RIHANNIN PUT DO USPJEHA

Kako je siromašna djevojčica iz problematične obitelji postala milijarderka sa samo 33 godine, a tek je krenula graditi poslovno carstvo

15.08.2021 u 07:46

Bionic
Reading

Kako je nedavno objavio Forbes, planetarno popularna Rihanna postala je najbogatija glazbenica i nakon Oprah Winfrey druga najbogatija žena iz zabavne industrije. Uspjeh je tim veći što je Rihanna na rodnom Barbadosu odrastala u vrlo skromnim uvjetima, proživljavajući obiteljsko nasilje i maltretiranje vršnjaka u školi. No, da nije tada stekla debelu kožu, uvjerena je Rihanna, ne bi mogla podnijeti ni slavu koja je uslijedila

Na glazbenu scenu Rihanna se probila kao 17-godišnjakinja 2005. godine objavom hita 'Pon de Replay'. Od tada svijet prati njen uspon do jedne od najuspješnijih žena na svijetu, no milijarderka nije postala zahvaljući glazbi, nego ulaskom u beauty i modnu industriju.

O privatnom životu prije proboja na glazbenu scenu Rihanna nije često govorila, ali uspjeh joj nije zajamčen rođenjem u obitelji slavnih roditelja s dobrim poznanstvima. Zapravo, Robyn Rihanna Fenty je odrastala u ne baš idealnim uvjetima, suočena s raznim problemima, no ono što je postala, u velikoj mjeri zahvaljuje svojoj teškoj prošlosti.

U kući Fentyjevih često je vladala napeta atmosfera zbog problema Rihanninog oca s ovisnošću o alkoholu. Rihanni su u lošem sjećanju ostali petci iz djetinjstva, kad bi njezin otac dobio plaću i polovicu odmah zapio.

'Moji su roditelji imali vrlo nasilnu vezu, jer moj je tata bio zlostavljač. Udarao je mamu zbog različitih razloga, i ne želim reći da nam je to bilo normalno, ali nismo bili iznenađeni kad bi se dogodilo. Nikad nije otišla u bolnicu, jer nasilje u obitelji nije nešto što želite da itko zna', rekla je Rihanna za ABC News.

Iako je majka bila glavna žrtva očevog nasilnog ponašanja, Rihanna se prisjetila kako je i sama bila kažnjena kad je htjela ostati 10 minuta duže na plaži.

'Tako me ošamario. Trčala sam kući s otiskom njegove ruke. Nisam mogla vjerovati. Majka mi je vidjela lice i koliko sam bila traumatizirana. Kad znate da ste učinili nešto pogrešno, znate i da ste zaslužili kaznu, ali ovo se dogodilo bez ikakvog povoda', rekla je Rihanna za Rolling Stone. Odgajana kao najstarije dijete u obitelji Rihanna je dobila dobre temelje neovisnosti, a za poduzetnički duh dijelom je bio zaslužan i njen nasilni otac, s kojim bi povremeno prodavala odjeću na ulici.

'Naučio me pecati, plivati, trčati, jahati. Stvarno me očvrsnuo', rekla je Rihanna.

  • +32
Rihanna Izvor: Profimedia / Autor: Jackson Lee / ADMedia / Profimedia

Raspad Rihaninne obitelji

Ovisnost je nažalost značajno utjecala na Rihannin mladenački život, a očeva ovisnost dovela je i do raspada obitelji. Ronald Fenty je novac trošio na drogu i onda kad ga je u kući bilo vrlo malo, a ni hrane nije bilo u izobilju. Jednom prilikom dok su bili u obiteljskoj šetnji čovjek je spavao na pločniku pa je majka rekla Rihanni da će i njen tata tako završiti. To ga je potaknulo na promjenu ponašanja.

Na kraju je uspio pobjediti ovisnost, ali to ga je koštalo braka i narušenih odnosa s djecom. 'Morao sam se riješiti droge zbog obitelji, a svejedno sam ih nekako izgubio', rekao je Rihannin otac.

