iskrena do kraja

Julijana Matanović ispričala kako živi od kad je u penziji i otkrila kolika joj je mirovina: 'Nije mi neugodno izgovoriti brojku'

09.10.2021 u 22:14

Bionic
Reading

Čuvena književnica i sveučilišna profesorica otišla je u mirovinu. Iza nje je 35 godina radnog staža i gotovo uvijek je radila najmanje dva posla, a smatra da joj je mirovina kao sveučilišnoj profesorici s dva posla i svim uplaćenim doprinosima mala. Svoj raniji odlazak u mirovinu nazvala je nepromišljenom i jako neodgovornom odlukom. Žao joj je što nije nastavila predavati na fakultetu

'Nije mi neugodno izgovoriti i drugu brojku, iznos moje mirovine, a to je 4.200 kuna. Svjesna je da netko sada može reći da ima upola manju mirovinu i da od toga mora živjeti', ispričala je Julijana Matanović za magazin Mirovina.

Nije joj, rekla je, neugodno izgovoriti i drugu brojku, iznos svoje mirovine, a to je 4200 kuna. 'Što se tiče honorara za knjige, to je lako izračunati. Ako je naklada 1000 primjeraka, cijena knjige sto kuna, a ja kao autor dobijem deset kuna bruto, iz toga slijedi da za knjigu dobijem 8000 kuna. Čula sam da je slogan 'Cijepi se, misli na druge' honoriran iznosom honorara za mojih 16 knjiga. To mi ipak zvuči kao da je izvučeno iz žanra fantastike, pa ipak ne vjerujem u to', ističe književnica.

Svoj život dijeli s poznatim književnikom Pavao Pavličićem. Život dvoje književnika izgleda lijepo, ugodno, smireno… Puno razgovaraju o književnosti, književnom životu. 'Ja sam kompliciranija. Tražim bolje uvjete. I kako ih ne pronalazim, već dugo nisam napisala 'ništa u komadu'. Čitamo ono što drugi napiše. I uglavnom se slažemo oko svega', priznala je. Sa suprugom se vjenčala kad joj je bilo 58, a njemu 71 godina. Kćer Magdalenu rodila je kad je imala 43 godine. Magdalenin otac dobio je karcinom i preminuo prije 16 godina.

'To su bile jako teške godine; i za Magdicu i za mene. Počela sam strahovati. Zbog toga mi je danas jako žao. U njezino odrastanje uvukla se moja zebnja. Kad smo se uspjele malo izvući, stigla je moja dijagnoza. I zbog toga kad mi netko kaže da sam premekana i da se Magda mora naučiti životu, ja propištim kao Papenov lonac. To se dijete sa svoje dvije i po godine itekako upisalo u ozbiljnu školu života', ispričala je Julijana koja raniji odlazak u mirovinu smatra najnepromišljenijom odlukom.

  • +3
Julijana Matanović Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

'Danas imam 62 i znam da ću još neko vrijeme slušati kako je šteta da ne predajem studentima, a onda će priča postajati sve tiša i tiša, dok ne utihne. Prirodan proces. No, prije godinu dana pokrenula sam Umjetničku organizaciju u kojoj objavljujem neke Pavlove i neke svoje knjige, i svjedočim kako su u pravu oni koji kažu da u mirovini ništa ne stižu', poručila je.