SVE JE POSTIGLA SAMA

Kako je Kate Winslet pokorila Hollywood: U školi su je ismijavali zbog debljine, a ona im je svima začepila usta postavši jedna od najboljih glumica današnjice

27.09.2021 u 06:23

Bionic
Reading

Na svoju policu s nagradama Kate Winslet ovih je dana dodala još jedan trofej, kao dokaz da ono što radi - radi itekako dobro. Riječ je o njezinom drugom osvojenom Emmyju, ovoga puta za najbolju glumicu u HBO-ovoj seriji ‘Mare iz Easttowna’, koji joj je dodijeljen s punim pravom. Na glumačkoj je sceni dvije trećine svoga života i svih tih godina ostala je vjerna sebi i svojim odlukama donesenim na samom početku karijere

Danas ima 45 godina i u filmskom svijetu provela je već više od dvije trećine života. Iz toga bi se dalo zaključiti da 'zna nešto' o glumi, a to je odavno prepoznala i struka te je redovito nagrađuje. I danas se drži onog što si je zadala na početku karijere - da će uvijek ostati vjerna sebi i svojim odlukama, zbog kojih je odbila, ali ne žali, ulogu Zaljubljenom Shakespeareu’, koju je umjesto nje dobila Gwyneth Paltrow, ali i onu u filmu ‘Ana i kralj’, koja je pripala Jodie Foster.

Kate Elisabeth Winslet rođena je 5. listopada 1975. godine u Berkshireu kao kći Sally Anne Bridges i Rogera Johna Winsleta. Majka joj je radila kao dadilja i konobarica dok se otac svim silama trudio probiti kao glumac, prihvaćajući razne poslove samo da bi prehranio obitelj. Da jabuka ne pada daleko od stabla, pokazalo se još jednom, jer ne samo da je naslijedila glumačke gene od oca, već i od bake i djeda po majci - oboje su naime bili glumci i imali svoju kazališnu družinu.

Kate Winslet ima dvije sestre, Annu i Beth, i, vjerovali ili ne, i one su glumice, iako ne uspješne kao ona. Uz tri sestre odrastao je i Josh Winslet, a njihovo je djetinjstvo bilo obilježeno siromaštvom te su se čak hranili u javnoj kuhinji, a financirala ih je i dobrotvorna udruga Actor’s Charitable Trust.

Kada je imala deset godina, njezin je otac doživio tešku ozljedu noge u brodskoj nesreći, zbog čega mu je sve teže bilo pronaći posao, što je jako utjecalo na obitelj.

  • +18
Kate Winslet Izvor: EPA / Autor: ANDREW COWIE

Inače, Kate Winslet pohađala je osnovnu školu St Mary & All Saints' Church of England, a sa sestrama je počela glumiti u školi, ali i amaterskom kazalištu mladih. Svoje prvo pojavljivanje na pozornici imala je još kao petogodišnjakinja, kada je glumila Djevicu Mariju u školskoj predstavi o Isusovu rođenju.

Kada su u kasnijim intervjuima zatražili da se prisjeti svog djetinjstva, Kate je rekla kako je bila pomalo pretila djevojčica, zbog čega su je zezali i nazivali ‘debelom’ i 'moržem', a zbog svog je izgleda bila i žrtva školskih zlostavljača. Bila je na meti zbog svog izgleda, a doživjela je i to i da su je zaključali u školski ormarić. ‘Čak su mi rekli da mogu biti sretna ako mi dodijele ulogu debele djevojke. Agenti su mi znali govoriti: 'Ti jednostavno nisi ono što tražimo.' Čula sam to bezbroj puta’, izjavila je svojedobno Kate Winslet, pa ipak nije dopustila da ju išta od toga porazi.

Kate Winslet - Titanik Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Svima u inat s 11 godina prihvatila je poziv glumačke škole Redroofs u Maidenheadu, koja je ujedno funkcionirala kao agencija za talente te je vodila svoje učenike na audicije po Londonu. ‘Nisam htjela odustati od svojih snova. Uzvratila sam udarac. Morala sam ignorirati sve te negativne komentare. Morala sam vjerovati u sebe i žestoko raditi.’