Rihanni na Barbadosu nije bilo lako ni u školi. Otac joj je potekao iz siromašne irske zajednice, čije su pripadnike često nazivali pogrdnim imenima. Njezino prezime Fenty bilo je uobičajeno za ovu skupinu ljudi. Buduća glazbena zvijezda imala je i svjetliju nijansu kože, a ta joj je kombinacija priskrbila podbadanja vršnjaka u školi, pa iako je odrastala u duhu crnačke kulture, u školi su je nazivali 'bijela'. Zadirkivali su je tijekom cijelog školovanja, a ona to nije olako puštala pa bi uzvraćala, ponekad i šakama.

Međutim, neprestana izloženost nasilju pomoglo joj je u formiranju i pripremi za život u središtu pozornosti. A taj život zna biti okrutan i nepopustljiv.

'Ova debela koža se razvija od mog prvog dana u školi. Nije došla sa slavom, jer ne bih mogla preživjeti slavu da je već nisam imala. Ponekad je najteža stvar u životu biti ranjiv', rekla je 2015. za Harper's Bazaar Rihanna.

Glazbeni počeci

Do 14. godine kad su joj se roditelji razveli, Rihanna je razvila strast prema reggae glazbi pa ubrzo s kolegicama iz razreda osniva mali glazbeni sastav, čemu može zahvaliti i svoj veliki proboj na svjetsku glazbenu scenu. U ljeto 2003. godine odmor na Barbadosu provodio je američki tekstopisac i producent Evan Rogers, čija je supruga bila prijateljica jedne od Rihaninnih prijateljica. Rihanna je sa svojom malom skupinom pozvana na audiciju u Rogersov hotelski apartman.

Rogersu se trenutak upoznavanja s Rihannom i njenom karizmom urezao u pamćenje. 'Čim je Rihanna ušla u sobu, druge dvije djevojke kao da nisu postojale. Rekao sam si 'zna li ta djevojka i pjevati, bit će pun pogodak', prisjećao se kasnije prvog susreta s Rihannom Rogers.

Rogersa je tada 15-godišnja Rihanna toliko oduševila da je s njenom majkom dogovorio da kćer pošalje u Connecticut kako bi snimila demo s četiri pjesme. Odsjela je kod Rogersove obitelji. 'Odlazeći s Barbadosa nisam se osvrtala. Htjela sam učiiti ono što moram, čak i ako je to značilo preseljenje u Ameriku', prisjećala se kasnije Rihanna.

Rihanna - Pon de Replay Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Jay-Z-iju su trebale dvije minute da shvati da pred sobom ima zvijezdu

Do prosinca 2004. godine snimila je hit 'Pon de Replay', a demo je dospio do Def Jam Recordings i našao se na stolu repera Jay-Z-a, predsjednika ove izdavačke kuće. Jay-Z je Rihannu pozvao u New York i povezao je svojim privatnim avionom, unatoč svom početnom stavu da je pjesma za nju 'prevelika'.

Kad ju je vidio kako nastupa, mišljenje je vrlo brzo promijenio pa je kasnije rekao kako su mu trebale dvije minute da shvati da pred sobom ima zvijezdu. Potpisao je s njom ugovor doslovno na licu mjesta, a Rihanna je u njegovom uredu do 3 sata ujutro čekala odvjetnike koji su budućoj zvijezdi potpisali ugovor za šest albuma s Def Jamom.

Dobila je ugovor o kojem je dotada mogla samo sanjati. Do 2006. godine je izbacila svoj drugi studijski album 'A Girl like Me', s kojeg su skinuta četiri singlea, među kojima i hit 'SOS' koji se našao na Billboardovoj ljestvici Hot 100 i tamo ostao tri uzastopna tjedna. Treći album objavljen sljedeće godine zauzeo je drugo mjesto u SAD-u i Australiji, i prvo mjesto u Brazilu, Kanadi, Irskoj i Velikoj Britaniji.

Eminem - Love The Way You Lie ft. Rihanna Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U svibnju 2007. je izbacila treći studijski i ukupno četvrti album 'Good Girl Gone Bad', koji je do danas prodan u više od 9 milijuna primjeraka. Ubrzo su usljedili singlovi s Eminemom, uključujući megahit 'Love the Way You Lie', koji je samo u SAD-u prodan u više od 12 milijuna primjeraka, i postao Eminemov najprodavaniji singl svih vremena.

Rihanna je postala tražena zvijezda, počela je snimati i filmove, a otvorile su joj se i brojne druge mogućnosti poput nastupa u poluvremenu Super Bowla, što je odbila.

