INTERVJU

Jelena Pajić otkrila nam je koliko je ekološki osviještena i zašto je zaluđena zelenilom: 'Mama me zarazila biljkama tako da sad i moj dom krasi više od 60 teglica'

26.09.2021 u 18:50

Bionic
Reading

Od prošlog tjedna u sklopu informativne emisije RTL Danas gledatelji subotama mogu pratiti novost na malim ekranima - 'Projekt: Zeleno', čiji je cilj educirati javnost o važnosti očuvanja života na Zemlji. Dugogodišnja radijska i televizijska novinarka Jelena Pajić voditeljica je ambasadorica tog zanimljivog sadržaja, kakav je, složit će se mnogi, nedostajao na našim televizijama. Sve o projektu, tome koliko je sama ekološki osviještena i tko je na nju prenio ljubav prema biljkama otkrila je za tportal

Jelenu Pajić gotovo da nije potrebno predstavljati. Slušali smo njezin ugodan glas na radijskim frekvencijama, svojim šarmom osvajala nas je kroz 'Dobro jutro, Hrvatska' i donosila sreću kroz 'Bingo show', a onda je ležerni program odlučila zamijeniti ozbiljnim, informativnim na RTL-u, i tako posljednjih petnaest godina. I baš svaki put doima se jako uzbuđena zbog novog projekta, a tako je i s ovim friškim, 'zelenim'.

Prvi prilog je emitiran, večeras će biti i drugi... jeste li zadovoljni reakcijama gledatelja?

Prvo izdanje 'Projekta: Zeleno' emitirano je u prošlu subotu, a reakcije su, koliko sam do sada vidjela, vrlo pozitivne. Još je jako rano reći, ali čini mi se da itekako ima interesa za zeleno, tj. za teme poput reciklaže, odvajanja otpada i edukacije na tom području.

Kako je došlo do realizacije 'Projekta: Zeleno'?

Zaštita okoliša i očuvanje prirode nikad nisu bili od veće važnosti pa je zbog toga bitno da kompanije u svoje poslovanje integriraju brigu za okolinu i društvo. Kao odgovor na povećano zanimanje o planetu, RTL Hrvatska pokrenuo je ovaj društveno odgovoran projekt. Iako smo i do sada pratili takve teme, sada smo odlučili još se aktivnije baviti klimatskim promjenama, održivošću, ekologijom. I tu na scenu stupa 'Projekt: Zeleno'.

Svaki tjedan obrađivat će se teme vezane za ekologiju. Što sve očekuje gledatelje?

Zanima nas koliko mladi znaju o ekologiji i razvrstavanju otpada, koliko smo bolji ili lošiji na razini Hrvatske u prikupljanju otpada u posljednjih nekoliko godina, što je to plogging ili kako smanjiti bacanje hrane u domaćinstvu. Pridružit ćemo se akcijama koje se bave pošumljavanjem, čišćenjem okoliša ili podmorja, ekološkim entuzijastima koji su zasadili vrt na balkonu u središtu grada. I to je samo dio tema.

Projekt će djelovati na različitim platformama. Tko će sve sudjelovati u njemu?

Na projektu već sada sudjeluju mnogi – neki u realizaciji, neki s prijedlozima priča, tema, sugovornika. Sve ideje su dobrodošle. Bit će to, kao i uvijek, sinergija različitih odjela i timova. Osim u sklopu RTL-a Danas, projekt će djelovati na različitim platformama - od portala i društvenih mreža do različitih zelenih akcija i događanja koja tek planiramo ostvariti.

Cilj je projekta educirati javnost o važnosti očuvanja života na Zemlji te svim gledateljima i čitateljima ponuditi rješenja, savjete i prijedloge. Koliko ste sami ekološki osviješteni?

Trudim se razmišljati o tome koliko god mogu, razdvojiti što više toga… Redovito mi pred vratima stoje vrećice i kutije, razne stvari koje nosim u reciklažno dvorište. Također, čitam kako bih naučila više, vesele me odlične ideje raznih kreativaca u svijetu koji pokušavaju ovaj naš treći kamenčić od Sunca učiniti ugodnijim i ljepšim mjestom za život.

Sve veći broj ljudi okreće leđa potrošačkom društvu i jurnjavom za materijalnim dobrima u želji da žive sretnije i zdravije. Mislite li da će potrajati taj trend?

Nadam se da hoće. Nadam se da će se zasititi natrpavanja ormara ili domova stvarima, da će vidjeti ljepotu u prenamjeni nekog komada namještaja ili odjeće… Da će shvatiti da ako ne promijenimo određene navike i ne pokrenemo ovo društvo, nakon nekog vremena nećemo više imati lijepih livada, šuma ili mora u kojima možemo uživati i puniti baterije.

Smatrate li da su Hrvati nedovoljno ekološki osviješteni, odnosno manje od ostatka svijeta? Ako da, na koji je način moguće popraviti trenutačno stanje?

Ne bih rekla da smo najgori, ali daleko smo od onih najboljih. U svakom slučaju, ima mjesta za popravak i rad. Zaokret nije realan i moguć u kratkom roku. Ali stvarno mislim da su mogući mali koraci svakoga od nas – početi razdvajati otpad kod kuće, odabrati pri kupnji ono što ima manje ambalaže, kupovati iz lokalnog uzgoja, uključiti se u kakvu akciju pošumljavanja, naučiti one mlađe nekim dobrim navikama.

Na vašim profilima na društvenim mrežama vidi se da ste ljubiteljica biljaka. Kako je počela vaša ljubav prema biljkama?

Mama me zarazila. Ima hrpu lončanica kod kuće, a i lijep vrt za koji se brine, tako da sam u cvijeću i biljkama počela uživati uz nju. U međuvremenu sam nabavila, kupila i dobila hrpu zelenih krasotica, tako da sad i moj dom krasi više od 60 teglica.

Biljke čine ljude sretnijima. Istina ili mit?

Biljke su čudo. Brinuti se za njih, gledati kako napreduju, veseliti se kad krenu izlaziti novi listovi – pa koga to ne bi veselilo? Što se mene tiče – apsolutna istina.

Pratite li možda putem društvenih mreža ostale zaljubljenike u biljke? Ako da, tko su vaši favoriti, domaći i strani?

Ne pratim, ne stignem baš. O biljkama najviše učim od mame. Ona skuplja znanja i prati društvene mreže, a ja od nje dobijem kompilaciju onog najvažnijeg. Hvala, mama.

  • +3
Jelena Pajić Izvor: Promo fotografije / Autor: Maja Bota za RTL

Pročitala sam da biste voljeli snimiti dokumentarni film. Kakvi su vam planovi vezani uz to?

Zasada su samo u ideji i zamisli. Vidjet ćemo što će biti s time. Nisam još dovoljno odvažna da krenem u tom smjeru.

Koji ste dobar film pogledali u posljednje vrijeme? Čitate li nešto što biste preporučili?

Gledala sam nešto filmova u posljednje vrijeme, ali toliko loših da ih ne bih imenovala. Od jednog sam čak odustala nakon 15-ak minuta. Što se knjiga tiče, zadnje što sam pročitala je 'Ime vjetra' Patricka Rothfussa. Lagano ljetno štivo, avantura smještena u izmišljeni svijet, ispunjen magijom. Malo za odmak od nešto malo manje magične realnosti.

U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Dobre zabave nije nedostajalo: Pogledajte tko je sve s RTL-om slavio njihovih 15 godina u Hrvatskoj

Pogledaj galeriju