'MY WAY'

Jedna od najpoznatijih pjesama svih vremena: Iako ga je proslavila, Frank Sinatra nikada ju nije volio, a danas je najtraženija na - sprovodima

02.01.2020 u 06:25

Bionic
Reading

Svoju popularnost pjesma je stekla izvedbom Franka Sinatre, no rijetki znaju da je 'My Way' zapravo francuska pjesma 'Comme d'habitude', koju je izvodio Claude François, a koju je Paul Anka čuo na odmoru u Francuskoj i toliko se oduševio njome da je odmah zatražio autorska prava i snimio svoju verziju na engleskom jeziku

Iako je pjesma postala popularna 1969., nakon nevjerojatne izvedbe Franka Sinatre, ona je nastala ranije. Naime Paul Anka tijekom odmora na jugu Francuske čuo je francusku pjesmu 'Comme d'habitude', koju je tada već dvije godine izvodio koautor Claude François. Koliko ga je pjesma oduševila, govori i podatak da je odmah nakon toga požurio u Pariz kako bi se susreo s autorima i dogovorio sva prava.

Claude François - Comme d'habitude Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Paul Anka dogovorio je da adaptacija, snimanje i izdavačka prava minimalno koštaju te im je platio tek dolar, a zauzvrat su autori dobili dio prava, bez obzira o kakvoj verziji pjesme se radilo.

Nedugo zatim Anka zatekao se na Floridi s Frankom Sinatrom i još nekolicinom prijatelja, a tada mu je Sinatra rekao kako razmišlja o tome da odustane od glazbe i da mu je dosta svega. Kada su se vratili u New York, Anka je uz francusku pjesmu napisao svoje riječi, namijenjene Sinatri, suptilno mijenjajući glazbenu podlogu, ali i sam tekst.

'U jedan u noći sjeo sam za stari IBM-ov električni pisaći stroj i rekao sam sebi: 'Kad bi Frank pisao, što bi on rekao?' I počeo sam pisati, metaforički, '...i sada kraj je blizu'. Kako sam dosta čitao, primijetio sam da se često koriste 'my this' i 'my that'. Bili smo dio te generacije i Frank je postao taj čovjek kroz kojeg sam govorio te sam koristio riječi koje nikada prije nisam: 'Pojeo sam i ispljunuo...' No to je bio način na koji je on komunicirao', prisjetio se svojedobno Anka i otkrio kako je do pet ujutro pjesma bila gotova.

'Nazvao sam Franka u Nevadu, bio je u Ceasar's Palaceu, i rekao: 'Imam nešto posebno za tebe.' Moja je diskografska kuća bila ljuta na mene jer nisam pjesmu ostavio sebi, a ja sam im rekao: 'Mogu je napisati, ali ja nisam onaj koji će je otpjevati. Bila je za Franka i ni za koga drugoga.'

Frank Sinatra - My Way (Live At Madison Square Garden, 1974) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Unatoč svemu, Paul Anka snimio je te iste 1969. svoju obradu, nedugo nakon Franka Sinatre, a nakon toga snimio ju je još četiri puta - 1996. kao duet s Gabrielom Byrneom, 1998. s Juliom Iglesiasom, 2007. s Jon Bon Jovijem i posljednju, 2013. godine, s Garouom.

Samo nekoliko sati prije negoli je otišao u kasino Sands na proslavu Nove godine, 31. prosinca 1968. Frank Sinatra snimio je svoju verziju koja je puštena početkom 1969. kao LP 'My Way', ali i singlica. Odmah nakon puštanja završila je na 27. mjestu Billboardovih Hot 100, dok je u Velikoj Britaniji postigla nevjerojatan uspjeh i postala pjesma koja je čak 75 tjedana provela na ljestvici Top 40.

  • +8
Frank Sinatra Izvor: Profimedia / Autor: Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Iako većina prvenstveno povezuje tu pjesmu s Frankom Sinatrom, postoje i mnogobrojne obrade, poput one Elvisa Presleyja ili Sida Viciousa.

Pravu istinu o pjesmi i Franku Sinatri otkrila je njegova kći Tina priznavši kako ju je na kraju njezin otac zamrzio. A o njezinoj popularnosti govori i to da je, osim što je jedna od najizvođenijih na karaokama diljem svijeta, ona jedna od pjesama koje se najčešće izvode na sprovodima u Velikoj Britaniji.