Legendarna Alexis

Joan Collins proslavila 90. rođendan: Htjela je biti dječak, a s 50 se skinula za Playboy

25.05.2023 u 17:04

Bionic
Reading

Legendarna engleska glumica obilježila je svoj veliki dan. I dalje pršti od energije i humora, a na izgledu i formi pozavidjele bi joj sve vršnjakinje

Publici je najpoznatija kao osvetoljubiva Alexis Carrington Colby iz kultne serije 'Dinastija', a jednako drska je i privatno, čak toliko da ju je prvi suprug Maxwell Reed htio prodati arapskom šeiku.

Posljednja glumačka diva zlatnog holivudskog sjaja karijeru je počela kada je imala tek devet godina, a do danas nije stala. Godine 1951. iz Velike Britanije otišla je u Hollywood te je potpisala svoj prvi ugovor za filmsku kompaniju 20th Century Fox.

Kao djevojčica je maštala o tome da bude privatna detektivka ili modna dizajnerica. 'Htjela sam biti dječak dok sam bila u pubertetu. Mrzila sam to što postajem žena. Dok sam glumila, mogla sam biti što god sam htjela', izjavila je svojedobno.

Sa 17 godina pojavila se u filmu 'Vjerujem u tebe' te je tada istaknula da želi istražiti svoju seksualnost. Ostvarila je uloge u više od 50 filmova, uz desetke nastupa na londonskom West Endu i njujorškom Broadwayu (uključujući i svoju samostalnu predstavu), dobila je zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih, a kraljica Elizabeta II dodijelila joj je titulu dame za humanitarni rad.

Godine 1983. obilježila je 50. rođendan skidanjem za Playboy, za što je navodno dobila čak 500.000 funti, kako bi dokazala da je seksualnost bezvremenska.

Bila je na više od 400 naslovnica svjetskih časopisa, no naslovnica Playboya ostala joj je u najljepšem sjećanju.

  • +5
Joan Collins Izvor: EPA / Autor: DANIEL HAMBURY

Iza nje su brojne holivudske afere. Nakon rastave od prvog supruga Maxwella Reeda (udala se u dobi od 18 godina), bila je u vezama s brojnim muškarcima, uključujući sina Charlieja Chaplina, Conrada Hiltona, te Richarda Burtona. Andyju Warholu jedno vrijeme bila je muza, no bili su samo prijatelji. Udavala se pet puta i ima troje djece, kćeri Taru i Katyanu te sina Alexandera. Skrasila se s petim suprugom, 32 godine mlađim glumcem i producentom Percyjem Gibsonom.

Osim glume, dokazala se kao spisateljica. Više od trideset godina redovita je kolumnistica magazina The Spectator, a pisala je i za The Sunday Telegraph, Daily Mail, The Times i Harper‘s Bazar. Uz bestselere 'Prime Time' i 'Love&Desire&Hate', napisala je šest knjiga o svom životnom stilu, kao i nekoliko memoara i autobiografija.

Nakon što se počela povlačiti iz svijeta glume, Collins je 2014. godine pokrenula svoju liniju šminke. Uz šminku, počela je prodavati i perike. Nikada nije išla pod nož. Oduvijek je bila protiv plastičnih operacija jer smatra da je 'ljepota istinska samo ako je prirodna'.

Inače je velika obožavateljica monarhije pa je nedavno prisustvovala svečanom koncertu povodom krunidbe kralja Charlesa III., a bila je i velika podrška konzervativnoj premijerki Margaret Thatcher te glasna zagovornica Brexita.