ZAJEDNO OD 1999.

Kako je planula ljubav između Steffi Graf i Andrea Agassija: 'Osjećao sam se kao da me udarila munja, bio sam očaran njezinom gracioznošću i prirodnom ljepotom'

14.02.2022 u 06:35

Bionic
Reading

Oni su jedni od najboljih tenisača svih vremena, ali i jedan od najinspirativnijih sportskih bračnih parova. Iza sebe imaju osvojenih čak 30 grand slam turnira, no najveći trofej zasigurno im je rođenje djece - kćeri Jaz i sina Jadena

Još 1992. godine Andre Agassi pomno se spremao za bal organiziran povodom Wimbledona, tradicionalni događaj koji se uvijek odvijao na završetku turnira. Prisjećajući se svega u autobiografiji 'Open', slavni tenisač rekao je kako je umirao od želje da dođe na bal, svjestan da će na njemu plesati muški i ženski pobjednici Wimbledona. Te godine osvojila ga je Steffi Graf, a zapela mu je za oko tijekom intervjua koji je dala za francusku televiziju.

‘Osjećao sam se kao da me udarila munja, bio sam očaran njezinom gracioznošću i prirodnom ljepotom. Pokušao sam doći do nje, poslao sam joj poruku 1991. nakon French Opena, no nije mi odgovorila.’

Budući da je u finalu pobijedio našeg Gorana Ivaniševića, Agassi se poveselio zbog toga što će dobiti priliku plesati s Graf, no nije sve uvijek onako kako zamislimo. U kratkom roku doznao je da je bal pobjednika otkazan.

Agassi je bio jako razočaran, no te večeri ipak nije propustio službeno se upoznati sa slavnom Njemicom. ‘Rekao sam joj da sam već neko vrijeme htio stupiti u kontakt s njom i razgovarati. Nije mi ništa odgovorila. Jedva se nasmijala, bio je to tajanstven smiješak i ja nisam znao je li to znak sreće zbog onoga što sam rekao ili nervoze’, prisjetio se u autobiografiji.

  • +9
Steffi Graf i Andre Agassi Izvor: Profimedia / Autor: Roman BABIRAD / Sipa Press / Profimedia

Graf je od 1992. do 1999. bila u vezi s vozačem utrka Michaelom Bartelsom dok je Agassi 1993. započeo vezu s glumicom i manekenkom Brooke Shields. Ono što je najzanimljivije to je da je uoči vjenčanja s tenisačem 1997. Shields na hladnjak objesila fotografiju Graf, želeći se motivirati ‘njezinim savršenim nogama’.

Onda je stigla 1999. godina, kada je Graf nakon 17 godina većinom provedenih na samom vrhu teniske liste odlučila umiroviti svoje rekete i to nakon što je osvojila još jedan u nizu turnira, točnije French Open, a iste godine osvojio ga i Agassi u muškoj kategoriji.

Kupidova strelica pogodila ih je u proljeće te godine, nedugo nakon što je propao njegov dvogodišnji brak sa Shields. Na Agassijev zahtjev, njegov je trener dogovorio s trenerom slavne tenisačice da odrade zajednički trening za parove povodom turnira na Floridi.

Tada je krenula i njegova misija da osvoji tenisačicu - slao joj je bukete ruža, ali i uvježbavao razgovore sa svojim trenerom prije negoli ju je nazvao i pozvao na spoj. No postojao je mali problem - ona je još uvijek službeno bila u vezi s Bartelsom, a Agassijev razvod nije javno potvrđen.

Na kraju su ih te godine spojili French Open i Wimbledon. Dok je letio za London, između dva turnira, Agassi je od jelovnika zrakoplovne tvrtke napravio rođendansku čestitku za Graf, a nakon što ju je dobila, nazvala ga je. Taj telefonski razgovor bio je njegov, kako je rekao, posljednji pokušaj udvaranja i bio je iskren u tome.

‘Moram ti reći prije negoli krenemo dalje - mislim da si prelijepa. Iznimno te poštujem, divim ti se i zaista bih te volio bolje upoznati. To je moj cilj i moj jedini plan.’

Tog ljeta počeli su se družiti i ubrzo se sve pokrenulo među njima. Ona je okončala vezu s Bartelsom i objavila da odlazi u tenisku mirovinu. Wimbledon je bio njezina zadnja pobjeda u karijeri. U rujnu, nedugo nakon što su mediji otkrili njihovu vezu, Graf se uselila u Agassijev dom u Las Vegasu. Upravo su se u dvorištu te vile i vjenčali 22. listopada 2001., bosonogi, odjeveni u traperice, ispred matičara, a jedini su im svjedoci bile njihove majke.

Kako je svojedobno priznao za indijsko izdanje Forbesa, trenutak u kojem je Graf pristala udati se za njega bio je najveći uspjeh u njegovu životu. ‘Nju je bilo najteže osvojiti… kada Steffi Graf kaže da, to je to.’

Samo četiri dana nakon vjenčanja par je započeo novo poglavlje svog života rođenjem sina Jadena. Godine 2003. stigla im je i kći Jaz. Tri godine kasnije i Agassi je otišao u mirovinu nakon osvajanja US Opena.

Njihova zajednička odluka da drže javnost podalje od svoje obitelji vrijedi i danas, a koja je tajna njihova uspjeha, otkrio je sam Agassi: 'Ovaj život nam savršeno odgovara i zbog toga smo sretni. Mislim da ne postoji neka misterija ako je brak dobar, ali postoje neki važni dijelovi. Dvoje smo ljudi koji su živjeli život punim plućima i ne odgovaramo jedno drugome, no reagiramo jedno na drugo.'

Dugogodišnje bavljenje profesionalnim tenisom pomoglo im je i u drugim aspektima života, a zahvaljujući napornim treninzima, putovanjima na turnire, ali i posebnom režimu prehrane, odavno su naučili da reda mora biti. Slično je, kažu, i u braku: ‘Mislim da se u braku, na redovitoj bazi, gubi kontrola koja potom prerasta u manjak poštovanja, ali i gubitak interesa za onog drugog.’

Danas s djecom žive u Las Vegasu, gradu u kojem je Agassi odrastao, a ondje je smještena i Andre Agassi Preparatory Academy, u kojoj šansu pružaju talentiranoj djeci, ono za što on kao dijete nije imao priliku. Fokusirani su i na rad neprofitnih udruga, a često se i rado odazovu humanitarnim teniskim mečevima.

‘Moja najvažnija dužnost je biti roditelj. Odgajanje naše djece najveće nam je zadovoljstvo, ali i najveća briga. Morate znati donijeti ispravne odluke, morate im dati ono što je najbolje za njih, a to se s vremenom mijenja’, naglašava bivši tenisač.

A da su i puno godina kasnije sretni i zaljubljeni, nimalo ne kriju. Agassi je nebrojeno puta naglasio da je njegova supruga najbolja osoba koju je upoznao. ‘Provela si toliko godina natječući se, no ovdje, na mjestu na kojem stojimo, u ušima naše djece i u mom srcu, ti nemaš nikakvog protivnika’, poručio joj je Agassi 2004., kada je primljena u tenisku Kuću slavnih. Na riječima tada nije štedjela ni Graf, uzvrativši mu: ‘Tenis je bio pravo putovanje, a najbolji dio svega je to što me vodio do tebe i na tome ću uvijek biti zahvalna.’