2009. godine je bila glavna vijest, a zbog toga se nakratko i povukla iz javnosti

U veljači 2009. godine svijetom je odjeknula vijest o zlostavljanju Rihanne od tadašnjeg dečka Chrisa Browna. U medijima su se pojavile i fotografije Rihaninnog izmrcvarenog lica, a pričom o zlostavljanju slavne pjevačice hranili su se brojni svjetski mediji, zbog čega se Rihanna mjesecima povukla iz javnosti.

No, kružile su tada i kojekakve glasine, a dio njih plasirao je nakon incidenta s Chrisom Brownom njen problematični otac. 'Otišao je novinarima i ispričao im gomilu laži. Nikad nije nazvao da me pita kako sam, jesam li živa. Ništa! A onda je otišao ravno novinarima i dobio ček', rekla je Rihanna za Vogue. Ronald Fenty je i kasnije prodavao tračeve o svojoj slavnoj kćeri pa se Rihanna javno zapitala što je ona to postala svome ocu i što mu ona uopće znači.

Briga za obitelj

Rihanna je kao dijete doživjela puno toga što mnogi ne dožive kroz cijeli život. Kad joj se otac odselio, morala je preuzeti brigu o mlađem bratu Rajadu, jer se majka morala vratiti na posao kako bi mogla uzdržavati obitelj. Iako je zbog toga prebrzo odrasla, na to vrijeme gleda s puno ljubavi, pa je jednom prilikom za Elle rekla da joj je to vjerojatno najbolje ljeto u životu.

No briga za obitelj nastavila se i nakon toga ljeta. Dijelom njenom dobrom voljom, poput kupnje ogromne vile majci, a dijelom nametanjem. Godine 2008. je bila prisiljena poslati oca sa svoje američke turneje kući zbog ponašanja u alkoholiziranom stanju. Prema pisaju Daily Maila, kako bi oca spasila od zatvora nakon što je uhićen u Kaliforniji, Rihanna je pristala platiti 58 tisuća dolara za negov ulazak u program rehabilitacije 2013. u Malibuu.

U razgovoru za Rolling Stone otkrila je i kako joj je tata jednom poslao tekstualnu poruku u kojoj je samo naveo cijenu namještaja koji je želio za svoju kuću.

Stjecanje bogatstva

Do sada je Rihanna prodala više od 60 milijuna albuma i osvojila 8 Grammyja. Objavom svog posljednjeg albuma 'Anti' iz 2016. godine na prodaji glazbe je zaradila 2,5 milijuna i 7,6 milijuna dolara na streamingu, navodi Billboard. Više od 140 milijuna dolara donijela joj je svjetska turneja 'Diamonds' iz 2013. godine, a uoči svjetske turneje 'Anti' 2016. godine potpisala je sponzorski ugovor sa Samsungom težak 25 milijuna dolara.

Iako nije prihvaćala sve što joj se nudilo, Rihanna je prigrlila poslovne ponude koje su se našle na stolu pa je 2017. godine pokrenula kozmetičku marku Fenty Beauty, a kasnije i tvrtku za proizvodnju donjeg rublja Savage x Fenty.

'Najveći dio njezinog bogatstva, procjenjenog na 1,7 milijardi dolara, potječe od vrijednosti tvrtke Fenty Beauty, za koju Forbes sada može potvrditi da Rihanna posjeduje 50 posto. Veći dio ostatka leži u njenom udjelu u tvrtki za donje rublje Savage x Fenty, procijenjene vrijednosti oko 270 milijuna dolara, te njenoj zaradi u karijeri uspješne glazbenice i glumice', izvjestio je nedavno Forbes.

Rihanna je u pohod na poslovni svijet zakoračila 2011. godine izbacivanjem svog prvog mirisa Reb'l Fleur, koji joj je navodno već u prvoj godini zaradio 80 milijuna dolara. Ubrzo je izbacila još jedan miris, Rebelle, a kasnije njih desetak.

Dio bogatstva odlučila je i ulagati pa je 2015. godine podržala svojim kapitalom streaming servis Tidal. Šest godina kasnije Square Jacka Dorseya je kupio tvrtku za 297 milijuna dolara, čime su prema Varietyju Rihanna i ostali umjetnici koji su se uključili uprihodili neto iznos od gotovo 9 milijuna dolara.

