NI ORALI NI KOPALI

Kako uopće kraljevska obitelj zarađuje i tko plaća vjenčanje godine

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Slično hrvatskim običajima, kada mladencima oko financiranja svadbenog slavlja uskaču roditelji s minimalcima te djedovi i bake s mirovinama, princu Harryju i Meghan Markle pomoći će njegova obitelj. Osim kapelice i dvorca koje im ustupaju na korištenje, baka Elizabeta častit će ručkom, a otac Charles večerom. Jeste li se ikad zapitali otkud njima novac?

Kraljica Elizabeta i kraljevska obitelj nisu toliko bogati koliko biste možda očekivali, piše CNN koji se pozabavio izvorima njihovih prihoda.

Osobno bogatstvo kraljice Elizabete, prema procjeni britanskih medija, vrijedi do 360 milijuna funti, što je oko tri milijarde kuna. Iako nije riječ o malenom novcu, Sunday Times navodi kako većim bogatstvom raspolaže više od 320 Britanaca.

Većinu prihoda kraljica i njezin nasljednik, princ Charles dobivaju od vlade Velike Britanije i svojih privatnih posjeda. Dio sredstava namijenjenih kraljevskoj obitelji dobivaju i princ William i njegova supruga Kate, vojvotkinja od Cambridgea, kao i princ Harry, koji sitno broji do vjenčanja s američkom glumicom Meghan Markle.

  • +17
  • +14

Meghan Markle i princ harry

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kraljica Elizabeta II

Tri glavna izvora prihoda kraljice Elizabete su sredstva koja joj uplaćuje vlada, tzv. Sovereign Grant (državne darovnice), zatim vlasništvo nad vojvodstvom Lancaster te njezino osobno bogatstvo i ulaganja.

Sovereign Grant je godišnji paušal koji vlada uplaćuje na račun troška, a pokriva troškove putovanja, osiguranja, osoblja i održavanja kraljevskih palača.

Generira se iz tzv. Crown Estatea, skupa nekretnina i farmi na kojima Velika Britanija godišnje uprihodi milijune funti. Veći dio zarade od Crown Estatea ide u državnu blagajnu, a dio dobiti između 15 i 25 posto namijenjeno je kraljici u obliku Sovereign Granta.

U fiskalnoj godini 2016./2017. kraljica je tako dobila 42,8 milijuna funti (oko 360 milijuna kuna) oslobođenih od plaćanja poreza. Projekcije za tekuću fiskalnu godinu govore kako će kraljici biti uplaćeno 78 posto više ovih sredstava, što je 76,1 milijun funti (oko 640 milijuna kuna). Izdašnijim davanjima država će pomoći kraljici obnoviti Buckinghamsku palaču.

  • +17
  • +14

Kraljica Elizabeta II i princ Philip

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njezin drugi važan izvor prihoda je vojvodstvo Lancaster, privatni posjedi koji datiraju iz 1265. godine i obuhvaćaju trgovačke, poljoprivredne i stambene nekretnine. U posljednjoj fiskalnoj godini kraljici je ono uprihodilo 19,2 milijuna funti (oko 160 milijuna kuna). Taj novac ona koristi za službene i privatne troškove, a uključuje i troškove drugih članova kraljevske obitelji koji obavljaju službene dužnosti u njezino ime.

Kraljica ima i svoju osobnu imovinu. Dvorac Balmoral u Škotskoj i imanje Sandringham u istočnoj Engleskoj naslijedila je od svog oca, a oboje su omiljena utočišta kraljevske obitelji. Osim nekretnina, posjeduje vrlo vrijednu zbirku poštanskih marki, brojna umjetnička djela i portfelj dionica.

Tu je i ostala imovina koja je usko vezana uz kraljicu, kao što su obredni nakit i razna umjetnička djela, koji su u vlasništvu dobrotvorne organizacije Royal Collection Trust.

Kraljičin suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha, također prima godišnji paušal u iznosu 359 tisuća funti (oko tri milijuna kuna) za financiranje službenih dužnosti. Nakon više od šezdeset godina javne službe princ Philip je prošle godine otišao u mirovinu.

Princ Charles i njegova obitelj

Do svog novca princ Charles i njegova supruga Camilla, znana i kao princeza od Walesa ili vojvotkinja od Cornwalla, dolaze iz javnih i privatnih izvora.

Preko 90 posto njihovih prihoda dolazi s privatnih posjeda vojvodstva Cornwalla, osnovanog 1337. godine kako bi osigurao prihod nasljedniku prijestolja. Vojvodstvo Cornwall posjeduje i upravlja zemljištima u ruralnim i urbanim područjima, zbirkom otoka i vikendicama za najam u mjestima poput Walesa i Cornwalla. Ovi su im posjedi u protekloj financijskoj godini uprihodili 20,7 milijuna funti (oko 170 milijuna kuna).

  • +8
  • +5

Princ Charles i vojvotkinja Camilla

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Par je također primio 1,3 milijuna funti (oko 11 milijuna kuna) iz kraljičinog Sovereign Granta i 461 tisuću funti (oko 3,9 milijuna kuna) iz različitih ministarstava vlade Ujedinjenog kraljevstva. Sovereign Grant par koristi za plaćanje službenih putovanja i troškove posjeda, dok drugim sredstvima dobivenim od vlade financiraju službena prekomorska putovanja i plaće članova vojske koji štite obitelj.

Oko polovice svog godišnjeg dohotka princ Charles i Camilla troše na službene dužnosti i putovanja, dok oko četvrtine tih sredstava odlazi na porez. Preostalih 6,6 milijuna funti (oko 55 milijuna kuna) odlazi Charlesovim sinovima za 'neslužbene' troškove i na račun kraljevske štednje.

Kada Meghan Markle i službeno postane dio obitelji, princ Charles imat će diskrecijsko pravo paru udijeliti više novca.

Princ William, njegova supruga Kate i princ Harry također primaju naknade za troškove kad u ime kraljice obavljaju službene dužnosti, a mladi prinčevi su pored toga naslijedili imovinu pokojne majke, princeze Diane.

  • +21
  • +18

Kate Middleton i princ William

Izvor: Pixsell / Autor: John Stillwell/Press Association/PIXSELL

Ostatak kraljevske obitelji

Osim princa Charlesa, kraljica Elizabeta II ima još troje djece, koji također imaju svoje supružnike, djecu i unučad. Informacije o njihovim primanjima prilično su ograničene.

Dvoje najmlađe kraljičine djece - Andrew, vojvoda od Yorka, i Edward, grof od Wessexa, podržavaju monarhiju radeći puno radno vrijeme, što uključuje i službene dužnosti u ime svoje majke.

Kraljica mlađim sinovima za službene dužnosti isplaćuje naknadu iz sredstava Sovereign Granta i vojvodstva Lancastera.

Od novih naraštaja kraljevske obitelji očekuje se stvaranje vlastitih profesionalnih karijera i zahtijeva veća neovisnost. U tom smjeru već su krenule kćerke vojvode od Yorka, princeze Beatrice i Eugenie. U svojim poslovnim i umjetničkim vodama odrađuju puno radno vrijeme, ali financijski ih podupire i otac Andrew kraljevskim novcima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!