MARIJA NEMČIĆ:

'Joško nikada ni za koga nije rekao ništa loše'

04.06.2010 u 07:56

Bionic
Reading

'S velikim žaljenjem sam primila vijest o odlasku istaknutog novinara, urednika i voditelja, gospodina Joška Martinovića', napisala je premijerka Jadranka Kosor u brzojavu sućuti povodom njegove smrti

'Nezaboravan je i nemjerljiv njegov doprinos televizijskom novinarstvu', dodala je premijerka u brzojavu koji je, u ime Vlade i svoje osobno ime, uputila obitelji preminulog novinara.

Dugogodišnji HTV-ov novinar i urednik emisija 'Živa istina' i 'Globalno sijelo' preminuo je u 47. godini života u zagrebačkoj bolnici Rebro nakon sedmogodišnje borbe sa zloćudnom bolešću od koje se intenzivno liječio i u SAD-u.

Prisjećajući se svog kolege, HTV je prikazao komemorativnu emisiju 'Joško Martinović: Samo srca glas' u kojoj su prikazani isječci iz njegovih osebujnih reportaža. O pokojnom kolegi su za HTV-ov 'Dnevnik' govorili njegovi suradnici i prijatelji, bivša glavna urednica Marija Nemčić i novinar Vjeran Mišurac.

'Kad je prvi put ušao u redakciju 'Zagrebačke panorame', mislili smo - od njega nikad novinara. No svojim odnosom prema radu pokazao je kako se postaje istinska zvijezda', kazala je Marija Nemčić, dodavši da je kod Joška osobito cijenila to što nikada ni za koga nije rekao ništa loše.

'Bio mi je kao stariji brat. Nikada ga neću prežaliti', izjavio je Vjeran Mišurac za 'Dnevnik'.

Prema riječima Gorana Milića izrečenima u Večernjem listu, Joško je bio nadaren, radišan i dobar. 'Te tri osobine teško je spojiti u jednom novinaru. Mi na televiziji takvog jednostavno nismo imali, takav ne postoji. On je bio jedini čovjek na HTV-u prema kojem nitko nema lošu vibru', kazao je Goran Milić za Večernji list, prisjetivši se da je kolegu posljednji put sreo prije 20-ak dana u restoranu nadomak zgrade televizije. 'Kratko smo popričali, ali znao sam da odlazi. Pratio sam njegovu bolest, o kojoj je govorio kao da je odgojen na nekom drugom mjestu, realno i bez straha. Nije ni pomišljao na depresiju, bio je izvanredan čovjek', kaže Milić.

Obitelj i kolege oprostit će se od Joška u ponedjeljak u podne na komemoraciji na HRT-u, a posljednji ispraćaj bit će u 15.15 na zagrebačkom Krematoriju.

Joško Martinović je u vrijeme Domovinskog rata bio jedan od najistaknutijih HRT-ovih ratnih reportera, no javnost ga pamti po emisijama 'Živa istina' i 'Globalno sijelo' u kojima se bavio malim, ali neobičnim, pomalo uvrnutim ljudima, rubnim pojavama i temama.