UNOSNI UGOVOR

Kako bi postali vlasnici svih pjesama Boba Dylana nije im bio problem iskeširati više od 300 milijuna dolara

08.12.2020 u 09:09

Bionic
Reading

Glazbena korporacija Universal Music kupila je kompletan katalog pjesama Boba Dylana. Tvrtka je navodno platila deveteroznamenkasti iznos za jednu od najvrednijih zbirki autorskih prava u povijesti glazbe

Ugovor se odnosi na autorska prava više od 600 pjesama iz Dylanove karijere, uključujući "Blowin' In The Wind", "The Times They Are a-Changin'", "Like A Rolling Stone", "Lay Lady Lay" i "Forever Young", priopćio je Universal Music.

Tvrtka nije objavila financijske pojedinosti kupnje 'prava na Dylana', ali Financial Times piše da se radi o "deveteroznamenkastom broju". The New York Times procijenio je da se radi o više od 300 milijuna dolara.

"Ovo je najvažniji ugovor u glazbenom izdavaštvu u ovom stoljeću i jedan od najvažnijih u povijesti", tvrdi Universal.

Dylan, čija karijera traje 60 godina, prodao je 125 milijuna nosača zvuka u svijetu.

Njegove pjesme, među kojima su neke od najpopularnijih uopće, redovno se pojavljuju u filmovima i oglasima i desetljećima nakon što su objavljene. A usto ih često obrađuju i izvode drugi umjetnici što donosi goleme prihode od tantijema.

Dylan je 2016. osvojio Nobelovu nagradu za književnost "za stvaranje novog poetskog izražaja u okviru velike američke glazbene tradicije".

  • +2
Bob Dylan Izvor: Profimedia / Autor: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

"Povlastica je i odgovornost raspolagati opusom jednog od najvećih kantautora svih vremena čija se kulturna vrijednost ne može precijeniti", rekla je Jody Gerson, izvršna direktorica Universal Musica.

Dylan je u lipnju ove godine objavio svoj prvi album originalnih pjesama u osam godina. "Rough and Rowdy Ways" njegov je 39. studijski album, objavljen 58 godina nakon prvog.

Među deset pjesama je i 17-minutna balada o ubojstvu Johna F. Kennedyja. Časopis Rolling Stone napisao je da se radi o "apsolutnom klasiku".