na pozivnicama

Jesu li Charles i Camilla ovim detaljem odali počast obitelji Middleton?

06.04.2023 u 14:21

Bionic
Reading

Pozivnica za krunidbu kralja Charlesa III izrađena je s posebnom pažnjom posvećenom i najmanjim detaljima. Pozivnice su poslane na adrese 2000 odabranih gostiju, a među njima su svakako i članovi obitelji Middleton koje s ovom kraljevskom obitelji povezuju vrlo bitne stvari

Pripreme za krunidbu u samom su 'finišu' te je vrijeme za završne detalje. Uzvanici su već dobili svoje pozivnice, a nedavno je objavljeno kako one i izgledaju. Djelo su umjetnika Andrewa Jamiesona, istaknutog britanskog heraldičara i iluminatora rukopisa, a u ovo je pravo umjetničko djelo od pozivnice uklopio i različite simbole obitelji. Osim simbolike kralja Charlesa III. i njegove obiteljske loze, mnogi su uočili i moguću vezu s obitelji princeze od Walesa.

Baš kao i u djelima starih majstora, simbolika nije odmah jasna te samo stručnjaci mogu odmah iščitati i povezati o čemu je zapravo riječ.

Lišće gloga, bršljana i hrasta stvara oblik Zelenog čovjeka, drevne figure iz britanskog folklora, a ujedno i simbola proljeća, razdoblja u kojem se sve ponovno rađa, baš kao što i na vlast dolazi novi vladar koji donosi nešto novo za čitavu monarhiju.

Novom je kralju posvećena i simbolika broja tri. Cvijeće koje krasi vanjski rub pozivnice predstavlja rascvjetanu britansku livadu punu divljeg cvijeća, a sve cvijeće naslikano je u skupinama po tri kako bi se označilo da je Charles čak treći monarh koji nosi ime Charles. Osim toga, broj tri nosi i veliku kršćansku simboliku. Poznato je tako da je Krist uskrsnuo treći dan, u Otkrivenju nailazimo na tri anđela, tri su kralja koji donose darove Isusu, a naposlijetku važno je spomenuti i Sveto Trojstvo.

Osim toga, na pozivnici se nalazi i slovo C na kojemu se nalaze dvije ptičice. Slovo C predstavlja Charlesa i Camillu, a okruženo je i njihovim službenim grbovima. Grb kraljice supruge naknadno je ažuriran kako bi odao počast njezinoj tituli kraljevske dame Reda podvezice, koji je dobila prošlog ljeta.

Međutim, mnogi su uočili i moguću poveznicu s obitelji Middleton.

Žir se dugo koristio za predstavljanje engleskog hrasta, simbola snage i dugovječnosti, a taj je simbol posebno istaknut i na grbu obitelji princeze od Walesa.

  • +6
Carole Middleton Izvor: Profimedia / Autor: MT / Goff Photos / Profimedia