Od djece do odraslih ljudi

Kako danas izgledaju i što rade klinci koji su glumili u 'Harryju Potteru'

07.04.2024 u 07:32

Bionic
Reading

Potteromanija trese svijet već više od 20 godina. Franšiza, koja se temelji na istoimenom serijalu knjiga, obuhvaća osam filmova, a osvojila je publiku zahvaljujući svojim čarobnim pričama i likovima te talentiranoj glumačkoj postavi. Zbog toga su se mnogi ponovno zaljubili u magiju. Omiljeni likovi iz filmova od tada su se puno promijenili, a kada su ih snimali, bili su još djeca

Klinci koji su mnogima djetinjstvo učinili ljepšim danas su odrasli ljudi koji su odavno prerasli uloge iz filmova o Harryju Potteru. Prva knjiga o čarobnjaku i svijetu magije - 'Harry Potter i kamen mudraca' autorice J.K. Rowling - izašla je 26. lipnja 1997. godine, a 2001. godine likovi iz romana dobili su prepoznatljiva lica – Daniel Radcliffe, tadašnji 12-godišnjak, utjelovio je Harryja Pottera, 11-godišnja Emma Watson glumila je Hermionu Granger, a 13-godišnji Rupert Grint glumio je Ronalda Weasleyja.

Daniel Radcliffe

Engleski glumac danas ima 33 godine, a Harry Potter ga je lansirao među zvijezde. Nakon što je serijal filmova o čarobnjaku bio gotov, nastavio se baviti glumom, što na kazališnim daskama, što na filmskim platnima - od mjuzikla 'How to Succeed in Business Without Really Trying', preko horora 'The Woman in Black', do uloge u filmu 'Now You See Me 2'. Imao je i malu ulogu u Netflixovom specijalu iz 2020. 'Unbreakable Kimmy Schmidt: Kimmy vs. the Reverend', a godine 2022. pojavio se uz Sandru Bullock i Channinga Tatuma u filmu 'Izgubljeni grad'. Također je glumio Ala Yankovica u biografskom filmu 'Weird: The Al Yankovic Story' te u off-Broadway produkciji Stephena Sondheima 'Merrily We Roll Along 2022'. U travnju 2023. godine postao je otac. Dijete je dobio s Erin Darke, američkom glumicom koju je upoznao na snimanju filma 'Kill Your Darlings' 2013. godine.

Emma Watson

Izabrana je da glumi Hermionu još dok je išla u treći razred osnovne škole. U konkurenciji za tu ulogu bilo je još 1500 djevojčica, no upravo je Emma očarala producente i redatelja te tako postala omiljena vještica svih vremena. Nakon serijala o malenom čarobnjaku, fanovi su je mogli gledati u filmovima 'The Perks od Being a Wallflower', 'Noah' i 'Bling Ring', a najpoznatija uloga bila joj je u filmskoj adaptaciji Disneyjevog animiranog filma 2017. godine 'Ljepotica i Zvijer', u kojoj je glumila Bellu. Bavi se modelingom, a poznata je i po svojim feminističkim stavovima te zagovaranju jednakosti žena i muškaraca - tako je 2014. pokrenula s UN-om kampanju HeForShe. Njezin posljednji glumački angažman bio je 2019. godine u filmu 'Male žene'. Kad je riječ o ljubavi, u lipnju 2023. snimljena je s američkim biznismenom Ryanom Walshem.

Rupert Grint

U filmovima o 'Harryju Potteru' glumio je Rona Weasleyja, njegovog najboljeg prijatelja. Kad je snimanje prvog filma počelo, imao je 11 godina. Prije karijere na velikom platnu glumio je u školskim predstavama i lokalnoj dramskoj skupini, no sreća mu se nasmiješila jer je upravo njegov izgled bio ono što se tražilo za serijal o popularnom čarobnjaku. Nakon završetka snimanja Grint je priznao medijima da je doživio pravu krizu identiteta. Nije znao što želi raditi, a toliko dugo je glumio Rona da se potpuno suživio s njim, pa je uzeo pauzu od filmova i prepustio se divljim zabavama i piću. Pojavio se u još nekoliko filmova i serija, no više nije doživio takav uspjeh. U privatnom životu sretan je s Georgijom Groome, s kojom se upoznao 2011., a 2020. godine dobili su djevojčicu Wednesday.

