'POZLAĆENO DOBA'

Isprva nitko nije znao što bi mislio o ovoj seriji, a onda su shvatili da je idealna za 'isključiti mozak'

20.12.2023 u 06:09

Bionic
Reading

Prema mišljenju mnogih televizijskih gledatelja, 'Pozlaćeno doba' jedna je od najboljih serija koje danas imamo prilike gledati. Riječ je o američkoj povijesnoj drami koju je za HBO stvorio i napisao Julian Fellowes, a čija se radnja odvija 1880-ih u New Yorku, u godinama procvata američkog društva

Danas je 'Pozlaćeno doba' (Gilded Age) mnogima jedna od omiljenih televizijskih serija, no ako se prisjetimo dana kada je prva epizoda premijerno prikazana, ni kritičari, ali ni gledatelji nisu znali što bi mislili o njoj.

Mnogi su ga proglasili nastavkom hita 'Downtown Abbey', osobito jer je Julian Fellowes autor obje serije, ali isto tako zamjerilo mu se da je nedostajalo dramatičnosti, unatoč tome što su angažirane veteranke dramskih serija Carrie Coon i Christine Baranski.

Ipak, već nakon prvih epizoda prve sezone jasno je kao dan da ova serija nikada nije imala namjeru biti kopija 'Downtown Abbeyja' u ničem drugom osim u žanru.

Foršpan serije 'Pozlaćeno doba' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Dolazak druge sezone promijenio je sve, pa tako i stav gledatelja i kritičara spram 'Pozlaćenog doba', a sada ga uzdižu u nebesa. Iako je trebalo neko vrijeme da sve sjedne na svoje mjesto, čini se da je serija konačno pronašla svoju idealnu publiku.

Dapače, najžešći obožavatelji odlučili su iskoristiti društvene mreže da privuku dodatne gledatelje s kojima će moći raspravljati o onome što su vidjeli u posljednjoj epizodi i slično, stati na stranu Agnes ili Ade ili se priključiti fan clubu Aurore Fane, koju nazivaju 'Lady Gagom 'Pozlaćenog doba''.

  • +2
Serija 'Pozlaćeno doba' Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Iako ističu mnogo događaja i osoba od kojih svaka ima svoju neobičnu priču za koju se čini da se ne uklapa u širi svijet serije, upravo te različite priče privlače gledatelje, ponajviše jer su svi svjesni toga da bi tek rijetke dramske serije posvetile značajno vrijeme nebitnim stvarima.

Mnogi gledatelji su se 'zakačili' na istu ponajviše zbog vrlo specifične i pomalo 'sapunaste' valne duljine, gdje se ozbiljno ne shvaćaju ni najveći ulozi, ali i zbog elokventnih uvreda koje Agnes van Rhijn (glumi je uvijek odlična Christine Baranski) baca na sve oko sebe.

Apsolutno sve ispada šarmantno, pa čak i iznenadno vjenčanje usidjelice, koju glumi Cynthia Nixon (Miranda iz 'Seksa i grada), i svećenika, ali i povratak služavke koja je u prošloj sezoni tražila sve načine da zavede novo stečenog tajkuna Georgea Russella, nakon čega se udala za starog milijunaša i trenutno kuje urotu kako bi se svima osvetila.

Naizgled beznačajne stvari upravo su razlog toliko broja obožavatelja ove serije, pa makar uključivala scenu bijesne Christine Baranski kako prelazi cestu. Upravo zbog svega toga milijuni gledatelja iz cijeloga svijeta gaje nadu kako ova sezona neće biti ujedno i posljednja.

Kako je rekao jedan kritičar: 'Serija je baš zabavna i uvjeren sam da je to ono što ljudi sada stvarno žele - dobar provod uz male ekrane, tijekom kojeg mogu isključiti mozak i jednostavno uživati!'