Dobila je ulogu u reklami za žitarice Sugar Puffs, potom i u nekim stranim filmovima, dok je u školi igrala u predstavama 'Alisa u zemlji čudesa’, ‘Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar’, a imala je i ulogu Wendy u ‘Petru Panu.

Iako je često dobivala uloge u predstavama koje je postavljao Starmaker Theater Company, rijetke su bile one glavne, ponajviše zbog njezinog viška kilograma. Godine 1991., samo dva tjedna nakon položenih završenih ispita, imala je i svoj televizijski debi, kao jedna od glavnih likova BBC-jeve sci-fi serijeDark Season.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

No ništa od toga nije joj donosilo financijsku dobit, zbog čega je tada, da bi preživjela, kao 16-godišnjakinja morala raditi u trgovini delikatesama.

Svoju prvu poznatu vezu ostvarila je kao petnaestogodišnjakinja, dok je snimala seriju Dark Season, kada se zaljubila u glumca i scenarista Stephena Tredrea, 12 godina starijeg od nje. On je zapravo imao najveći utjecaj na njezin život, a jedno su vrijeme i zajedno živjeli u Londonu. Prekinuli su 1995., no ostali su iznimno bliski sve do njegove smrti dvije godine kasnije. Zbog sprovoda, na kojem se željela oprostiti od njega, propustila je i premijeru ‘Titanika’ i dugo joj je trebalo da se pomiri s njegovom smrću.

Uloge su se nizale, bili su tu filmovi Nebeska stvorenja’, pa i Razum i osjećaji’, no niti jedan nije od nje napravio megazvijezdu niti su joj otvorili vrata Hollywooda sve dok nije dobila ulogu u filmu 'Titanik' Jamesa Camerona, uz bok s Leonardom DiCaprijem. Zanimljivo je to da Cameron uopće nije vidio nju u ulozi Rose DeWitt, želeći pridobiti Claire Danes ili Gwyneth Paltrow, no ona je bila uporna i upravo joj je ta upornost u konačnici dala ulogu.

’Nisam ni pomislila da će ‘Titanik’ postići takav uspjeh’, rekla je svojedobno, misleći na podatak da je film prikazivanjem u cijelom svijetu zaradio više od milijardu dolara, a donio joj je i nominaciju za Oscara, koji joj je pred nosom odnijela Helen Hunt. No za Kate je ta nominacija vrijedila puno više, jer time je pokazala da je iznimno talentirana, što je prepoznala i struka.

I dok bi većina njezinih kolegica iskoristila takvu priliku da prihvate bilo kakvu ulogu, samo da im donese milijune na račune, Kate Winslet nikada nije bila takva. Dapače, umjesto da zaradi na novostečenoj slavi, odlučila je prihvatiti ulogu u filmu Hideous Kinky’, zbog koje je otputovala u Maroko. Film nije doživio neki pretjeran uspjeh, no ona se time nije zamarala, već je rekla: ‘Ne želim biti samo filmska zvijezda, već želim snimati dobre filmove.’

Zbog svoje je glume ubrzo prozvana ‘najboljom britanskom glumicom svoje generacije’, a uloge i nagrade samo su se nizale. A upravo njezina odluka da snima filmove u koje vjeruje, a ne one koji će joj donijeti financijsku dobit, za nju se pokazala dobrom i na ljubavnom planu.

Da nije prihvatila ulogu u Maroku, vjerojatno nikada ne bi upoznala Jima Threapletona, asistenta redatelja. ‘Stigla sam na set i vidjela tog zgodnog plavokosog muškarca s nevjerojatnim plavim očima. Prvo što sam rekla bilo je ‘sranje’, svjesna da je to - to i da nitko ne može ništa tu napraviti, da smo si suđeni.’ Vjenčali su se u studenom 1998. na intimnom vjenčanju u njezinoj crkvi u Readingu, a dvije godine kasnije dobili su kćer kojoj su dali ime Mia.

