kada završi državni sprovod, a potom i kraljevsko žalovanje, kralj Charles III spreman je napraviti reda u kraljevskoj obitelji, što je nešto o čemu je godinama maštao. Među prvim izmjenama, prema pisanju britanskih medija, stiže i ona u zakonu o tome tko ga može zamijeniti ako on nije u mogućnosti pojaviti se na nekom događanju.

'Ova izmjena prvenstveno se odnosi na vojvodu od Yorka, vojvodu od Sussexa i princezu Beatrice, kojima su skinuta sva zaduženja i koji su do sada znali mijenjati kraljicu na nekim događanjima kada je ona bila spriječena', otkrio je za Daily Telegraph dobro upućen izvor.

  • +45
Bdijenje nad kraljičinim lijesom u Westministerskoj palači Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema kraljevskom zakonu iz 1937. godine, kao državni savjetnici u službenim poslovima mogu biti pozvani supružnik monarha te četiri odrasle osobe u redu za prijestolje. Tako su, dok je kraljica još bila živa, te uloge obavljali Charles, princ William, princ Harry i princ Andrew. U pojedinim slučajevima to je bio i njezin suprug, princ Philip.

Palača se u posljednje vrijeme našla pod velikim pritiskom da se princu Harryju i princu Andrewu oduzmu njihove uloge koje su do tada imali jer više nisu zaposleni članovi kraljevske obitelji.

ANDREW NIJE SRETAN

[FOTO] Razgovor nije djelovao pretjerano ugodno: Što je nakon bdijenja kralj Charles rekao mlađem bratu?

Pogledaj galeriju

'Kralju se ne sviđa to da tri člana, koja nisu radni članovi kraljevske obitelji, mogu uskočiti na njegovo mjesto u inozemstvu ili ako je nesposoban', dodao je izvor i otkrio kako će Charles vrlo vjerojatno prvo promijeniti upravo taj zakon, ali i da će vjerojatno na tu poziciju postaviti svoju sestru, princezu Anne, i mlađeg brata, princa Edwarda.