SVE SE MIJENJA

Je li Camilla, nakon gotovo 20 godina, napokon dobila naklonost javnosti i postala omiljena princeza?

29.01.2019 u 09:48

Bionic
Reading

Prije točno 20 godina, unatoč protivljenju kraljice Elizabete II, njezin sin, ujedno budući britanski kralj, princ Charles, odlučio je napokon izaći u javnost i predstaviti ljubav svog života - dugogodišnju ljubavnicu Camillu Parker Bowles. Zbog svoje uloge ljubavnice te osude javnosti nakon što je njegova prva supruga, voljena princeza Diana, uz suze otkrila kako joj je teško u braku, jer ih je troje bilo u njemu, Camilla je od samog početka dobila negativan publicitet te nitko nije ni pomišljao postaviti pitanje može li se i kada mišljenje javnosti promijeniti i može li vojvotkinja od Cornwalla od najvećeg neprijatelja postati omiljena princeza

Trebale su proći godine, očito, no Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, napokon je postigla ono o čemu je cijeli život sanjala - 'otopila je hladno srce javnosti' i dobila prijeko potrebnu naklonost. Danas o njoj javnost ima samo riječi hvale: 'Ona je divna, zabavna, prijateljski nastrojena i topla osoba.'

No što se zapravo dogodilo i promijenilo? Počnimo od toga da su prošle 22 godine od smrti princeze Diane, a upravo za njenu tragičnu smrt mnogi su godinama krivili Camillu. Da nije bilo nje, Charles ne bi ostavio Dianu, ona ne bi bila razvedenica, ne bi upoznala Dodija Fayeda, ne bi se našla u automobilu u Parizu... Čak je i kraljica navodno u samim počecima naredila svima da Camilla nikada ne smije biti u istoj prostoriji u kojoj je i ona sama, okrivljujući tako izravno nju, a ne svog sina, za njegovu izvanbračnu aferu.

  • +8
Camilla, vojvotkinja od Cornwalla Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kako bi se napokon vjenčao s ljubavi svog života, princ Charles zatražio je pomoć sir Angusa Ogilvyja, supruga princeze Alexandre, ujedno bliskog suradnika same kraljice, da 'omekša' njegovu majku. No prije svega toga trebalo je pridobiti javnost, a to nije bio nimalo lagan posao jer u javnosti nitko nije mogao zamijeniti omiljenu princezu Dianu na toj poziciji.

Navodno je čak razvijena cijela strategija kako bi Camilla dobila naklonost i kraljevske obitelji i javnosti, no sve je to na kraju propalo te je ona ostavljena na milost i nemilost, da sama popravi sve 'pokvareno'.

'Ostavljena je da ispravi stvar i napravi po svome i zapravo je na taj način, iako vrlo polako, počela dobivati priznanja i simpatije. Nevjerojatno je kako se duboko ukorijenjene predrasude izgube jednom kada je ljudi upoznaju', otkrio je izvor blizak kraljevskoj obitelji.

Bilo kako bilo, upravo zahvaljujući svojim sposobnostima, vojvotkinja od Cornwalla postigla je neviđen uspjeh, a da ju je javnost itekako prihvatila, govori i podatak da je u prošloj godini, kao članica kraljevske obitelji, imala 219 službenih pojavljivanja, što je više nego što su zajedno imali princ Harry i Kate Middleton.

I dok je 2008. godine, pri otvaranju javne knjižnice u Winchesteru, na ulici nije dočekao i pozdravio nijedan čovjek, najveće priznanje dobila je 2013. godine, kada je prisustvovala konferenciji šefova vlada zemalja Commonwealtha na Šri Lanki - tada su je prvi put doživjeli kao suprugu budućeg kralja, a svemu nije odmogla ni Boucheronova tijara koju je svojedobno nosila Kraljica majka.

  • +8
Princ Charles i vojvotkinja Camilla Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako je danas dobila podršku javnosti, u privatnom odnosu s prinčevima Williamom i Harryjem i dalje postoji distanca, a više se ni ona sama ne trudi dobiti njihovu naklonost. Odavno je poznato to da Camilla izbjegava, koliko god može, okupljanja kraljevske obitelji, pa čak i na sam Božić traži prvu priliku da otiđe iz Sandringhama.

No ona se time ne zamara, kao ni budućom titulom koju će dobiti kada njezin suprug, princ Charles, napokon zasjedne na tron, a o kojoj se ne prestaje raspredati. Hoće li u javnosti biti predstavljana kao kraljica Camilla ili će, kako se odavno nagađa, dobiti titulu princess consort? No to je malo vjerojatno, osobito nakon što je još prije godinu dana, sa službene internetske stranice, maknuta ta titula uz Camillino ime.