'kraljevski traminac'

Hrvatska vina posluživat će se na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle

21.02.2018 u 13:33

Bionic
Reading

Da hrvatska vina postaju sve popularnija te da su i u inozemstvu prepoznali potencijal naših vinara, potvrđuje činjenica kako će na kraljevskom vjenčanju u svibnju biti poslužen i naš traminac iz Iloka

Na najiščekivanijem kraljevskom događaju godine, vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle, sve će odisati glamurom i elegancijom. Oko 600 gostiju zabavljat će neka od najvećih svjetskih glazbenih imena, od kojih se već spominju Elton John i Ed Sheeran, a mladence će toga dana gledati nekoliko tisuća okupljenih obožavatelja iz cijeloga svijeta.

No 19. svibnja u dvorcu Windsor posebno će se paziti na gastronomski ugođaj koji treba zadovoljiti neka od najzahtjevnijih nepca, a sve predvodi britanska kraljica Elizabeta II. Zbog toga će se posluživati samo najbolje namirnice i spremati najukusnije delicije, a među njima će se naći i jedan hrvatski proizvod.

Radi se o iločkom tramincu, koji još zovu i kraljevski traminac, jer je to jedino vino iz ovih krajeva koje je točeno na krunidbi britanske kraljice 1953. godine.

Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sorta grožđa iločki traminac srednje je rodnosti, ali postiže visoki postotak slatkoće i optimalan sadržaj ukupnih kiselina koji se postiže ranijom berbom. Vino dobiveno iz takvog grožđa izuzetne je arome, u mirisu dolaze do izražaja arome ruže i muškatne note, zlatnožute je boje i može biti suho ili polusuho.

Traminac je vino koje kontinuirano traže ljubitelji vrlo izgrađenog ukusa, pa su isto vino na britanskom dvoru pili i 2011. na vjenčanju vojvotkinje Kate Middleton i princa Williama.

Autor: Youtube

Pod nazivom 'principovac', ovo vino Iločkih podruma zauzelo je visoko 19. mjesto na svjetskom natjecanju na kojem je svoje proizvode izlagalo preko 300 tisuća vinara.