NOVE NEVOLJE

Konjička utrka će se preimenovati da otkloni svaku vezu s princem Andrewom

18.01.2022 u 23:05

Bionic
Reading

Britanska konjička utrka The Duke of York Stakes preimenovat će se kako se njezin ugled ne bi povezivao s princem Andrewom, vojvodom od Yorka koji je pao u nemilost nakon optužbi za spolni odnos s maloljetnicom

Utrka je tako nazvana 1895. u čast jednog drugog vojvode od Yorka, princa Georgea koji je postao kralj George V. No njezini organizatori žele otkloniti svaku sumnju.

'Utrka je nazvana u čast princa Georgea koji je postao kralj George V.', rekao je James Brennan, voditelj marketinga i sponzorstva hipodroma za mjesni list The Yorkshire Post.

'Ona nikad nije bila izravno povezana s princem Andrewom. No razmislit ćemo o tome da taj naziv bude jasniji jer se odnosi na sasvim drugog vojvodu od Yorka'.

Utrka bi se mogla nazvati 1895. Duke Of York Stakes.

Podsjetimo, Amerikanka Virginia Giuffre optužuje Andrewa, drugog sina kraljice Elizabete II. da je s njom imao spolni odnos 2001. kada joj je bilo 17 godina. Princ Andrew odlučno niječe optužbe.

Pod prijetnjom pokretanja građanske parnice u Sjedinjenim Državama, princ je izgubio vojne naslove i službeno se više neće moći koristiti nazivom 'kraljevsko visočanstvo'.

Iz javnosti se povukao nakon nesretnog intervjua na BBC-u u jesen 2019. u kojemu je rekao da se ne sjeća da je ikad susreo Virginiju Giuffre i branio je svoje prijateljstvo s Jeffreyjem Epsteinom koji je pronađen obješen u zatvoru.