NOVI NASTAVCI

'Hrvatsko vodeno blago' ponovno na malim ekranima

10.02.2014 u 11:42

Bionic
Reading

Nakon velikog uspjeha prvog ciklusa dokumentarnog serijala 'Hrvatskog vodenog blaga' u kojem smo kroz četiri epizode upoznali put vode u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode: NP Plitvička jezera, PP Kopački Rit i PP Lastovsko otočje, kreću novi nastavci drugog ciklusa 'Hrvatskog vodenog blaga', NP Mljet i PP Medvednica. Za njima, prisjetit ćemo se filmom 'PP Lastovsko otočje' iz prvog ciklusa 'Hrvatskog vodenog blaga'. Nakon toga se nadamo nastavku emitiranja kompletnog drugog ciklusa kojega čine još tri filma: PP Velebit, NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit

Svaka epizoda serije zaokružena je cjelina, samostalna priča, koja kao nit poveznicu ima vodu, ali svaki film predstavlja i posebnosti područja u odnosu na zemljopisni položaj, klimu i život ljudi. Iz dokumentarne serije 'Hrvatsko vodeno blago', autora Mire Andrića, koja pokazuje vodeno blago Hrvatske u njezinim najljepšim i zaštićenim dijelovima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, pogledajte emisiju o NP Mljet.

1. HTV1 12.veljače u 20:12, NP Mljet

Mljet, izgubljeni otok na pučini između Dubrovnika, Pelješca i Lastova. Položen je usporedno s Pelješcem i s njim tvori Mljetski kanal. U zagrljaju kopnenog zelenila i morskog plavetnila, Velikog i Malog jezera i otoka na otoku, samostana svete Marije, zapadni dio kopna i mora ovoga hrvatskog bisera proglašen je 1960. godine našim prvim morskim nacionalnim parkom. Istražit ćemo njegove šume, osvijetliti njegovo fascinantno podmorje, upoznati njegove stanovnike i žive podmorske vrtove, najveći koraljni greben na Sredozemlju i njegovu čuvaricu kirnju (Epinephelusmarginatus). Ispričat ćemo priču o Odiseju i njegovoj nimfi, o brodolomu svetoga Pavla. Upoznat ćemo blatine, mljetsku povijest, tradiciju i običaje.

'Hrvatsko vodeno blago: NP Mljet'

2. 'Hrvatsko vodeno blago: PP Medvednica', dokumentarni film, HTV1 19. veljače u 20:12

Mnogi će se Zagrepčani i njihovi gosti iznenaditi skrivenim blagom dobroga duha koji bdije iznad milijunskog grada. Ispričat će nam dio njegovih priča o povijesti, legendama, bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta. Puno više od sjenovite gore na sjeveru, ova su zagrebačka pluća i mjesto za odmor i zabavu koja u svojoj utrobi skrivaju Veternicu i njene šišmiše, rudnike, pet stotina Horvatovih stuba, planinarske domove i kapelice. I priče o drevnoj povijesti, one koje se pričaju u Zagrebu -- o Crnoj Kraljici i blagu zakopanu pod drevnim Medvedgradom te one koje se pričaju u Hrvatskom zagorju -- o Kamenim svatima i Seljačkoj buni. Voda je Medvednicu išarala sa svojih 60 potoka i dala joj posebnu snagu koja se ističe u proljeće kada nabujaju i međusobno se natječu tko će prije dolje. Dio te vode završava u podzemlju...

'Hrvatsko vodeno blago: PP Medvednica'

3. 'Hrvatsko vodeno blago: PP Lastovsko otočje', dokumentarni film HTV1 26. veljaće u 20:12

Lastovsko otočje je čaroban svijet otvorenoga mora i razbacanih otočića oko otoka Lastova. Obiluje obalnim strmcima i mnoštvom biljnih i životinjskih vrsta. Njegova šuma krije mnoge špilje, pećine, te jame, a krunski dragulji skriveni su u bogatom podmorju. Posebitost ˝Lastovskog otočja˝ čine polja, brojne kamene crkvice, životopisni fumari, te tradicionalni lastovski Poklad, kao i lokalno stanovništvo, koje je dokaz da je suživot prirode i čovjeka moguć uz razvijenu ekološku svijest. Neistraženost, iskoski mir i čistoća su motiv i poziv da slikom, prirodnim zvukovima i nježnim i sjetnim pozivom kroz prošlost dozovemo sebe u naš pomalo zaboravljeni svijet.

'Hrvatsko vodeno blago: PP Lastovsko otočje'