JASAN STAV BAKE

Iza odbijenice princu Harryju za Dan sjećanja stoji kraljica Elizabeta, kojoj za tu odluku nisu trebale niti dvije sekunde

02.01.2021 u 13:07

Bionic
Reading

Princ Harry i Meghan Markle svakim svojim postupkom smanjuju bilo kakvu šansu za povratak u kraljevsku obitelj pa iako im je želja bila sudjelovati u ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja, vojvoda od Sussexa nije položio vijenac ispred Cenotapha. Unatoč mišljenju da je odbijenica stigla s palače, iza nje zapravo stoji njegova baka, a kraljici Elizabeti nije trebalo ni dvije sekunde da prelomi

Odnos princa Harryja i Meghan s kraljevskom obitelji prošle je godine možda najbolje opisala fotografija s Nacionalnog groblja u Los Angelesu. On u tamnom odijelu s vojnim odlikovanjima i crvenim makom za reverom vodi za ruku svoju odabranicu u dugoj crnoj haljini dok polažu cvijeće iz vlastitog vrta povodom Dana sjećanja.

Istog toga dana njegova je obitelj u Londonu položila vijence ispred Cenotapha, a Harryjeva želja da se vijenac položi i u njegovo ime glatko je odbijena.

Pisalo se u to vrijeme da su odluku donijeli službenici palače bez da su o tome raspravili s Harryjevom bakom, a kraljevska obitelj tu sliku nije se ni trudila ispraviti jer bi pretvaranje Dana sjećanja u obiteljski spor bilo potpuno nepoštivanje osjećaja nacije.

Britanski mediji sada pišu kako iza odbnijenice stoji upravo kraljica Elizabeta i da joj za odluku nisu trebale niti dvije sekunde.

'U dnevniku Njezinog Veličanstva Dan sjećanja je svetinja. To je jedan od najvažnijih datuma u kalendaru i ništa se ne radi bez njezinog znanja. Ljudi su sugerirali da je reakcija palače bila sitničava prema Harryjevoj molbi, ali to je bila kraljičina odluka. Štoviše, kraljica je imala vrlo jasan stav o toj temi', kaže jedan od izvora za Daily Mail.

'Iako se ona izuzetno divi Harryjevim postignućima i u vojsci i izvan nje, na to se gledalo kao na primjer njegovog nerazumijevanja toga što znači biti član kraljevske obitelji izvan službe. Kad je institucija u pitanju, kraljica ima vrlo jasan stav da ne možete birati što ćete raditi', kaže drugi izvor i dodaje da ili ste unutra ili ste vani.

Prošlog ožujka Harry i Meghan su s palačom dogovorili 12-mjesečni probni period prije preispitivanja koji bi dio u Kraljevskoj obitelji mogli igrati u budućnosti. Unatoč glasinama da se par zalaže za još 12 mjeseci produžetka ovog perioda, činjenica je da su bilo kakve šanse za buduće kraljevske uloge sada svakim njihovim potezom sve manje moguće.

  • +3
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

'Sve ovisi samo o izborima koje sami donose. Nema ljutnje ili neprijateljstva sa strane kraljevske obitelji, ali svaki komercijalni posao koji su sklopili Sussexesi bio je čavao u lijes bilo koje vrste povratka u kraljevski život', kažu izvori.

Posljednji u nizu je ovotjedni pothvat Harryja i Meghan, pokretanje njihove ažurirane nove web stranice na kojoj proglašavaju svoju misiju 'izgraditi bolji svijet'.

Iako je na stranici slika pokojne princeze Diane, a Harry se publici obraća kao 'sin svoje majke', niti slikom, niti rječju ne spominje svog oca princa Charlesa.

Mnogi u tome vide još jedan snažan pokazatelj velike udaljenosti Harryja i njegove obitelji udaljili, iako je princ od Walesa ulagao silan napor u održavanje dobrih odnosa sa svojim mlađim sinom.