Tom Felton

Proslavio se ulogom prepredenog Dracoa Malfoya, smrtnog neprijatelja Harryja Pottera. Danas više nema izblajhanu zalizanu kosu, a u slobodno vrijeme bavi se glazbom. Svojedobno je otkrio da je na snimanju u tajnosti bio zaljubljen u kolegicu Emmu Watson. 'Definitivno smo bili zaljubljeni jedno u drugo, ali u različito vrijeme, pa se ništa nije dogodilo', napisao je Felton u svojoj knjizi 'Iza štapića: Čarolija i kaos odrastanja čarobnjaka'. Zbog uloge Dracoa postao je velika zvijezda, pa su se, kad je nakon završetka snimanja otišao u SAD, mnogi nadali da je pred njim velika karijera. No nije uspio ponoviti svoj glumački uspjeh i najčešće ga se može vidjeti u sporednim ili epizodnim ulogama u filmovima i serijama. Poznato je da je od 2008. do 2016. bio u vezi s Jade Olivijom Gordon, no trenutno se o njegovom ljubavnom statusu ništa ne zna.

Bonnie Wright

Bonnie Wright pamti se kao ljubav Harryja Pottera i Ronova sestra, crvenokosa Ginny. Na kraju Ginny i Harry postaju par, vjenčaju se i dobiju sina Jamesa Siriusa te kćer Lily Lunu. Danas je primarno redateljica i producentica, a zanimljivo je da je režirala nekoliko glazbenih spotova za zvijezde poput Sophie Lowe i Petea Yorna. Kao i Emma Watson, bavi se aktivizmom, a posebno je zanimaju zaštita okoliša i podizanje svijesti o globalnom zatopljenju te je surađivala s volonterima Greenpeacea na svom projektu s kupaćim kostimima. Uz karijeru u filmskoj industriji, uspješan je model. Krajem rujna 2023. ona i suprug Andrew Lococo, menadžer iz San Diega, pohvalili su se da je u njihovu obitelj stigao sin.

Matthew Lewis

Od svih glumaca s ove liste najveću fizičku transformaciju doživio je nekoć bucmasti Neville, odnosno Matthew Lewis, koji ga je utjelovio u filmovima o Harryju Potteru. Da bi vjerodostojno odglumio Nevillea, Matthew je u filmovima morao nositi lažne zube, dva broja prevelike cipele te proteze iza ušiju kako bi izgledale klempavo. Danas nimalo ne nalikuje tom zbunjenom i nespretnom čarobnjaku (glumio ga je razdoblju od 2001. do 2011., odnosno od 11. do 21. godine). Od tada se uvelike promijenio, a neka veća glumačka ostvarenja nije ostvario i sam priznaje da su ti filmovi bili vrhunac njegove karijere. Ne bavi se primarno glumom, već modelingom te je postao zaštitno lice nekoliko modnih brendova. U braku je s Angelom Jones, a upoznao ju je na premijeri jednog od filmova o Harryju Potteru.

James i Oliver Phelps

Blizanci iz stvarnog života glumili su stariju braću Rona Weasleyja, Freda i Georgea. Braća su nastavila raditi zajedno, no isprva su uzeli pauzu od glume i usredotočili se na svoj podcast 'Normal Not Normal', u kojem su među ostalim intervjuirali kolege (pojavilo se i nekoliko glumaca iz 'Harryja Pottera') i otkrivali tajne sa snimanja filmova. Godine 2012. glumili su u dokumentarcu 'A Mind's Eye'.

Evanna Lynch

Glumila je Lunu Lovegood, Harryjevu prijateljicu, a ostala je upamćena kao najneobičnija mala vještica u Hogwartsu. Zanimljivo je da je dobila ulogu tako što je J.K. Rowling napisala pismo u kojem joj je opisala zašto bi željela glumiti taj lik. Poslije se pojavila u nekolicini projekata, uključujući tinejdžersku komediju 'GBF', irski nezavisni dramski film 'My Name Is Emily' i BBC-jevu dramu 'Silent Witness'. Godine 2018. natjecala se u 27. sezoni 'Plesa sa zvijezdama' i zauzela treće mjesto. Danas je poznata po svom aktivizmu za prava životinja. Kao veganka, širi svijest o izrabljivanju životinja u prehrambenoj industriji. Gotovo da i ne glumi na filmu jer je otkrila da je njezina prava ljubav zapravo kazalište.

Alfred Enoch

U dobi od 10 godina glumio je Deana Thomasa, člana Gryffindora koji se pridružuje Dumbledoreovoj vojsci. Prije te uloge već je radio u kazalištu. Naime ulogu je dobio nakon što je zapeo za oko ekipi filma tijekom nastupa u Shakespeare's Globeu u Londonu. U desetljeću otkako je izašao zadnji film o Potteru diplomirao je na Sveučilištu u Oxfordu i ostvario zavidnu karijeru u kazalištu i na televiziji, uključujući glavnu ulogu u ABC-jevom trileru 'How to Get Away with Murder'. Pokrovitelj je dobrotvorne ustanove za kulturno obrazovanje Coram Shakespeare Schools Foundation, koja osigurava resurse i potporu školama da postave svoje izvedbe Shakespeareovih drama u profesionalnim kazalištima.