PRETPREMIJERA U LISINSKOM

HRT predstavio najskuplji serijal - 'Hrvatske kraljeve'

13.10.2011 u 00:06

Bionic
Reading

HRT predstavio je sinoć u punoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu najskuplji projekt u novijoj povijesti obrazovno-igrano-dokumentarni serijal 'Hrvatski kraljevi' scenarista i redatelja Domagoja Burića koji su u njemu pojavljuje i kao glumac i autor skladbe

Okupljeni u Lisinskom imali su prilike vidjeti stominutni film koji je bio zapravo sažetak sedam pedesetominutnih epizoda koje će se od ovog petka u udarnom terminu iza središnjeg 'Dnevnika' moći gledati na HTV-u.

Od ideje preko realizacije pa do jučerašnje pretpremijere prošlo je gotovo tri godine, a Buriću je ovo, nakon Ludih rimskih careva i Tajnovitog srednjeg vijeka, treći projekt tog tipa. Serijal prati razdoblje hrvatske povijesti od 7. do 12 stoljeća, odnosno do kraja dinastije Trpimirovića.

'Ovo je kulturološki pothvat bez presedana u novijoj hrvatskoj televizijskoj povijesti. Serijal obrađuje rani srednji vijek, a cilj mu je prije svega obrazovati. Sasvim je sigurno da će izazvati polemike i kritike, ali ono što je jasno jest da nikoga neće ostaviti ravnodušnim', kazao je predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac.

Profesor na odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu Neven Budak kaže da je bilo izazov surađivati na serijalu jer je trebalo znanstvene rezultate predočiti na jedan popularan način.

'O ranom srednjem vijeku malo je svjedočanstava, zapisa i povijesnih dokumenata. Stoga su to povjesničarima dodatno otežava rekonstruiranje povijesti i zbog toga iz tog vremena datira mnoštvo mitova. U 'Kraljevima' je spojena znanost, umjetnost i tehnologija', zaključio je Budak.