MORAO JE POTPISATI

Koliko je u sve upleten sadašnji španjolski kralj: Je li pismo bivšeg kralja isplanirao njegov sin?

11.03.2022 u 17:34

Bionic
Reading

Zbog svoje navodne povezanosti i ugovora sa Saudijskom Arabijom, 2020. iz Španjolske je pobjegao bivši kralj Juan Carlos I. Nakon gotovo 18 mjeseci života izvan domovine poslao je pismo sinu, aktualnom španjolskom kralju Felipeu VI. Ipak, nije sve onako kako se čini

U pismu koje je poslao sinu bivši kralj Juan Carlos I otkrio je da će nastaviti živjeti izvan Španjolske, no isto tako ostavlja otvorenom mogućnost da se jednog dana vrati u domovinu. Prema pisanju španjolskih medija, čini se da bivši kralj nije 'pognuo' glavu, već je sve to organizirao njegov sin, španjolski kralj Felipe VI, uz pomoć pojedinih ministara.

Magazin Times poziva se na španjolske novine El Pais, u kojima se od dobro upućenih izvora bliskih vladi doznaje da pismo uopće nije djelo bivšeg kralja. Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je da je obaviješten o njemu, no ne i o detaljima.

Pismo su navodno Juanu Carlosu osobno uručili njegov odvjetnik Javier Sánchez-Junco i bivši direktor španjolske tajne službe Félix Sanz Roldán u luksuznoj vili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u kojoj boravi otkako je napustio Španjolsku.

  • +5
Kralj Juan Carlos I Izvor: EPA / Autor: PEKKA SIPOLA

Kako piše Times, Juanu Carlosu nije ostavljeno puno izbora pa je morao potpisati pismo kojim bi se ublažila javna slika kraljevske obitelji, posljednjih godina itekako narušena. Tijekom vremena koje je Juan Carlos proveo u egzilu Felipe i njegova vlada postavili su mu niz uvjeta, među kojima je i onaj da se ne može odmah vratiti u Španjolsku, kao i da njegov život neće financirati španjolski porezni obveznici.

Da je sve pomno planirano, govori i podatak da je bivši kralj 'poslao' pismo nakon što je završen postupak u kojem mu se sudilo za korupciju, a koji je odbačen zbog nedostatka dokaza, što bi moglo otvoriti put za njegov povratak u Španjolsku. U pismu pokazuje i žaljenje zato što je narušio ugled kraljevske obitelji.