NAKON DVIJE GODINE

Dosadio mu život u progonstvu: Bivši španjolski kralj razmišlja o povratku u domovinu

10.03.2022 u 20:15

Bionic
Reading

Kada je 2020. najavio da ostavlja zemlju u sigurnim rukama sina, kralja Felipea VI, svima je bilo jasno da bježi zbog svoje povezanosti sa Saudijskom Arabijom i pranjem novca, no čini se da mu je dosadio život daleko od voljene Španjolske

Nekadašnji španjolski kralj Juan Carlos I otišao je u progonstvo 2020., no ništa mu nije nedostajalo, osim možda obitelji. Ipak, kako je najavio u pismu, koje je poslao sinu, španjolskom kralju Felipeu VI, njegov život nastavit će se izvan Španjolske, no ostavlja mogućnost da se u bliskoj budućnosti ipak vrati kući.

Kako piše Times, Juan Carlos poslao je sinu pismo nakon što je završen sudski postupak protiv njega zbog korupcije, a sada bi to mogao biti znak da se uistinu vraća kući. Poručio mu je da namjerava doputovati u Španjolsku kako bi posjetio prijatelje, ali i članove obitelji, kao i da bi se u budućnosti mogao vratiti u domovinu.

Isto je tako izrazio žaljenje zato što su njegovi postupci narušili ugled kraljevske obitelji, a među njih spada kontroverzni lov na slonove u Bocvani 2012. godine, kada je još bio kralj, kao i navodnih 100 milijuna dolara na njegovu bankovnom računu u Ženevi, a iznos je, kako se tada šuškalo, uplatila vlada Saudijske Arabije. Službena istraga pokrenuta je 2020., a cijeli predmet sada je odbačen zbog nedostatka dokaza.

  • +5
Kralj Juan Carlos I Izvor: EPA / Autor: PEKKA SIPOLA

Napomenuo je da je napravio i puno toga dobroga za svoju zemlju, uključujući obnovu španjolske demokracije, u što je bio uključen nakon smrti diktatora, generala Franca, koji je vladao Španjolskom od 1939. do 1975. godine.

Juan Carlos, 84-godišnjak, već gotovo 18 mjeseci živi na Bliskom istoku, i to u luksuznoj vili na otoku Zaka Nurai, nedaleko od Abu Dhabija.