TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

HTV bi u ljetnoj shemi mogao ukinuti i Dnevnik

30.06.2011 u 09:16

Bionic
Reading

Ljetna shema obično znači da više od pola emisija HTV-a odlazi na godišnji čak i prije zadnjeg dana škole te nas prepušta reprizama i programskim fillerima sve negdje do početka rujna. Iritantno? Da, ali zapravo i ne tako loše jer se već nekoliko puta pokazalo da je program HTV-a bolji kada na Prisavlju nitko ništa ne radi. No znate što bi bilo još bolje? Da na godišnji i u ljetnu shemu pošalju i informativni program

Dragi hateveovci! Već nekoliko godina imam jednu ideju kojom bi se nemalo uštedjelo na troškovima proizvodnje programa. Vremena su, naime, teška i sigurna sam da su vam vaši financijski i politički sponzori već odavno rekli sve o stezanju remena, mjerama štednje i sličnim grčkim vratolomijama. Zato ćete zacijelo cijeniti prijedlog koji vam se spremam iznijeti.

Ljeti, kao što svi primjećujemo, na HTV-u redovito nastupe školski praznici. Većina vam emisija, pa samim time i zaposlenika ode na godišnji čak i prije zadnjeg dana škole, po zgradi vam se nastave muvati samo likovi koji u tehnici stišću 'Play' ne bi li pokrenuli reprodukciju neke dvjestopedeset godina stare serije i tajnice koje potpisuju putne naloge snimateljima najbeznačajnijih ljetnih festivala po selendrama koje ih nude pod 'modernim turističkim sadržajima' još od 1968. Zašto onda, u smislu daljnje štednje, rezanja troškova i interesa pretplatnika – ne biste ljeti raspustili i informativnu redakciju?

Znam, znam, i ljeti se događaju strašne i divne stvari o kojima valja obavijestiti javnost. A osim strašnih i divnih vijesti, povremeno je potrebno građane zasuti i promidžbenim podacima o tome koliko je 'ležajeva' zauzeto turističkom dupadi na obali. No za to bi vam bio dovoljan jedan spiker koji bi dva-tri puta dnevno lijepo pročitao novosti koje ionako generiraju informativne agencije, a novinare i urednike informativne redakcije pošaljite na kolektivni godišnji pa nek doma troše struju i pelinkovac. Ionako im ljeti u glavnim informativnim emisijama, osim onih glavnih i golih vijesti za koje bi bio dovoljan spiker, u pomanjkanju većih vijesti za ispunjavanje polusatne emisije - na pamet padaju samo gluposti.

Evo, kao primjer ću navesti glavne informativne emisije u zadnja dva dana. Vjerojatno najveći biser bila su dva turbokatolička priloga u Dnevniku 3 Mislava Togonala u utorak. Prvo je dopustio ovima iz Iustitie et Pax da o trošku pretplatnika, koji su uglavnom ozbiljni ljudi, provale onaj vic o tome kako su katolici u Hrvatskoj silno ugroženi, omalovažavani i da se iz njih (buhuhu, tužit ćemo vas mami) razni grešnici nemilo sprdaju te da bi u javnim ustanovama trebalo biti onoliko katolika koliko ih ima u ukupnom stanovništvu. Mene je ta izjava, vrlo glasno predstavljena u informativnoj emisiji javne televizije, kao pripadnika javnosti i kućanstva koje plaća TV pristojbu odmah istodobno bacila i u ponore sažaljenja i vrhunce ekstaze. Sažaljenja zato što ne znam gdje bih se prije rasplakala nad katolicima, koji siroti nemaju kamo otići plakati kada netko ispriča vic o pedofilskom svećeniku i kojima nitko ne daje prostora da svoju vjeru ispovijedaju u školi, u crkvi, na Trgu bana Jelačića i u HNK. Ekstazu sam pak doživjela zbog Iustitijina spominjanja kvota u odnosu na omjer u ukupnom stanovništva. Odmah sam pomislila da je to s kvotama zapravo super ideja i ako ćemo tako s katolicima, ZACIJELO ćemo i sa ženama pa će uskoro u svim javnim ustanovama i na vodećim položajima biti više od pola mojih supatnica po spolu. Hura!

No zatim je Mislav otišao i korak dalje pa pustio prilog o tome kako su Hrvati i katolici u Srbiji strahovito ugroženi i to ilustrirao isječcima iz nekakvog televizijskog talk-showa

OVAJ je sigurno najveći i najozbiljniji problem manjinskih Hrvata u Srbiji

sa stand-up komičarom koji se s Hrvatima zajebava otprilike na isti način kao što se Pervan svojedobno sa Slovencima. Da stvar bude još bolja, poslije se pojavio jedan striček iz udruženja vojvođanskih Hrvata i pričao o stvarima koje su zbilja ozbiljne i zbilja agresivne prema jednoj nacionalnoj manjini kao što Hrvati jesu u Srbiji, ali ne, informativnoj redakciji TO nije bila glavna ilustracija problema. Nenenene. Najvažnije je prikazati kako se neki klaun zeza s ulaskom Hrvatske u EU i s popovima. Izvrsna obrada teme, nema što.

Jučer je pak u svim informativnim emisijama glavna fora bila prepucavanje sa šefom statističkog zavoda glede rezultata popisa stanovništva, koje je zvučalo otprilike kao ona debilna navijačka napitnica 'Kol'ko nas ima, je*ote, kol'ko nas ima?!' i par riječi koje je o tome prozborio stručnjak za demografiju, tek toliko da imaju opravdanje za slanje novinarke na teren (što se obično svodi samo na to da bez ikakvog razloga stoji na Trgu bana Jelačića ko da je na sletu ili štajaznam). Pritom, naravno, baš nitko ni u jednoj sekundi nije objasnio što cijela ta priča o broju stanovnika uopće znači i zašto je važna. Drugim riječima, po čemu smo onda od takvoga izvješća imali koristi? Po čemu je ono bilo bolje od onoga koje bi nam pročitao nezainteresirani spiker, s papira primljenog iz informativne agencije?

Sve u svemu, dragi hateveovci, da ljeti informativni program svedete samo na spikera i agencijske vijesti, građanstvo bi se odmorilo od sve trešerskijeg Dnevnika 3 koji pridaje bezrazložnu informativnu važnost svakojakim zajebantima, a središnji Dnevnik ne bi pretrpio ama baš nikakvu štetu jer ionako ne prenosi nikakve informacije koje bi mogao i samo sa spikerom te papirićem. Usput bi se još i Krunoslav Borovec mogao malo odmoriti od vas i do Crikvenice skoknuti, kad je već i pola vaših drugih djelatnika negdje na toj autoputnoj relaciji. Pa zašto onda ne pokušati?