Beauty kompanija zaslužna je za njezin status milijarderke

Međutim, uzlazna putanja Rihaninnog puta prema statusu mogula uspravila se najviše 2017. godine kad je lansirala Fenty Beauty, s ciljem promicanja uključivosti u industriji ljepote, nudeći proizvode neuobičajeno široke lepeze tonova kože. Trenutna popularnost Fenty Beautyja potaknula je novi trend u industriji ljepote pa nakon njenog predstavljanja podloga i korektora u 40 različitih nijansi i drug tvrtke počinju slijediti taj put, što je bio ogroman pomak za industriju koja je često zanemarivala žene drugih boja kože.

Rihanna je Fenty Beauty pokrenula u partnerstvu s francuskim divom luksuzne robe LVMH, u čijem je vlasništvu bilo pola tvrtke. Rihanna je u početku posjedovala 15 posto Fenty Beauty, ali je prema Forbesu svoj udio od tada povećala na 50 posto. U samo godinu dana od lansiranja, Fenty Beauty je ostvarila više od 550 milijuna dolara godišnjeg prihoda. Ovih dana, prema procjeni Forbesa, vrijedi najmanje 2,8 milijardi dolara.

Ubrzo nakon pokretanja svog carstva ljepote, Rihanna je predstavila još jedan poslovni pothvat - liniju donjeg rublja Savage x Fenty koja obuhvaća sve žene bez obzira na veličinu i ton kože. Marka nudi donje rublje u veličinama do 3X, a nudi i opcije 'golih boja' u širokom rasponu nijansi kože.

Godišnja modna revija tvrtke, koju emitira Amazon Prime Video, dosljedno uključuje raznolik spektar modela, različitih tipova tijela i spolova, što je u potpunoj suprotnosti s dosad uobičajenim revijama Victoria's Secreta. Među ulagačima u Savage x Fenty su Marcy Venture Partners Jay-Z-a i L. Catterton, tvrtka za privatni kapital za koju se smatra da je ulagač izvršni direktor LVMH-a, francuski multimilijarder Bernard Arnault.

The New York Times je u prosincu prošle godine pisao kako tvrtka razmišlja o proširenju na Europu i dodavanju novih linija proizvoda poput sportske odjeće. LVMH je 2019. godine najavio i Rihannino pokretanje vlastite luksuzne modne linije poznate jednostavno kao Fenty, čime je pjevačica trebala postati prva žena koja je stvorila vlastiti brend u poznatoj kući luksuzne robe. Međutim, početkom ove godine odlučeno je da će se u iščekivanju boljih uvjeta linija konfekcije staviti na čekanje.

Odluka je pala nakon Rihanninog odustajanja od leta u Europu zbog pandemije, gdje je trebala nadgledati kolekciju, ali i zbog usporavanja rasta luksuzne modne industrije tijekom pandemije. Linija od početka ima problema i s uporištem pa ju je The New York Times opisivao kao preskupu i više izvedenu, nego revolucionarnu.

Poslovne razmirice s tatom i tužba

Sa samo 33 godine Rihanna je stekla carstvo ljepite i mode, stvorivši neto vrijednost od 1,7 milijardi dolara pa se čini da rijetke greške u koracima nisu bitno utjecale na njeno bogatstvo. Međutim, u igri je ponovno problematični Rihannin tata.

Nakon pomirenja s tatom o kojem je pričala kod Oprah, Rihanna i Ronald Fenty su se opet nastavili sukobljavati, i to oko poslovno uvjetovanih razloga. Naime, kako je izvještavao CNN, Rihanna je otkrila da su njen otac i njegov poslovni partner Moses Perkins navodno koristili njeno ime i marku Fenty za osobnu zaradu. Nakon nekoliko neuspješnih molbi da prekinu s tom praksom Rihanna i njeni odvjetnici na kraju su podnijeli tužbu.

Prema tužbi iz 2019. godine, Rihannin je otac navodno 2017. osnovao tvrtku za produkciju i talente naziva Fenty Entertainment te neovlašteno pregovarao o 15 Rihaninnih nastupa u Latinskoj Americi. Ukupna vrijednost posla je oko 15,5 milijuna dolara. Navodno je čak pod brendom Fenty pokušao registrirati lanac odmarališta. Suđenje je trebalo početi u lipnju prošle godine, ali je zbog pandemije odgođeno.