jasna poruka

Je li najteži period konačno iza njih? Nakon obiteljskih trzavica i ukidanja titula danska kraljevska obitelj objavljuje nove fotografije

28.12.2022 u 23:14

Bionic
Reading

Danska kraljica Margrethe II slavi 50-godišnjicu vladavine te je obilježava obiteljskim fotografijama, na kojima se nalaze njezina oba sina. Zbog toga mnogi nagađaju kako je kraljevska obitelj nakon turbulentnog perioda konačno pronašla zajednički jezik

Danska kraljevska kuća objavila je kraljevske portrete 82-godišnje kraljice Margrethe na kojima pozira svojim sinovima i njihovim suprugama u čast njezinog jubilarne 50. godine vladavine. Fotografije su snimljene u Dvorani vitezova u palači Christiansborg u Amalienborgu na gala svečanosti održanoj u kraljičinu čast u rujnu, a prikazuju članove kraljevske obitelji odjevene u svoje najbolje kraljevske haljine.

Gala portreti objavljeni su četiri dana prije nego što je velika promjena postala trajna za dansku kraljevsku obitelj. Dana 1. siječnja 2023. četvero djece princa Joachima - princ Nikolai (23), princ Felix, (20), princ Henrik, (13), princeza Athena (10) — izgubit će svoje titule princ/princeza te nazive 'Njegova/Njezina Visost'. Umjesto toga bit će poznati kao Njegova Ekselencija grof od Monpezata ili Njezina Ekselencija Grofica od Monpezata. Braća i sestre će zadržati svoja mjesta u redu nasljeđivanja; trenutno se nalaze od sedmog do desetog mjesta u redu za dansko prijestolje.

Vijest koja je unijela nemir na dvor, danska kraljevska kuća objavila je 28. rujna putem priopćenja za javnost, a nagađa se da je ovaj potez napravljen kako bi se pojednostavila budućnost monarhije. Ta iznenadna objava izazvala je napetost u kraljevskoj obitelji. Princ Joachim rekao je novinarima da je bo u šoku od vijesti za koju je saznao svega pet dana ranije. Kraljica Margrethe, međutim, tvrdi da su ti planovi aktualni već neko vrijeme te je rekla je da je odluka donesena u najboljem interesu njezinih unuka. Također se ispričala rekavši da je 'podcijenila' koliko će šok te vijesti utjecati na obiteljsku dinamiku.

'Posljednjih dana bilo je oštrih reakcija na moju odluku o budućem korištenju titula za četvero djece princa Joachima. To me pogađa, naravno', rekla je u izjavi od 3. listopada.

'Dugo sam donosila tu odluku. S mojih 50 godina na tronu, prirodno je gledati i unatrag i unaprijed. Moja je dužnost i želja kao kraljice osigurati da se monarhija uvijek oblikuje u skladu s vremenom. Ponekad to znači da se moraju donijeti teške odluke i uvijek će biti teško pronaći pravi trenutak. Posjedovanje kraljevske titule uključuje brojne obveze i dužnosti koje će u budućnosti biti na sve manjem broju članova kraljevske obitelji. Ovu prilagodbu, koju smatram potrebnom za budućnost monarhije, želim poduzeti za vrijeme moje vladavine,' navela je.

'Donijela sam tu odluku kao kraljica, majka i baka, ali, kao majka i baka, podcijenila sam u kojoj mjeri se moj mlađi sin i njegova obitelj osjećaju pogođenima. To ostavlja veliku posljedicu i zbog toga mi je žao “, rekla je Margrethe.

'Nitko ne treba sumnjati da su moja djeca, snahe i unučad moja velika radost i ponos', zaključila je. 'Sada se nadam da ćemo mi kao obitelj pronaći mir i pronaći put kroz ovu situaciju.'

Kraljičina odluka ne utječe na četvero djece princa Frederika i princeze Mary. Za razliku od svojih bratića i sestrični, princ Christian (17), princeza Isabella (15) i 11-godišnji blizanci princ Vincent i princeza Josephine ostaju u kraljevskoj kući u dogledno vrijeme kao djeca para prijestolonasljednika.

Na prvoj jubilarnoj fotografiji kraljica Margrethe sjedi pokraj svog najstarijeg sina i nasljednika, princa prijestolonasljednika Frederika, dok se njegova supruga princeza Mary naslanja na njegovu stolicu. Margrethein mlađi sin, princ Joachim i njegova supruga, princeza Marie, stoje iza kraljice. Na drugoj slici, koja označava liniju nasljeđivanja, kraljica Margrethe sjedi dok se Frederik, 54, i Mary, 50, nježno smiješe iza nje.

  • +6
Danska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Niviere David/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia

'Tijekom godine, jubilej 50-godišnjice vladavne Njezinog Veličanstva Kraljice obilježen je događajima na nekoliko mjesta u zemlji. Stara je tradicija da se na obljetnicama u Kraljevskoj palači objavljuju novi portreti, a za kraj jubilarne godine danas objavkjujemo dva nova gala portreta kraljice i kraljevske obitelji,' navedeno na Instagram profilu danske kraljevske obitelji.

Margrethe je okrunjena za kraljicu 1972. u dobi od 31 godine nakon iznenadne smrti svog oca, kralja Fridrika IX., i od tada vlada. Palača je prethodno najavila da će njezine jubilarne svečanosti, planirane za drugi vikend u rujnu, biti izmijenjene nakon smrti kraljice Elizabete II 8. rujna. Kraljice su bile sestrične u trećem koljenu, a kraljica Margrethe prisustvovala je pogrebu kraljice Elizabete u Londonu.

BOŽIĆ U AUSTRALIJI

[FOTO] Ovako na odmoru uživaju princeze: Fotografije buduće danske kraljice obišle svijet

Pogledaj galeriju