MALI NASLJEDNIK

Hoće li maleni River pomoći Joaquinu Phoenixu da se napokon oporavi od bratove smrti

13.10.2020 u 06:37

Bionic
Reading

Od javnosti su čuvali informacije o trudnoći, stoga se podrazumijevalo da će Rooney Mara i Joaquin Phoenix šutjeti i o rođenju sina. A kako bi se niz nastavio, nikoga nije iznenadilo ni to što je oskarovac dao nasljedniku ime po neprežaljenom bratu Riveru Phoenixu, preminulom još 1993. godine

'Najveći utjecaj na Joaquinov život imao je River. Kada god bi netko spomenuo ime njegovog brata, Joaquin bi se zagledao u stranu i misli bi mu odlutale. Vidjelo bi mu se na licu koliko ga njegova smrt boli. Još uvijek. I on je uvijek prisutan', rekao je je jedan od visokopozicioniranih djelatnika iz Hollywooda, a koji je tijekom godina dosta radio sa oskarovcem.

Upravo zbog takve silne povezanosti Joaquina Phoenixa s pokojnim bratom nikoga u konačnici nije iznenadilo to što je sinu dao ime upravo po Riveru Phoenixu, a tu informaciju s javnosti je podijelio režiser Victor Kossakovsky na Filmskom festivalu u Zürichu, tijekom konferencije za medije na kojoj, zbog rođenja sina, Phoenix nije sudjelovao.

'On je jedan od najboljih glumaca svoje generacije, no s druge strane Joaq mrzi intervjue, ne vjeruje medijima i ima tek malu grupu prijatelja s kojima se druži. Rijetko izlazi i čak ne odlazi na probe s drugim glumcima. Mnogi od njegovih kolega nisu ga imali priliku ni upoznati! Mislim da mu se sviđa to što je takva misterija drugima. Dapače, on je misterij i za samog sebe', otkrio je scenarist koji ga godinama poznaje.

Mnogi se još uvijek jasno sjećaju dodjele Oscara, održane u veljači ove godine, kada je Joaquin Phoenix doživio priznanje života i osvojio zlatni kipić za ulogu u filmu 'Joker'. Upravo je tada, pri preuzimanju nagrade, vjerojatno prvi put pred milijunima i milijunima televizijskih gledatelja diljem svijeta ogolio dušu.

Joaquin Phoenix - govor na dodjeli Oscara 2020. Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Cijelog sam života bio nitkov, sebičnjak. Bio sam okrutan cijelo vrijeme, sa mnom je bilo teško raditi i zahvalan sam što su mi mnogi od vas u ovoj prostoriji ipak dali drugu šansu', započeo je svoj dobitnički govor gušeći se u suzama:

'Mislim da smo tada najbolji, kada podržavamo jedni druge... Kada je imao 17, moj je brat napisao tu pjesmu i rekao: 'Trči i spasi se ljubavlju i mir će uslijediti.''

River Phoenix preminuo je u dobi od tek 23 godine kada je bio velika zvijezda u Hollywoodu i kada su mnogi režiseri polagali velike nade u njega. Stoga su, malo je reći, svi ostali bez teksta kada je umro od smrtonosne kombinacije kokaina i morfija ispred kluba Viper Room, tada u vlasništvu Johnnyja Deppa.

Upravo je njegov brat Joaquin, tada 19-godišnjak pravog imena Leaf Phoenix, nazvao hitnu pomoć na Noć vještica 1993. vičući da pomognu njegovom bratu koji ima napadaje ispred noćnog kluba. Dok je hitna pomoć stigla, Riveru Phoenixu više nije bilo pomoći, njegovo je srce stalo.

'Noć u kojoj je River preminuo zauvijek će ostati zabilježena u Joaquinovoj podsvijesti. To je povezano i s time što on toliko silno želi zadržati svaki aspekt svog privatnog života tajnim, bojeći se da bi mogao otkriti koliko ga sve to boli', ispričao je filmski producent koji je radio s njim.

Inače, Joaquin Phoenix kao dijete i nije bio toliko zaluđen glumom, unatoč nekim manjim ulogama u televizijskim serijama i filmovima. No sve se promijenilo kada je River preminuo.

'To je sve bilo zbog Riverovog ohrabrenja, ali i uspomene na njega, zbog čega je odlučio postati glumac. Da River nije umro, nisam siguran da bi Joaq ikada glumio. Mogao je biti veterinar, ministar, glazbenik', otkrio je još jedan producent.

Da je zaista zbog Rivera počeo glumiti, Joaquin Phoenix otkrio je 2019. u razgovoru za Extru: 'Počeo sam glumiti kao dječak, a već kao tinejdžera nisu me zanimale uloge koje su se tada nudile. Tako mi je i splasnuo interes za glumu. River mi je dao samopouzdanje i inzistirao je na tome da se time moram baviti. Nisam ga mogao odbiti jer se činio tako uvjeren u to.'

Iako su mu nakon uloge u filmu 'Roditelji' nudili mnogobrojne role u tinejdžerskim filmovima, on ih jednostavno nije htio prihvatiti. Tek kada je River preminuo, osjetio je da mora ponovno početi glumiti, smatrajući kako će održati sjećanje na njega radeći ono što je obožavao njegov brat.

'Joaquin je silno htio postati kao River. Idolizirao ga je. River je prezirao holivudsku slavu, želio je biti anoniman. Kada je River umro, Joaquin je preuzeo tu njegovu ulogu.'