PRINCEZA LALA SALMA

Misterij nestale princeze: Zovu je 'princezom duhova' jer od 2017. nitko ne zna gdje je

06.04.2023 u 06:37

Bionic
Reading

Marokanska princeza Lala Salma godinama je bila redovita predstavnica kraljevske obitelji na svim važnim događanjima, sama ili u društvu supruga, kralja Mohameda, no posljednjih šest godina nitko je nije vidio

Zbog činjenice da je od 2017. godine nitko nije vidio ni čuo, princezu Lalu Salmu prozvali su 'princezom duhova' otkako je 2018. u magazinu Hola objavljeno da se razvela od supruga, marokanskog kralja Mohameda, no iz kraljevske palače ta informacija nikada nije potvrđena ni demantirana.

Pisanje o kraljevskoj obitelji za marokanske je medije tabu, stoga se niti jedan od njih ne usuđuje raspisati o navodnom princezinom nestanku ili lokaciji na kojoj bi se ona danas mogla nalaziti. Iako su kružile glasine da živi u Rabatu, u Maroku, kao i u egzilu u Americi i Grčkoj, ništa od toga službeno nije potvrđeno.

No ono što je kružilo priče su o njezinoj navodnoj smrti, no to se pokazalo neistinitim 2019., kada se pojavila u službenom posjetu onkološkom centru Beni Melal. Ranije tog mjeseca prvi je put, od 2017. godine, fotografirana i s kćeri, princezom Lalom Kadijom, u Marakešu, a ručale su u jednom od tamošnjih tradicionalnih restorana.

Sve je to pomno planirano nakon što su se svjetski mediji počeli raspitivati o 'nestanku' princeze, a sve se pojačalo u ožujku 2019., kada su španjolski kralj Felipe VI i kraljica Letizia otišli u državni posjet Maroku.

  • +15
Marokanska princeza Lala Salma Izvor: Profimedia / Autor: Nieboer/royal house/PPE / Sipa Press / Profimedia

Od tada nema njezinih fotografija, niti se pojavljuje na važnijim događanjima, iako je prošle godine u arapskim vijestima Assahifa objavljeno da je proslavila rođendan na kraljevskom imanju u Rabatu, gdje navodno živi.

Odvjetnik kralja Mohameda i princeze Lale Salme službeno je demantirao bilo kakve sporove oko skrbništva, kao i šuškanja o njezinom navodnom bijegu iz zemlje.

Razlog zbog kojeg svi žele znati gdje je princeza je i taj što je ona svoju ulogu supruge marokanskog kralja shvatila i više nego ozbiljno, stoga je često putovala u inozemstvo predstavljajući supruga, ali i svoju zemlju na svim važnim događanjima, pa tako i na vjenčanju Kate Middleton i princa Williama 2011. godine.

Princeza Lala Salma rado je i često ugošćavala prve dame, poput Brigitte Macron i Michelle Obame, kao i supruge europskih kraljeva kada bi došli u državne posjete Maroku, a posebno se zbližila sa španjolskom kraljicom Letizijom. Tijekom svog aktivnog rada osnovala je i zakladu, koju je nazvala po sebi, a koja se bavila prevencijom i liječenjem raka u Maroku, a pomagala je i u liječenju AIDS-a.

Lala Salma bila je i ambasadorica dobre volje za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a podupirala je ženska prava, kao i obrazovanje.

Ako su se ona i kralj uistinu razveli, razlog njezinog 'nestanka' i izostanka sa službenih kraljevskih angažmana je očit, no ono što muči javnost je to da kraljevska palača ne želi ni na koji način odgovarati na pitanja o njezinom nestanku, kao što ne žele komentirati navodni razvod.

No zapravo sve to ne treba pretjerano čuditi, jer tamošnja kraljevska obitelj nije toliko popularna u javnosti, poput britanske ili španjolske kraljevske obitelji.

Inače, kralj Mohamed i princeza Lala Salma proglasili su svoj brak 12. listopada 2001., a vjenčanje su proslavili tek 21. ožujka 2002. na privatnoj ceremoniji u Kraljevskoj palači u Rabatu, čemu su prisustvovali članovi marokanske kraljevske obitelji.

Njihov brak bio je revolucionaran u bogatoj marokanskoj povijesti i to ne samo zato što je ona bila prva supruga marokanskog kralja koja je postala princeza, već i zbog toga što je bila prva koja se pojavljivala u javnosti i fotografirala. Kraljevski par u braku je dobio prijestolonasljednika Moulaja Hasana (19) i princezu Lalu Kadiju (16).