Nakon poroda Kate se dugo borila da vrati figuru, a iako je izgubila kilograme, i danas je osoba kojoj se dive žene diljem svijeta upravo zbog njezine ljubavi prema hrani. ‘U konačnici sam shvatila da sam 90 posto svog dana provodila razmišljajući o kilogramima i spoznala koliko je to zamorno. Ne podržavam te stereotipe o mršavim ženama, stoga mi je jako važno da su u filmovima prikazane stvarne žene’, rekla je.

Iako je s Jimom doživjela ljubav na prvi pogled, sreća je trajala tek tri godine te su se razveli u kolovozu 2001. U svibnju 2003. udala se za redatelja Sama Mendesa, s kojim je u prosincu iste godine dobila sina Joea. Svoj obiteljski dom u sjevernom Londonu ubrzo su prodali i nastavili živjeti na relaciji New York - Cotswolds. Paralelno s time, kao glumica bila je nevjerojatno uspješna i ubrzo postala prva osoba ispod 30 godina koja je imala četiri nominacije za Oscara nakon što je 2002. snimila ‘Iris’ te 2005. ‘Vječni sjaj nepobjedivog uma’. Petu nominaciju dobila je 2007. za film ‘Mala djeca’, u kojem je portretirala američku kućanicu. ‘Bila je to najteža stvar koju sam napravila i zbog koje sam najponosnija.’

Nakon što je 2006. s Judeom Lawom i Cameron Diaz snimila ‘Ljubav i praznike’ donijela je odluku da će se na neko vrijeme povući iz svijeta glume kako bi se posvetila obitelji. Na veliku radost obožavatelja, njezin ‘odmor’ trajao je tek dvije godine, kada je ponovno s DiCaprijem stala pred kamere i snimila ‘Put oslobođenja’, nakon čega je nagrađena nagradama Bafta i Screen Actors Guild.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Za nju je ključna bila 2008. godina, kada je snimila film Žena kojoj sam čitao, koja joj je napokon donijela dugo priželjkivanog Oscara. ‘Lagala bih kad bih rekla da nisam napisala govor za dodjelu i to kada sam imala samo osam godina, govoreći pred ogledalom’, izjavila je prilikom preuzimanja zlatnog kipića.

Ni godinu kasnije morala je potpisati još jedan poraz, šokiravši javnost viješću da je njezinom braku s Mendesom došao kraj. Iako su se činili kao savršen par, kao razlog razvoda naveli su ‘nepomirljive razlike’.

Tijekom svih tih godina Kate Winslet jasno je dala do znanja da nikada neće dopustiti da joj Hollywood određuje kako će izgledati ili koliko će kilograma imati. Da se oko toga nije šalila, pokazala je 2003., nakon što se pojavila na naslovnici britanskog izdanja magazina GQ u potpunosti neprepoznatljiva. Naime urednički tim odlučio ju je, bez njezinog dopuštenja, računalno učiniti mršavijom i višom, zbog čega je zatražila javnu ispriku i dobila ju. Četiri godine kasnije dobila je i tužbu protiv magazina Grazia u kojem se tvrdilo da posjećuje dijetetičara. Dobivenih 10.000 funti darovala je udruzi koja se bavi poremećajima u prehrani.

Uz sve to, Kate je javno progovorila protiv botoksa i plastičnih operacija, podupirući prirodno starenje.

Svog trećeg supruga Edwarda Abela Smitha, poznatog i kao Ned Rocknroll, upoznala je tijekom odmora na imanju Richarda Bransona na otoku Necker 2011. godine. Smith je bio Bransonov nećak, a par se vjenčao u prosincu 2012. u New Yorku te su iduće godine postali roditelji dječaka Beara. Nakon što se odlučila vratiti u Englesku Kate Winslet kupila je imanje pored mora u Sussexu te od 2015. živi na njemu sa suprugom i djecom. Život na selu, priznala je, itekako joj godi, a kako bi što manje izbivala iz kuće, i dalje odbija uloge čije bi se snimanje moglo otegnuti te najviše prihvaća one čiji se datumi snimanja vrte oko školskih praznika.