KOLIKO JE ZAPRAVO BILA BOGATA?

Kako je pokojna britanska kraljica od javnosti skrivala svoje privatno bogatstvo i kupovala dionice preko fiktivne tvrtke

12.10.2022 u 13:17

Bionic
Reading

Ukoliko ne odgovore ne zahtjev suda i ne prilože dokumente koji bi dokazali kako je pokojna kraljica Elizabeta II skrivala dio svog privatnog bogatstva od javnosti, pojedini ministri mogli bi se suočiti sa sudskim postupkom

Britanski povjerenik za transparentnost i informiranje zaprijetio je pravnim postupkom pojedincima iz tamošnjeg Ministarstva za poslovanje, energiju i industrijsku strategiju, koji već dvije odbija zahtjev da preda dokumente koji bi mogli otkriti kako je pokojna kraljica Elizabeta II od javnosti skrivala dio svog privatnog bogatstva.

Sada im je postavljen rok do kraja listopada do kada moraju odgovoriti na zahtjev za slobodom informacija ili će se, u suprotnom, morati suočiti sa sudskim postupkom. Dokumenti bi, smatraju dobro upućeni, mogli detaljno opisati kako je pokojna kraljica koristila tajni financijski instrument kako bi od javnosti sakrio dionice u tvrtkama koje je posjedovala.

Koliko je zapravo bilo njezino osobno bogatstvo, kao i kolika su bila njezina ulaganja, nikada nisu bila otkrivena javnosti, a redovito se nagađalo kako je riječ o iznosima od nekoliko stotina milijuna funti. Još je prošle godine britanski Guardian otkrio kako je kraljica uspješno lobirala kod vlade da izmijene predloženi zakon kako bi spriječila da njezini udjeli u dionicama budu otkriveni javnosti.

  • +23
Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Archivo / Alamy / Alamy / Profimedia

Riječ je o lobiranju još iz 70-ih godina, nakon čega je vlada stvorila Bank of England Nominees, koja je, kako se sada vidi, držala u tajnosti kraljičine privatne udjele i ulaganja više od tri desetljeća. Guardian je došao u posjed dokumenata koji pak pokazuju da su i drugi članovi kraljevske obitelji mogli koristiti tu istu tvrtku kako bi prikrila svoja ulaganja, a o kome je točno riječ i o kojim se udjelima radi, za sada nije poznato.

Posebni dodatak umetnut je u izmijenjeni zakon 2011. 'kako bi se izbjegla situacija u kojoj bi se vlasništvo nad određenim dionicama članova kraljevske obitelji moglo javno objaviti'. Tvrtka, kojom su upravljali stariji pojedinci Bank of England, osnovana je 1977. kako bi čuvala kraljevska ulaganja.

Direktori te fiktivne tvrtke, koja je ugašena prije pet godina, morali su slati godišnja izvješća vladi s popisom 'identiteta onih za koje drži vrijednosne papire, ali i ukupnu vrijednost istih', no to se nije dogodilo.