drama u vogueu

Je li ovo pokušaj da Anna Wintour spasi samu sebe: 'Ima nezasitnu želju za izgradnjom vlastitog brenda'

14.09.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Još od 1988. godine Anna Wintour obavlja ulogu glavne urednice Voguea, a tako i uživa u tituli najmoćnije žene u modi. Međutim, iako stranice prestižnog modnog časopisa izgledaju idilično, u Vogue svijetu događaju se ozbiljne nesuglasice

Baš kao što manekenke na modnim pistama skrivaju problem hodanja u premalim cipelama ili neudobnim komadima, tako i uredništvo časopisa Vogue skriva međusobne nesuglasice. Iako Anna Wintour još uvijek sve konce igre drži u svojim rukama, najnoviji događaj u njezinoj organizaciji trebao bi pokazati koliko je u tome uspješna. Ovog četvrtka na West Endu Wintour je domaćica događaja 'Vogue World', a događaj je postao glavna prilika za Wintour da se ponovno potvrdi kao najutjecajnija osoba u modi.

Vogue World opisan je kao proslava britanske izvedbene umjetnosti u više činova, a osmislila je glavna urednica Voguea kao način prikupljanja sredstava za posrnulu londonsku umjetničku scenu. Večernji događaj će trajati sat vremena trebao bi uključivati ​​reviju na modnoj pisti i nastupe uživo, no ovo nije samo još jedno zvjezdano prikupljanje sredstava.

Upućeni tvrde da je ovo način da Wintour pokaže koliko je još uvijek utjecajna.

Na ovom će se događaju u Londonu pojaviti dug spisak poznatih na koje se Wintour može osloniti u svakom trenutku, a na taj način ona će pokazati da je još uvijek vodeća te da se ne boji iskoristiti brojeve iz svog telefonskog imenika.

Svoje povjerenje dala je Billyju Elliotu i Stephenu Daldryju, a događaj će uveličati Kate Moss, Stormzy, Idris Elba, Michael Coel i mnogi drugi. Upućeni kažu i da je dizajner Michael Kors, na njezin zahtjev, pomaknuo svoju reviju na tjednu mode u New Yorku s četvrtka na ponedjeljak kako bi modeli, uključujući Irinu Shayk i Ashley Graham, mogli sudjelovati u Wintourinoj ' 'ekstravaganci na pisti' u Londonu.

Njezinoj poziciji u Vogueu još uvijek nitko nije zaprijetio, no njezinog se suradnika koji je 2017. godine preuzeo ulogu glavnog urednika britanskog Voguea svojedobno hvalilo kao jednu pravu prijetnju njezinoj moći. Međutim, Edward Enninful je ovog lipnja objavio da se povlači sa svoje uloge i umjesto toga prihvaća novu globalnu poziciju u Condé Nastu, koja mu daje slobodu preuzimanja širih kreativnih projekata.

Sa svoje globalne savjetodavne pozicije, Wintour i Enninful još će uvijek surađivati jer je Wintour u prosincu 2020. imenovana svjetskom direktoricom za sadržaj Condé Nasta, koja nadzire sav sadržaj u tvrtki, osim New Yorkera, uz postavljanje strategije za Vogue kao globalna direktorica.

Edward Enninful i Anna Wintour Izvor: Profimedia / Autor: Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Ona ima nezasitnu želju za izgradnjom vlastitog brenda. Čak i kada je industrija bila u previranju, Anna je uspjela iskoristiti još više moći, zaštititi svoju poziciju i povećati svoj utjecaj', kaže za Guardian jedan bivši zaposlenik.

Međutim, neki tvrde da je Enninful očekivao Annin odlazak s vodeće pozicije na koju je ciljao, no najpoznatija urednica je uspjela iskoristiti svoju moć, zaštititi svoju poziciju i povećati svoj utjecaj.

Upućeni sada kažu da su napetosti u Vogueu na vrhuncu. Umjesto da se odrekne moći, Wintourin stisak nad britanskim brendom jača, a njezin američki tim blisko surađuje s timom iz Londona, a Zoom pozivi zakazani su u svako doba dana i noći.

'Anna ima izvanrednu sposobnost da izađe na vrh", kaže Amy Odell, autorica biografije 'Anna: The Biography'.