IMAMO I ODGOVOR

Koliko je bogata Kevinova obitelj u hitu 'Sam u kući'? O tome se nagađa godinama

24.12.2023 u 19:25

Bionic
Reading

I ove godine tijekom prosinca, u mnogim zemljama diljem svijeta, neke od televizijskih kuća prikazat će božićni klasik - 'Sam u kući'. Dogodovštine osmogodišnjeg Kevina McCallistera i dvojice provalnika iz godine u godine oduševljavaju sve otkako je film 1990. premijerno prikazan i svake godine iznova mnogi si postavljaju pitanje - koliko je Kevinova obitelj zapravo bila bogata kad su si mogli priuštiti tako luksuznu kuću i takav način života

Ako ste mislili da je tijekom ove 33 godine otkriveno baš sve što se moglo otkriti oko božićnog klasika 'Sam u kući', prevarili bi se. Borbu osmogodišnjeg Kevina McCallistera (Macaulay Culkin) s dvojicom provalnika, poznatih i kao Mokri razbojnici, odavno smo savladali, a oni najmlađi i sami smišljaju svoje planove kojima bi spriječili provalnike u svom domu.

No, ono što je mnogima svih ovih godina bila nepoznanica je bogatstvo obitelji McCallister, osobito nakon što bi dobili mali uvid u njihov veličanstveni dom i način života. Upravo iz toga razloga, novinari New York Timesa zatražili su od ekonomista, ali i ljudi koji su bili uključeni u snimanje filma, želeći dobiti pravi odgovor.

Na samom početku filma jedan od provalnika, Harry (Joe Pesci), kaže svom kompanjonu Marvu (Daniel Stern), da je dom McCallisterovih njihova glavna meta u toj bogatoj četvrti.

'To je ta, Marv, to je zlatna riznica', govori Harry, prije negoli krene s nagađanjem kakvu se sve 'vrhunska roba' krije u kući, od videorekordera, stereo uređaja, skupocjenog nakita i 'čudnih tržišnih vrijednosnih papira'.

  • +5
Film 'Sam u kući' Izvor: Profimedia / Autor: IFA Film / United Archives / Profimedia

A upravo je kuća kao takva najbolji pokazatelj koliko zapravo novca McCallisteri u filmu imaju. Ono što je odavno poznato je da je kuća kao takva stvarna i nalazi se na adresi Avenija Lincoln 671 u Chicagu, točnije u njegovom predgrađu Winnetka, koje se smatra jednom od najskupljih četvrti u Americi.

Sudeći po broju McCallisterove djece, koji svatko ima svoju sobu, broj prostorija je poveći, i uz sve to još uvijek ima dovoljno mjesta da primi i goste. Tu kuću si je 1990. moglo priuštiti tek jedan posto stanovnika Chicaga, koji imaju najveće prihode, a situacija se nije puno promijenila do danas.

Uzevši usporedbu podataka 1990. i 2022., te radeći s pretpostavkom da McCallisterovi nisu tražili više od 30 posto svojih prihoda na stanovanje, ekonomisti su utvrdili da bi kuća poput te 2022. iznosila oko 2,4 milijuna dolara.

U filmu zapravo nikada nije objašnjeno čime se točno Kevinovi roditelji bave i odakle im toliko novca. No, na internetu se mogu pronaći razne informacije, pa su tako neki obožavatelji ovog kultnog filma uvjereni kako je Kate McCallister modna dizajnerica, što su zaključili po tome što se po kući nalazi nekoliko lutki koje koriste dizajneri. Te lutke pojavljuju se u jednom od Kevinovih pokušaja da prevari provalnike i da oni pomisle kako on zapravo i nije sam kod kuće.

Todd Strasser, koji je napisao knjigu temeljenu na filmu 'Sam u kući' i njegova dva nastavka, rekao je kako mu je redatelj dao slobodne ruke, pa je on u knjizi učinio Kevinovu mamu modnom dizajnericom, a Kevinovog oca biznismena, no nije razmišljao o tome da detaljno objasni kako su McCallisterovi došli do svog novca. Dodao je kako su oni 'viša srednja klasa', ali ne i 'superbogataši'.

'Ne znam koliko su McCallisterovi zarađivali, ali sigurno su puno pomogli mom bankovnom računu', rekao je Strasser.

U prilog da su imućniji ide i lijepa odjeća, kakva se 90-ih nosila, ali i najam nekoliko kombija kako bi ih odveli do zračne luke. No, s druge strane, kada Kate pokušava podmititi stariji par da se odrekne svojih avio karata, kako bi se mogla vratiti kući, nudi nakit i gotovinu, ali i daje naslutiti kako bi njezin Rolex mogao biti lažan.

Proširile su se iteorije kako bi Peter McCallister mogao biti upleten u organizirani kriminal, zbog čega se, kažu, i našao na meti provalnika, odnosno osvete.

Ipak, putovanje 15 članova obitelji u Pariz, koje košta pravo malo bogatstvo, osobito kada se uzme da četiri odrasle osobe lete prvom klasom, platio je brat njezinog muža. On plaća obitelji i ulaznice, a ima i stan u Parizu iz kojeg se pruža pogled na Eiffelov toranj, a koji je dovoljno velik da stane cijela brojna obitelj.

Dekoraterka seta Eve Cauley, koja je bila za dekor poput namještaja i tapeta unutar doma McCallisterovih, a koji je snimljen na izgrađenim setovima u lokalnoj srednjoj školi, rekla je kako kuća nije bila skupa namještena, ali je odavala 'veličanstven i otmjen izgled'. 'Za mene, s poštovanjem, obožavatelji koji se svađaju oko prihoda roditelja ili troškova kuće jednostavno bi trebali samo uživati u filmu. Uostalom, John Hughes i redatelj Christopher Columbus ovaj dirljiv i komičan film stvorili su kao zabavu za publiku, da podignu raspoloženje za blagdane, i u tome su i uspjeli', poručila je Eve.