TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Je li Miljenko Manjkas prevario gledatelje HTV-a?

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 03.04.2012 16:00
  • Objavljeno 03.04.2012 u 16:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prva epizoda dokumentarno-igrane serije 'Jugoslavenske tajne službe' - koju nam je sinoć na HTV1 donijela ekipa iz snova: Miljenko Manjkas, Obrad Kosovac i Andrej Rora - barem polovicom izgleda kao premontirana Vrdoljakova serija o Titu

Čim sam vidjela da dream team u sastavu Miljenko Manjkas, Obrad Kosovac i Andrej Rora sprema dokumentarno-igrani serijal o jugoslavenskim tajnim službama bilo mi je jasno što otprilike možemo očekivati. Blagi horor o svim strahotama komunizma zbog kojih se moramo sramiti što smo živjeli u tom režimu, dva do tri povjesničara koji činjenice tumače na način koji je ideološki blizak autorima i - iznad svega - neizdrživu dosadu još jedne beskrajne priče o partizanima, Nijemcima, Rusima, Srbima i Hrvatima. S posebnim naglaskom na denunciranju Velikog Vođe kojemu su barem neki od potpisanih autora do prekjučer ljubili skute. Jedno te isto 'konačno suočavanje s pravom povijesnom istinom' u raznim oblicima gledamo na HTV-u još od devedesetih. Zijev.

No, kao što rekoh, to sam i očekivala čim sam čula da momci s Prisavlja spremaju još jedan tulum s Tiletom. Ono što ipak nisam očekivala bilo je to da će mi ti isti momci mrtvo-hladno servirati sadržaj koji sam u vrlo sličnom obliku pogledala prije nekoliko mjeseci, u Vrdoljakovoj seriji o Titu. Sigurno znate o čemu govorim: o onoj prestrašnoj nebulozi koja je na kraju dobila sve moguće medijske, pa čak i pravne packe zbog korištenja Bulajićevih materijala kao da su mu od majke rođeni i o onom istom remek-djelu u kojemu je barba Ante V. za svojim radnim stolom objašnjavao naciji 'povijesne istine' o Titu, iako o povijesti zna jednako koliko i moja susjeda Radojka iz prizemlja. Oboje su si, naime, bili na ti s brojnim uglednim partizanima.

Prema onome kako je izgledala sinoćnja, prva epizoda Manjkasove serije, čini se da je prisavski trio fantastikus obilno zagrabio u bure barba Ante te odande izvukao restlove. Naravno, nisu to uistinu učinili, ali tako izgleda. I ovdje, kao i u Vrdoljakovoj seriji, Boris Svrtan glumi Tita, i ovdje, kao i u Vrdoljakovoj seriji, iznose se gotovo identična svjedočanstva, sve nekako izgleda, gotovo pa i miriše jednako. Rekoh već, možda se varam. No čak i u tom slučaju - onome u kojemu su Miljac i prateći vokali fakat sami snimili novu seriju - posao im je prilično jadan kada toliko nalikuje seriji koju su više-manje jednoglasno pokopali i struka i publika.

Isto tako, zbog goleme sličnosti s Vrdoljakovom serijom - gledatelj se pred Manjkasovom osjeća prevarenim. U redu, nije da smo osobito žudjeli za još jednim dokumentarno-akcijskim spektaklom u kojemu se pokušava tvrditi da se Drugi svjetski rat odvio između partizana i poštenih Hrvata, ali kada nam ga već guraju pod nos umjesto onoga što bi nas više zanimalo (koje su nas tajne službe nadzirale u zadnjih dvadesetak godina i koliko su nam novca otele) - daj da onda taj dokumentarac bude jednako nov kao i novac koji je za to isplaćen

Upravo su takve situacije ono što HTV i dalje drži u nevjerojatnom zacementiranom stanju od prije desetak godina. Jest, i s ideologijom su zapeli u devedesetima, metode šefovanja su im titovske iz četrdesetih, ali sav bi se taj folklor rasplinuo da se rasture čudnovati putovi poslovanja u pozadini. Sve desničarenje i ognjištarenje na HTV-u, uvjerena sam, postoji samo zato da bi se pridobile simpatije šire publike. Pa dok se široj publici mažu oči dojmom kako Prisavska katedrala duha štiti prave hrvatske vrijednosti, u pozadini se s pretplatničkim novcem posluje kako god kome padne na pamet. Ne kažem da se takvo što dogodilo i u slučaju ove serije. Ali ne izgleda dobro.

No pretplatnici smo i imamo pravo tražiti informaciju - je li Manjkas u 'Jugoslavenskim tajnim službama' kopi-pejstao materijal koji smo već jedanput platili Vrdoljaku? Ako jest, nije dobro i postoje nadležna tijela koja bi se trebala pozabaviti takvim načinom poslovanja. Ako nije kopirao, odnosno ako se materijalom koristio onako kako je dopušteno, i opet nije dobroSamo što u tom slučaju nije dobro u domeni koja nema veze sa zakonom i transparentnošću poslovanja. Ima, međutim, s time da nas loš dokumentarist gnjavi još gorim dokumentarcemA to je još jedan od kroničnih problema HTV-a, s kojim se očito nijedno nadležno tijelo nema snage pozabaviti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi