u GUBitku zbog njega

Kevin Spacey produkcijskoj kući, koja stoji iza 'Kuće od karata', mora platiti 31 milijun dolara odštete

23.11.2021 u 10:03

Bionic
Reading

Osramoćena američka filmska zvijezda Kevin Spacey morat će platiti gotovo 31 milijun dolara odštete produkcijskoj kući koja stoji iza 'Kuće od karata', serije u kojoj je glumio do otkaza dobivenog zbog optužbi za seksualno uznemiravanje

MRC, producentska kuća koja je realizirala popularnu priču o političkim intrigama emitiranu na Netflixu, tražila je odštetu za izgubljeni prihod koji pripisuje Spaceyjevom naglom odlasku iz serije nakon što su se protiv njega pojavile optužbe za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Sudac je odluku donio 19. listopada, kada je MRC podnio zahtjev da se presuda potvrdi pred sudom u Los Angelesu.

U dokumentu MRC kaže da je, nakon što su optužbe izašle na vidjelo, Spacey suspendiran te je pokrenuta interna istraga koja je pokazala da je zvijezda filma 'Vrtlog života' prekršila odredbe ugovora o glumi i izvršnoj produkciji kojim su postavljeni standardi ponašanja na radnom mjestu.

Val optužbi koji je prekinuo karijeru slavnoga 62-godišnjeg glumca poklopio se s popularnošću pokreta #MeToo protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, potaknutog slučajem svemoćnoga holivudskog producenta Harveyja Weinsteina.

Dvostruki oskarovac Spacey u pet sezona 'Kuće od karata' glumio je beskrupuloznog američkog političara Franka Underwooda sve dok mediji nisu iznijeli na vidjelo optužbe o seksualnom uznemiravanju kolega s posla.

  • +4
Kevin Spacey Izvor: Profimedia / Autor: MIRAMAX-ICON ENT.-LITTLE BIRD-TATFILM - Album / Album / Profimedia

'MRC nije imao nikakvih saznanja o takvome ponašanju Spaceyja', stoji u priopćenju uspješne produkcijske kuće, koja je, kako navodi, zbog nagloga glumčevog odlaska iz serije morala reorganizirati posao, što je rezultiralo 'znatnim gubicima' za MRC.

Pojasnili su da se ponovno morao pisati scenarij bez uloge glavnoga lika serije, Underwooda, te se morala prilagoditi šesta sezona, koja je umjesto 13 na kraju imala osam epizoda.

Produkcijska kuća pravnu je bitku protiv Spaceyja pokrenula još 2019. Glumčevi odvjetnici nisu odgovorili na zahtjev AFP-a za komentar.